Închide

Cum a ajuns piața hotelieră pe plus după anii de "canibalizare": cu străini și oameni de afaceri

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - aug. 29, 2014 0 897

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna iunie 2014 a fost în Cluj de 30,5%, cu 7,5% mai mare faţă de luna iunie 2013. Numărul turiștilor străini este în prima jumătate a anului cu 15% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Asta spun cifrele Direcției Județene de Statistică (DJS), într-un an fără apariții de jucători importanți pe piață, după ce în 2012 -2013 au fost livrate câteva unități de mari dimensiuni. Cum e pentru piața reală 2014?

Piața hotelieră e în acest an ușor pe plus, spune Călin Buzoianu, coproprietarul hotelului Opera Plaza (5*), privind datele aferente semestrului I. „Piața dă semne că se consoliează. Nu neaparat semne de revenire, dar de „așezare”. E foarte probabil ca plusul la indicatorul privind indicele de utilizare să fie dat parțial și de migrația activității de turism de la „negru” la “alb”. Au apărut hoteluri de mare capacitate, parte a unor rețele, care nu își permit să lucreze la negru, cum se mai întâmplă pe piață în cazul unor afaceri mai mici. Acestea au bănci în spate, au administrare complexă, trebuie să lucreze legal. Și asta se reflectă în cifrele oficiale. Apariția acestor hoteluri mari în anii recenți s-a văzut în activitate, a fost un fel de fenomen de canibalizare. Dar acum piața s-a reorientat, s-a revenit, fiecare a migrat spre locul care a considerat că îl mulțumește”, sintetizează Buzoianu.

Călătoriile în interes de afaceri au contribuit și ele la revigorarea pieței în acest an, aspect relevant, având în vedere că, potrivit estimărilor celor cu activitate în domeniu, turismul de business generează peste 90% din afacerile hoteliere în municipiul Cluj-Napoca. „S-a simțit un plus în acest an, la cazare, în special pe partea de Corporate și în ceea ce privește rezervările prin sisteme online. Nu mă refer la partea de organizare de evenimente acum, ci doar la cazare – călătorii în interes de afaceri, întâlniri, contracte. Deschiderea noilor centre de afaceri realizate recent în oraș a adus activitate, încă din perioada când se aflau în lucru, și influențează și piața hotelieră”, a menționat Cosmin Sîndean, manager City Plaza.

E un an cu plus în activitate și pentru rețeaua care include unitățile de 3* Capitol, Capitolina, Central și aparthotelul Gutinului, spune managerul hotelurilor controlate de Sabin Funar. „Gradul de ocupare e în acest an cu aproximativ 10% peste cel de anul trecut. S-a simțit puțin creșterea numărului de turiști. Par să fie mai mulți cei care vizitează orașul, împrejurimilie sau cei care sunt în trecere prin Cluj-Napoca spre alte destinații turistice. În cazul nostru, creșterea a fost generată însă în cea mai mare parte de lucrările de renovare pe care le-am făcut recent la Capitolina și la aparthotel”, a explicat Camelia Silveșan, managerul unităților. „Tarifele nu au fost majorate, veniturile vor crește o dată cu creșterea gradului de ocupare, însă în ceea ce privește profitul nu așteptăm modificări spectaculoase, având în vedere că au crescut și cheltuielile”, a completat Silveșan.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, unităţile de turism în funcţiune în Cluj cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor 3.503 camere cu 6.965 locuri, potrivit datelor DJS. Au fost cazaţi 161.752 turişti, din care 19,7% turiști străini. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013 numărul turiştilor străini a crescut cu 15,8%. Cei mai mulţi turişti străini vin din Ungaria (6.503), Italia (4.105),Germania (3.567), Franţa (2.245) și Regatul Unit (1.663).

Sursa foto: capitolina

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare