Închide

Cu un pas în urma tuturor. Cum așteaptă România valul al cincilea al pandemiei

ActualitateOpinie by Catalin Suciu - nov. 28, 2021 0 430

Într-un moment în care toată lumea medicală e în alertă după apariția noii tulpini de coronavirus, România se scaldă în valul al patrulea, populația trăind din nou cu sentimentul că lucrurile sunt ținute sub control. Țările europene iau măsuri și încearcă să anticipeze ce se va întâmpla, în timp ce noi avem -ca un exemplu- legea certificatului verde blocată în parlament. De ce?

Nimeni nu pare să și-o asume cu adevărat, pentru că e o măsură nepopulară. Elocvent e și sondajul realizat de Avangarde la comanda g4media.ro, din care reiese că peste 50% dintre români sunt total împotriva acestuia. Pe scurt, românii nu vor să fie obligați să se vaccineze dacă merg la muncă. Nu vor să fie condiționați de vaccin pentru anumite activități pe care și le doresc. Certificatul verde a fost utilizat cam peste tot în lumea civilizată, din Europa în America în valul al patrulea, iar țările care au impus utilizarea documentului au depășit creșterea numărului de cazuri cu un număr mic de persoane decedate, cu sistemul sanitar funcțional și cu secțiile de terapie intensivă neocupate. Franța, Italia sau Germania au respirat și nu au ezitat să intervină atunci când vaccinarea s-a poticnit. Ele au depășit valul al patrulea, iar România se află tot acolo.  Austria a introdus lockdown-ul pentru persoanele nevaccinate, apoi pentru toată lumea.

Toată Europa e îngrijorată din ce in ce mai mult după apariția unei noi tulpini de coronavirus denumite Omicron. Noua variantă, spun specialiștii din întreaga lume, e mult mai contagioasă și există temeri bine întemeiate că ar putea afecta inclusiv eficacitatea vaccinurilor anti-Covid.

Primele cazuri provin din Africa de Sud și din zona apropiată, dar tulpina a fost identificată  deja în Belgia, Olanda, în Germania, Cehia, Italia, Marea Britanie și lista crește de la o oră la alta. E o chestiune de timp până când se va răspândi în toată Europa, atrage atenția Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Iar noi pare că suntem din nou cu un pas în urma celorlalți. România dă impresia că se ascunde din nou sub propria platoșă de nepătruns, așa cum a mai făcut-o în vară, când europenii introduceau restricții, iar președintele României și premierul anunțau triumfători că am învins pandemia.

România e în valul patru, în timp ce țările din Occident sunt în valul al cincilea, spune profesorul Cristian Apetrei, specialist în boli infecțioase și microbiologie la Universitatea Pittsburgh din SUA. Celelalte state europene au trecut cu bine de valul al patrulea, fiindcă aveau populația vaccinată, mai spune specialistul pentru g4media.ro.  Ele își iau acum măsuri pentru a preveni ceea ce urmează, noua tulpină Omicron, care se răspândește mult mai repede, în timp ce noi stăm cu legea certificatului verde blocată în Parlament, așteptând să se depună praful peste ea. Scenariul triumfului împotriva pandemiei pare că se repetă și acum. Avem și o criză politică nesfârșită de neconceput pentru un stat care se presupune că trebuie să-și ocrotească oamenii. În jocul politic mi se pare că se induce din nou un fals sentiment de siguranță populației. Pandemia e sub control, iată, avem un număr scăzut de cazuri față de acum câteva săptămâni.

Realitatea spune, însă, că avem un președinte iubitor de golf și excursii, PNL-ul și PSD-ul își împart ministerele, iar târgurile de Crăciun adună mii de oameni la un loc, restricții nu există sau sunt foarte puține și în toată această perioadă a scăzut numărul testelor făcute zilnic, fără să se spună și de ce. Nici în comunism nu aveam cazuri de infecții cu HIV fiindcă se considera că în țările comuniste nu există HIV. Era ceva de neconceput. După 90, când au început să se facă teste de sânge pentru depistarea HIV, culmea, sute de copii români au fost găsiți bolnavi. 

În plină criză politică actuală, scade numărul testelor și bineînțeles că scade și rata de infectare. Daca nu testezi, nu ai cazuri, firește. La spital ajung acum doar cei cu forme severe, după câte zece zile de stat acasă, fără să fie testați. Sau cu teste pozitive, dar anunțate doar în familie. Câte cazuri reale de infecție cu coronavirus avem în România nu poate ști nimeni, dar e lesne de înțeles că numărul e mult mai mare. Și vom vedea și de ce.

Pe 19 octombrie, România anunța aproape 19.000 de cazuri noi de coronavirus. Tot atunci, Bucureștiul ajungea la o incidență de peste 16 cazuri la mia de locuitori. INSP-ul cerea carantinarea capitalei, iar mai multe Direcții de Sănătate Publică din țară solicitau același lucru pentru anumite localități. Ce s-a întâmplat? Nimic. Institutul Național de Sănătate Publică și direcțiile au fost ignorate cu prețul multor vieți pierdute între timp.

În aceeași dată, pe 19 octombrie,  se anunțau și testele făcute la nivel național  –   27.819 teste RT-PCR (15.039 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.780 la cerere) și 53.235 de teste rapide antigenice.

Așadar, avem peste 81.000 de teste în 24 de ore.

Pe 27 noiembrie,  celebrul grup strategic a raportat 1727 de noi îmbolnăviri. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 11.447 de teste RT-PCR (5.526 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.921 la cerere) și 25.582 de teste rapide antigenice. Un total de 37.029 de teste, mai puțin de jumătate față de perioada în care România raporta cele mai multe cazuri și decese zilnice.

Va răspunde cineva vreodată pentru modul în care e gestionată criza sanitară? Vor reuși cei care ne conduc vreodată să renunțe la propriile lor interese, jocuri, certuri, partide de golf sau excursii pentru a-i proteja real pe oameni? Va avea cineva tăria să ia anumite măsuri pentru binele tuturor, cu riscul de a-și pierde din electorat?

Ne paște o catastrofă umanitară în următoarele săptămâni, dar o întâmpinăm cu multă ospitalitate, așa cum bine ne șade: cu un pahar de vin fiert cu scorțișoară, așteptându-l pe Moș Crăciun.

text preluat de pe g4media.ro

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare