Închide

Cu ce condiții a fost avizat de Primărie un proiect urbanistic pentru un bloc cu aproape 100 de apartamente și mai multe case cuplate, cu ieșire în strada Bună Ziua

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - ian. 07, 2025 3 1750

Un proiect urbanistic pentru construirea unui imobil mixt, comerț și locuințe colective pe strada Bună Ziua, plus case cuplate și case individuale, toate pe un teren de peste 1,3 hectare, a fost pus în dezbatere publică de Primărie, înainte de a fi supus dezbaterii în Consiliul Local.

Proiectul a fost avizat de arhitectul-șef al municipiului, cu condiția ca beneficiarul să lărgească strada Bună Ziua cu un trotuar de 2,5 metri și să facă o bandă de decelerare. De asemenea, pentru imobilul mixt, Primăria a impus emiterea unui singure autorizații de construire care să prevadă și asfaltarea străzii nou propuse care îl deservește. Ulterior, ar urma să se autorizeze și casele propuse în adâncime, pe parcelă (12 case cuplate și 3 individuale), însă după 2026, termen care se poate prelungi, după cum se arată în documentație.

 

Ce prevede proiectul elaborat de biroul Dico și Țigănaș:

Pe terenul arabil de peste 1,3 hectare (încă neurbanizat) de pe strada Bună Ziua urmează să se amenajeze un imobil mixt cu regim de înălțime 2 subsoluri, parter, 4 etaje plus unul retras, cu parterul comercial și 95 apartamente la etaje (cu 2-3,4 camere cu suprafețe de sub 100 de metri pătrați). În spatele acestui imobil sunt propuse 10 parcele cu case cuplate (subsol, parter, un etaj plus unul retras, în total 20 de locuințe) și trei case individuale (subsol, parter, etaj și mansardă). Spre pârâul Becaș unde se termină proprietatea, urmează să funcționeze o zonă verde și să se mențină zona de protecție Vpr (zona verde de protecție față de infrastructură majoră, de protectie sanitară,
plantații cu rol de stabilizare a versanților și de reconstrucție ecologică). Se propun totodată transferuri de teren pentru a permite latirea străzii Bună Ziua la profilul de 16.00m prevăzut în PUG, amenajarea unei străzi, atr. A, la profil de 12m, care să deservească noile loturi propuse în adâncime și amenajarea peisageră a zonei verzi, mărginașe pârâului.

(detalii PUZ/parcări propuse, sursa primariaclujnapoca.ro)

(PUZ Bună Ziua sud, sursa www.primariaclujnapoca.ro)

Potrivit unui aviz de principiu al Serviciului siguranța circulației a Primăriei din 21 februarie 2024, proiectul a fost avizat cu condiția implementării investiției în două etape. „În etapa 1 vor fi realizate investițiile aferente zonei imobilului mixt. Anterior emiterii autorizației de construire pentru imobilul mixt, suprafața de teren necesară lărgirii străzii Bună Ziua va fi dezmembrată din parcela inițială și înscrisă cu titlul de drum în Cartea Funciară, strada Bună Ziua va fi lărgită și amenajată pe tronsonul aferent proiectului prin realizarea unei benzi de decelerare iar trotuarul va fi amenajat la o lățime minimă de 2,5 metri pe toată lungimea frontului la stradă. De asemenea, vor fi realizate și lucrările tehnico-edilitare datorate modificărilor configurației străzii Bună Ziua (relocare stâlpi de iluminat raportat la noul trotuar, refacere rețea iluminat public, realizarea unei rețele pluviale și a rețelelor edilitare, realizarea semnalizării rutiere orizontale și verticale. Strada nou propusă pe tronsonul aferent blocului de locuințe colective va fi amenajată în baza unui proiect de specialitate, asfaltată odată cu celelalte investiții – imobil mixt, amenajări exterioare, pentru toate acestea urmând să se emită o singură autorizație de construire. În etapa 2 vor fi realizate investițiile din adâncimea parcelei, emiterea autorizațiilor de construire pentru investițiile din etapa 2, altele decât cele pentru realizarea infrastructurii tehnico-edilitare, se va face după recepția finală a lucrărilor din etapa 1, ulterior anului 2026. Termenul 2026 poate fi devansat iar autorizațiile de construire pentru locuințe emise anterior acestuia, în situația în care  sunt realizate lucrări de infrastructură rutieră care cresc capacitatea de circulație în zonă. Demonstrarea capacităților de circulație  va fi făcută prin completarea studiului de trafic inițial printr-o analiză actualizată a indicilor de circulație”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

 

Proiectul din Bună Ziua a fost inițiat încă din 2019, când s-a emis primul certificat de urbanism. El a fost avizat de Comisia de Urbanism a Primăriei în iulie 2023 – august 2023. Avizul arhitectului-șef a fost emis în octombrie 2024 și rectificat ulterior ca urmare a unor erori legate de mențiunile privind suprafața parcelelor care au apărut în primul aviz.

Proiectul se află în consultare publică din 31 decembrie 2023 până în 15 ianuarie 2024, urmând să fie supus atenției Consiliului Local.

 

 

 

Același beneficiar, Liviu Sălăjan, a mai avut, în asociere cu alți proprietari, un alt proiect urbanistic (Plan Urbanistic Zonal – Mihai Românul Nord) care a generat controverse în comisia de urbanism în 2020. Este vorba despre un proiect cu 24 de case cuplate în cartierul Bună Ziua, pe strada Mihai Românul, între două străzi dintre care una este creată de beneficiari, l-a supărat așa de tare pe primarul Emil Boc în 2020 la o ședință de urbanism din luna februarie, încât a transformat preț de o oră sala într-o instanță de judecată. Boc s-a erijat în judecător aspru având în vedere că avocatul Ovidiu Podaru (numit domn profesor) venise să conteste proiectul în numele unor vecini și a făcut spectacol în favoarea calității vieții, chiar dacă proiectanții puseseră în aplicare toate recomandările făcute de Comisia de Urbanism la ședințele precedente. Niciunul din arhitecții din comisie, nici arhitectul șef n-au mișcat în fața lui Boc. Zona Mihai Românul este una cu mize imobiliare foarte mari. Spre exemplu, o parcelă cu PUZ de peste 1300 de mp pentru amenajarea unei locuințe sau a unui duplex (locuință cu două etaje) se vindea cu 225.000 de euro. O oră din cele trei, atât cât a durat ședința Comisiei de Urbanism din 27 februarie, a fost dedicată spectacolului-monolog ținut de primarul Emil Boc. Totul a pornit de la un proiect de urbanizare unde o serie de vecini au venit la urbanism cu un avocat celebru ca să arate că sunt nemulțumiți de proiect și de circulațiile propuse. Pe un teren de 1,5 hectare situat la mijlocul stărzii Mihai Românul, mai multi beneficiari privați (Sălăjan și Damșa) au propus construcția de locuințe cuplate cu două etaje printr-un Plan Urbanistic Zonal de urbanizare semnat de arhitectul Șerban Țigănaș (acum secretar al Uniunii Internaționale a Arhitecților). Proiectul a ajuns la urbanism, la ședința comisiei Primăriei din 27 februarie.  Documentația a fost discutată cu celeritate, mai ales că în sală era prezent avocatul Ovidiu Podaru, în calitate de reprezentant al vecinilor nemulțumiți de proiect, după cum acesta a anunțat. Remarcându-l de când a intrat în sală, Boc l-a invitat pe avocat la masa de ședințe pentru discutarea proiectului.

Ulterior proiectul a fost avizat de arhitectul-șef și a primit votul Consiliului Local în luna septembrie 2020.

Detalii: Circ juridic în Comisia de Urbanism. Boc a arătat cine e „tata” urbanismului clujean | www.actualdecluj.ro

3 comentarii

  1. Dar pe unde vor circula atâția oameni? Ce nebunie! Oamenii care au locuințe în zonă vor fi distruși de zgomote și aglomerație! Dacă știau ce urmează nu își făceau,cred, case acolo,!

  2. Asa e, nebunie ca oamenii cu casele alea ar face bine sa le puna de vanzare repede ca sa obtina un pret bun. Dupa ce apar bloacelr acolo o sa fie teroare pentru cei cu case! Rapid mutatie cat inca castigati crva sau daca nu stati sa se pise cei de la balcone in capu vost

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.