Închide

Cu ce concluzie a plecat raportorul ONU pentru sărăcie de la Cluj: „o situație rușinoasă!”

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 12, 2015 0 516

Ce surpriză: raportorul ONU pentru sărăcie a venit la Cluj ca să vadă care e situația țiganilor și, previzibil, a abordat aceeași problemă a mutării forțate a țiganilor ce locuiau ilegal pe strada Coastei la marginea rampei de gunoi Pata Rât.

„O problemă presantă cu totul special este evacuarea forțată a populației rroma, ca a altor populații, și segregarea rezidențială ce a rezultat din aceste evacuări”, a spus raportorul special ONU pentru combaterea sărăciei extreme şi drepturile omului, Philip Alston, într-o amplă conferință de presă la București. „Există multe astfel de exemple în țară, din Baia Mare la Eforie Sud și București”.
Între aceste exemple, firește, e și cazul de la Cluj-Napoca – dar acesta nu e orice exemplu dintr-o listă de evacuări: despre acesta, raportorul spune că e un exemplu „rușinos”, ”infam”, ”dezonorant” – sau, ca să folosim cuvântul original folosit de acesta, „infamous”.

„Un caz rușinos din Cluj a implicat evacuarea populației de pe strada Coastei, în decembrie 2010, dar sunt multe alte astfel de cazuri de evacuări, inclusiv una în așteptare de evacuare a aproximativ 140 de persoane din centrul Clujului în primăvara anului 2016. Primarul Boc mi-a arătat fotografii ca să ilustreze mizeria de pe Coastei înainte de decembrie 2010, comparativ cu casele „model” în care au fost mutați în Pata Rât. Dar când am vizitat aceste case, sau ca să le spun mai exact „case modulare” în Pata Rât, am văzut o imagine foarte diferită. Fiecare modul conține familii cu cel puțin patru membri ce locuiesc într-o singură cameră de aproximativ 16 metri pătrați. Camerele sunt umede și prost izolate și poți simți mirosul de la groapa de gunoi din apropiere. Mulți copii au erupții pe piele, neexplicate, și dureri de stomac. Cu greu acesta poate fi numit un rezultat-model, dar e o mărturie al inocenței celor care ar prefera să-i trimită pe rromi în Siberia”.
Raportorul special a vizitat Clujul în 4 noiembrie, când s-a întâlnit cu primarul, viceprimarul, prefectul și subprefectul, dar și reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară și ai Agenției de Dezvoltare Regională și cu reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Rromi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu