Închide

Centru social pentru tinerii cu handicap mintal sever, construit la Cluj. Doi piloți de Airbus cântă pentru proiect

ActualitateTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - nov. 12, 2015 0 2137

 

Două ONG-uri vor să construiască la Cluj un centru de locuințe sociale și ateliere protejate destinate tinerilor cu handicap mintal sever. Acesta ar urma să fie realizat la Jucu, iar inițiatorii demersului au nevoie de peste 1 milion de euro pentru ca întregul proiect să fie pus în practică. Pentru susținerea acestor planuri, publicul din Cluj este invitat la un concert de muzică clasică susținut de trei muzicieni cu experiență pe marile scene de concert. Doi dintre aceștia sunt piloți de aeronave Airbus.

Împreună, cei trei urmăresc să strângă fonduri pentru construcția unui centru regional dedicat tinerilor cu handicap mintal sever. „Acest centru va include locuințe de tip familial și ateliere protejate, dedicate celor care, la vârsta de 18 ani, sunt excluși din sistemul de asistență socială și educație al statului, deși nu pot duce o viață complet independentă. O parte rămân în grija familiilor, însă pentru cei care sunt orfani, excluderea dintr-un sistem de asistență le pune în pericol nu doar posibilitatea unei reale incluziuni, ci chiar viața”, spune psih. dr. Ovidiu Damian, directorul Asociației Hans Spalinger (AHS). Această organizație, cu 11 ani de experiență în servicii educaționale și de recuperare pentru tinerii cu handicap mintal sever, va implementa proiectul în parteneriat cu Habitat for Humanity Cluj, un ONG care de 15 ani construiește case pentru familii cu venituri mici, în regim non-profit.

Suma totală necesară pentru ca acest proiect să devină realitate este de peste 1 milion de euro. „Proiectul este gândit în etape, astfel încât construcția să poată începe înainte de strângerea întregii sume. În acest fel, putem și arăta în practică faptul că folosim responsabil fondurile. Proiectul va fi finanțat în parteneriat de cele două organizații implicate; ambele vor avea acțiuni de strângere de fonduri. În acest moment, există deja promisiuni din partea unor sponsori din Germania, care au susținut în trecut activitatea AHS și pe al căror cuvânt ne putem baza, pentru o sumă care să acopere începerea lucrărilor”, a transmis pentru Actualdecluj.ro Andrei Aroneț, responsabil de comunicare pentru eveniment. Viitorul centru va fi deschis în comuna Jucu din județul Cluj, iar construcția este preconizată să înceapă în cursul anului 2016. „Este vorba despre un teren oferit de Primărie pentru Habitat for Humanity; pe o parte din el s-au construit deja locuințe, iar o altă parte va fi folosită pentru acest proiect comun. Primăria Jucu a înțeles foarte bine misiunea noastră și ne-a oferit suficient spațiu”, au completat reprezentanții echipei de proiect.

Evenimentul muzical va avea loc în sala de concerte a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, sâmbătă, 14 noiembrie, ora 19:00, au anunțat responsabilii de comunicare de la PR&More. Vor urca pe scenă pianistul Horia Mihail, violoncelistul Alessandro Menegardi și violonistul Cristian Mandu. Pe lângă activitatea lor muzicală de pe multe scene internaționale, ultimii doi sunt și piloți de aeronave Airbus în cadrul companiei WizzAir. Pentru a strânge fondurile necesare, intrarea la concert se va face pe baza unei donații a cărei valoare o poate stabili fiecare spectator. De asemenea, donațiile se pot trimite și direct în contul AHS. 

Evenimentul de la Cluj va include un concert cu lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski și Astor Piazzola, un „zbor caritabil pe aripile muzicii”, în patru anotimpuri, dar și o expoziție de fotografii spectaculoase și perspective unice surprinse în timpul zborurilor.

Artiștii zburători

Comandantul de echipaj va fi Cristian Mandu, violonist cu studii la academiile de muzică din București, Statele Unite și Elveția. În prezent, este pilot comandant de avion și își continuă activitatea artistică, susținând de ani întregi, prin proiectele sale muzicale, activitatea AHS.

Alături de el se va afla pianistul Horia Mihail, cunoscut publicului din toată România în urma turneelor sale „Pianul călător”; el a susținut peste 1.000 de concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din țară, inclusiv Filarmonica „George Enescu” și Orchestra Națională Radio.

Cel de-al treilea artist este Alessandro Menegardi, un violoncelist italian ce a studiat sub îndrumarea unor maeștri precum Teodora Campagnaro, Rocco Filippini și Enrico Bronzi. A concertat alături de mai multe orchestre de muzică de camera și orchestre simfonice europene, sub bagheta unor dirijori precum Zubin Mehta și Lorin Maazel. Alături de activitatea muzicală, a început în 2008 academia de pilotaj, absolvind ca pilot pe curse comerciale și instructor de zbor. În prezent, este pilot de Airbus în compania Wizzair.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu