Închide

Cum a contribuit Banca Transilvania la prejudicierea bugetului public cu 3,38 milioane de lei

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 05, 2016 1 1595

Nici politicienii și nici presa nu dezbat tunul financiar care a dus la prejudicierea bugetului Consiliului Județean Cluj cu o sumă imensă, de 3,38 de milioane de lei, pentru că nu-i așa, clujenilor le place foarte tare să se mândrească cu această Bancă, născută și crescută aici, în orașul de pe Someș. Numai că dedesubturile acestei afaceri dubioase nu vor putea fi ignorate, în ciuda conexiunilor puternice pe care Banca Transilvania le are în mediul politic, pentru simplul fapt că o sesizare cu privire la modul în care s-au evaporat acești bani a ajuns atât în instanță, cât și pe masa procurorilor DNA. 
Dar să explicăm mai bine cum s-a ajuns în acest punct, în care Consiliul Județean care miza pe niște bani dintr-un cont – bani pe care-i prevăzuze inclusiv în bugetul de cheltuieli de anul acesta – s-a trezit pur și simplu fără ei. Și aici e vorba despre o sumă  de 3.380.000 de lei (adică prețul a vreo 15-20 de apartamente, dintr-o zonă bună a muncipiului Cluj Napoca). Un mizilic ar spune unii, care s-au obișnuit să căpușeze statul pentru sume mult mai mari. Însă pe ei ar trebui să-i invităm poate să facă o vizită la Spitalul Județean care arată sub orice critică și care se află de ani buni în gestiunea Consiliului. Poate așa ar înțelege cam cât de semnificativă este pierderea pentru o instituție precum cea a Consiliului Județean care niciodată n-a dispus de mai mult de 50-60 de milioane de lei, pentru cheltuieli de dezvoltare.
Despre vinovăția Băncii Transilvania 
Acești bani s-au aflat într-un cont, la Banca Transilvania, deschis de compania MBS ca garanție de bună execuție pentru lucrările de modernizare a drumului turistic Răchițele – Ic Ponor. Contul a fost deschis în urma câștigării licitației de lucrări, de către MBS, iar banii se aflau la dispoziția Consiliului Județean Cluj. Concret, în cazul în care firma MBS nu-și făcea treaba, Consiliul Județean avea posibilitatea să execute această garanție, respectiv să intre în posesia banilor și să-și remedieze prejudiciul. Și așa s-a întâmplat, MBS nu doar că nu și-a finalizat partea contractuală, dar a mai și executat greșit o serie de lucrări. În acest fel, MBS și Consiliul Județean au ajuns în instanță. Prima sentință, prin nu se știe ce minune, a fost favorabilă companiei MBS. Reprezentanții companiei au apelat imediat la Bancă, iar conform surselor Actualdecluj.ro, în termen de 4 zile de le emiterea acestei prime sentințe, contul a fost golit. Banca Transilvania nu a cerut acordul Consiliului Județean și nici măcar nu a notificat pe cineva din cadrul acestei instituții. Câteva săptămâni mai târziu, mai exact în august, 2015, Consiliul Județean câștiga procesul împotriva MBS Grup, adică dreptul de a executa garanția de bună execuție. Prea târziu, însă, banii nu mai existau.
Banca nu-și asumă „greșeala”      
E adevărat că după ce au câștigat procesul, adică în august, 2015, funcționarii Consiliului Județean au stat liniștiți, considerând că banii sunt la adăpost. Ba ei au avut grijă să-i cuprindă în bugetul de venituri pentru anul 2016.  Prin ianuarie s-au trezit că e cazul să notifice Banca Transilvania pentru a intra în posesia sumei de 3,38 de milioane de lei. Și doar atunci au aflat adevărul: banii nu mai sunt!  Și nu mai sunt de prin august, de anul trecut. Sigur, actualul președinte al Consiliului Județean, Marius Mânzat a avut grijă să emită un amărât de comunicat de presă prin care să-și exprime dezacordul legat de cele întâmplate. El a anunțat că a depus o plângere în instanță împotriva Băncii. Numai că, d-le Mânzat, e important să vă și doriți să câștigați acest proces, nu doar să mimați regrete. Banca Transilvania are tot interesul să-și delege o armată de avocați pentru a acoperi această afacere. Da, afacere, și încă una dubioasă pentru că este evident că cineva a avut un câștig din tot acest aranjament. Unei persoane fizice, de exemplu, Banca Transilvania îi blochează contul chiar și pentru 10 lei datorați statului. Cum a fost posibil, atunci, ca o firmă cu probleme imense, care se afla în procedură de insolvență, să golească un cont aflat la dispoziția Consiliului Județean (adică la dispoziția statului), și încă cu atâta ușurință? Sentința în baza căreia banii au fost dați firmei MBS nu era definitivă iar Banca știa acest lucru, pentru că a fost și ea parte în procesul respectiv. Avocații Băncii se sfătuiau cu juriștii Consiliului Județean pe chestiuni de procedură, culmea. Și nimeni n-a fost interesat să spună că banii s-au evaporat. Evident că acum mai marii Băncii nu-și asumă prejudiciul, ei au și trimis un răspuns cert în sensul acesta. Iar Consiliul Județean rămâne atât cu gaura financiară cât și cu lucrări neexecutate. Mai mult, pentru că proiectul drumului turistic se derula din fonduri europene, Comisia Europeană cere banii înapoi.
Cum comentează președintele Băncii Transilvania 
Sigur că președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă (principalul fondator), nu recunoaște acest prejudiciu. Chestionat cum se face că Banca Transilvania a favorizat această firmă (care mai și era în insolvență), a precizat următoarele: „Noi nu dorim să comentăm nimic despre această situație. Problema este a Consiliului Județean și a firmei care a executat lucrarea. Prin noi s-au făcut doar plăți. Instanța va stabili cine a greșit”.

Un comentariu

  1. Bune intrebari, bun articol. Sper sa urmariti „povestea” si in continuare, poate aflam unde se va „stinge” totul pentru ca e previzibil ca nimeni nu va plati in cazul asta.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.