Închide

Cu lucrări neîncepute de peste un an de zile de la încheierea contractului de proiectarea și execuție, Parcul de pe Canalul Morii din zona Plopilor se scumpește din nou, cu circa 8 milioane lei, fără TVA

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 15, 2024 0 962

Primăria ajustează din nou investiția pentru realziarea Parcului de pe Canalul Morii, lucrare neîncepută deocamdată, deși contractul de proiectare și execuție a fost încheiat încî din noiembrie 2022 cu TCI Contractor General.

Anul trecut, devizul investiție a fost majorat ca urmare a majorării costurilor exproprierilor necesare amenajării parcului, la valoarea de peste 34,9 milioane lei. Acum, la ședința Consiliului Local din 15 aprilie, Primăria dorește din nou să majoreze devizul investiție, la peste 42 de milioane lei, fără TVA.

UPDATE: La ședința Consiliului Local din 15 martie, oficialii Primăriei au explicat de ce nu au început mai repede lucrările la acest parc. Deși s-a dat ordinul de începere a contractului, s-a făcut doar proiectarea. Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, șantierul nu a putut începe deoarece a fost nevoie de încheierea completa a procesului de expropriere, fiind vorba despre spații verzi și nu lucrări de infrastructură, în cazul celor din urmă putând demara șantierele, după consemnarea banilor în cont. Tarcea a mai arătat că în cazul acestui parc, etapa de expropriere s-a încheiat la finalul lunii februarie.  El i-a invitat oe cei din USR și nu pe deputații din propriul partid să schimbe legea dacă îs nemulțumiți de felul în care se manageriază sau se implementează proiectele de acest fel.

Administrația a motivat că este nevoie de crearea unei rezerve pentru evelentualele ajustări de prețuri (dotări, materiale de construitcții etc), după cum arată ghidul programului de finanațre europeană lansat de Agenția Regională de Dezvoltare Regională Nord-Vest în august 2023 în cadrul căruia Primăria pregătește depunerea unei cereri de finanțare.

Este vorba despre programul REGIO Nord Vest  pentru care ADR Nord Vest a lansat în 21 august 2023 apelul de proiecte pentru Regenerarea urbană și creșterea securității spațiilor publice, cu termen limită pentru depunerea cererilor de finanțare data de 20 mai 2024.

(sursă: Proiect de hotărâre nr. 55 Privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajare parc pe culoarul Canalul Morii – tronson Parcul Rozelor – din municipiul Cluj-Napoca”, aprobați prin Hotărârea nr. 160/2021 și modificați prin Hotărârea nr. 40/2023. Proiect din inițiativa primarului).

 

 

Primarul parc de pe Canalul Morii din Cluj, care urmează să fie amenajat într-o zonă sălbatică, nebetonată a acestui traseu, cu intervenții minimale a intrat în faza de proiectare. Propunerea implică și naturalizarea pârâului Calvaria din această zonă prin demolarea garajelor din zona Plopilor și amenajarea de parcări la sol. Primăria a încheiat la finalul lunii noiembrie 2022 contractul de proiectare și execuție a obiectivului cu TCI Contractor General la valoarea de peste 24,5 milioane de lei, fără TVA. Termenul de contract este 15 luni, dintre care 3 luni proiectare, iar restul pentru execuție. Ordinul de începere a lucrărilor nu a fost dat până în prezent.

Proeictul a avut nevoie de exproprieri care au generat costuri suplimentare dar și de finanțare pentru demararea lucrărilor.

Licitația pentru proiectarea și amenajarea parcului a avut o soluție finială abia în noiembrie 2022, deși ofertele (7 la număr) s-au depus încă din luna martie când a și început analizarea lor. Procedura a fost contestată de unul dintre ofertanți și, deși municipalitatea stabilise câștigătorul contractului încă din 6 iunie, rezultatul a devenit final abia în luna noiembrie, primăria fiind obligată se anuleze prima decizie și să reevalueze ofertele. În noiembrie 2022, contractul a fost atribuit către TCI Contractor General pentru peste 24,5 milioane lei și un termen de proiectare și execuție de 15 luni (3 luni proiectare și un an execuția lucrărilor).

 

 

vezi și:

Primăria plătește despăgubiri de peste 16,2 milioane lei pentru a face un centru de cartier în Grigorescu și un parc pe Canalul Morii

AICI, HCL-ul din 2023 prin care au fost majorare costurile cu obținerea terenului pentru Parcul de pe Canalul Morii.

FOTO: ilustrativ – simularări cu viitorul Parc, Planwerk Arhitectură și Urbanism

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare