Închide

Cu Primăria proaspăt proprietar de clădire cu vedere la Someș, pe strada Barițiu, mai multe asociații din Cluj, cer promenadă la râu, în bugetul din 2023

Actual de ClujActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 26, 2023 0 303

Primăria, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Casa Tranzit și Opera Maghiară ar trebui să dezvolte un proiect comun, pe malul Someșului, pe strada Barițiu și să deschisă o promenadă publică, cu vedere la râu. Propunerea vine din partea societății civile din Cluj care i-a cerut deja primarul Emil Boc să aibă în vedere un astfel de proiect în bugetul din 2023, mai ales că municipalitatea a devenit proprietar al clădirii BCR de pe strada Bariuțiu unde dorește să mute o parte din activitatea instituției.

 

 

„Încă de la prima ediție Someș Delivery din 2015, care a avut loc între Podul Horea și Podul Elisabeta, echipa Someș Delivery a militat pentru deschiderea către public a curților de la Someș care aparțin unor instituții publice. Am reușit atunci să facem accesibil traseul la Someș dintre curtea Operei Maghiare și Facultatea de Inginerie Electrică de la Universitatea Tehnică. Dar din păcate s-a întâmplat acest lucru doar pe perioada weekendului Someș Delivery”, a semnalat arhitecta Adriana Măgerușan, din partea Asociației MiniMass / Someș Delivery, cadru didactic la Facultatea de Arhitectură și Urbanism

Adrian Dohotaru, activist în cadrul SOS Cluj, a spus că, între timp, Universitatea Tehnică a mai achiziționat două clădiri pe strada Barițiu, iar Consiliul Local Cluj-Napoca a votat pentru achiziționarea unei clădiri pe această stradă. Dar și că e necesar ca administrația care și-a declarat în toate documentele sale de strategie urbană politica de „întoarcere a orașului către Someș” să aplice această strategie chiar la clădirile care îi aparțin.

De altfel, Activistul a arătat și la consultarea publică privind bugetul orașului pe 2023 că, în momentul în care va exista un sediu al Primăriei la Someș este normal ca acesta  să aibă acces la apă și o „față” spre râu, în loc de acareturile de curte dosnică care există acum acolo. El a propus primarului Emil Boc o colaborarea cu Univesitatea Tehnică și cu Facultatea de Arhitectură din cadrul acesteia pentru a se crea o curte publică legată de un traseu pietonal. Mai ales în contextul în care Primăria a pornit proiectul de amenajare a malurilor Someșului, după propunerea spaniolilor de la Practica, însă acesta „nu se atinge” de malul de pe strada Barițiu unde majoritatea clădirilor sunt publice.

De altfel, proiectul Practica prevedea amenajarea unui nou pod în această zonă, pe traseul vechiului Pod al Nemților, care să lege centrul orașului de ansablul Cetătuia, însă Primăria nu și-a asumat deocamdată realizarea lui, nici investiții pe malurile Someșului aferente străzii Barițiu.

„Am propus la bugetul orașului din 2023 investiții minim invazive legate de acest tronson pentru că potențialul este mare având atâtea clădiri publice și având în vedere locația centrală. De pildă, propunerile Studio Practica din concursul câștigător de proiecte din zona Pieței Mihai Viteazu unde sunt clădiri private se pot plia mai bine în zona Barițiu, unde sunt clădiri publice. Vom avea pe acest tronson la Someș patru clădiri universitare și un sediu al Primăriei, pe lângă instituțiile culturale existente, Casa Tranzit și Opera Maghiară. Devine cu atât mai important acum să discutăm cum realizăm conexiuni mai bune la Someș, despre accesibilitatea la râu și despre un traseu pietonal între Podul Horea și Podul Elisabeta, dar și între centru și Cetățuie prin refacerea Podului Nemților lângă Casa Tranzit. Ne putem gândi la pontoane și spații pentru uzul cotidian. Ne putem imagina spații de eveniment deschise la apă și terase.”, a atras atenția Adi Dohotaru, președinte al asociației Societatea Organizată Sustenabil SOS, campania SOS Someșul nostru.

Propunerea a fost trimisă deja Primăriei, în procesul de consultare pe proiectul de buget din 2023 și este susținută de asociațiile MiniMass / Someș Delivery, Societatea Organizată Sustenabil (SOS Someșul nostru), Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) și Clujul Sustenabil.

(fotografii din zona Operei Maghiare, când s-au organizat eveniment cu fața la râu)

foto cover: propuneri de amenajare Someș, strada Barițiu – Practica/simulări

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu