Închide

Cu cât expropriază Primăria o servitute de utilitate publică într-o zonă de dezvoltare a Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 22, 2020 2 2231

Primăria a fost obligată în 2017 de instanță într-un proces pornit în 2016 de doi proprietari privați să exproprieze pe Legea 255/2010 o servitute de utilitate publică pe care proprietarii au fost obligați să o cedeze gratis municipalității pentru a li se autoriza proiectul unei case pe strada Antonio Gaudi. La aproape trei ani distanță, Primăria are gata raportul de evaluare și e pregătită să îi compenseze pe cei doi proprietari: 1218 lei pentru 87 de mp de teren care urmează să aibă destinația de drum public.

Valoarea despăgubirii și achitarea sumei către Bogdan Mateaș și soția sa, cei care au pornit procesul în 2016, urmează să fie discutată la ședința Consiliului Local din 24 aprilie. Cei 87 de mp de pe strada Antonio Gaudi cedați pentru lărgirea arterei (configurată în PUG la profil de 16 metri) vor fi expropiați ca fanaț intravilan cu destinația de drum fiind evaluați la circa 3 euro/mp (14 lei/mp). Proprietarii au câștigat procesul la Tribunal și Curtea de Apel. Primăria a achitat și cheltuielile de judecată în valoare de peste 8900 de lei.

 

(sursa primariaclujnapoca.ro)

Până în 2017, proprietarii erau obligați să transfere terenul grevat de servituțile de utilitate publică Primăriei iar apoi s-a impus doar rezervarea terenului.

Primăria a mai fost penalizată de instanțele clujene pentru felul în care a grevat servituți de lărgire a unor străzi din oraș pe terenuri private, fără o strategie sau sume consemnate pentru a expropria respectivele terenuri și a lărgi respectivele artere la profilele din Planul Urbanistic General (PUG). Arhitecți din Comisia de Urbanism au criticat și ei, mai ales când Boc nu era de față la ședințe, faptul că Primăria nu are un plan real în a lărgi și capacita străzile din oraș care sunt grevate de servituțile de utilitate publică. În tema de proiectare pentru actualizarea actualului PUG (procedură scoasă la licitație la final de 2019) s-a recomandat ierarhizarea acestor servituți de utilitate publică, tocmai ca drepturile de proprietate ale oamenilor să nu fie lezate, fără să fie despăgubiți iar orașul să aibă parte de o dezvoltare coerentă.

„Instanțele de contencios administrativ de la nivelul mun. Cluj-Napoca au reținut că introducerea unei restricții în PUG ce presupune transferul unei suprafețe de teren pentru respectarea tramei stradale în condițiile inacțiunii autorității de a expropria terenul în discuție reprezintă un abuz și conduce la nerespectarea dreptului de proprietate privată. Pentru aceste motive Tribunalul Cluj a obligat municipalitatea la exproprierea unei suprafețe de 87 mp teren grevată și justa despăgubire a reclamanților. (…) Cerințele din planul urbanistic general privind lățimea stradală trebuie corelate cu celelalte prevederi legale nefiind posibil ca să se ajungă la o expropriere silită fără despăgubire a unor suprafețe de teren doar pentru că în bugetul unității administrativ teritoriale nu există sume cu această destinație”, a arătat avocatul Horațiu Brisc în 2018, în cazul de față.

Vezi și:

S-a creat precedentul. Instanțele clujene spun că Primăria trebuie să plătească terenurile cedate de oameni pentru lărgirea străzilor

Se amendează regulamentul local de urbanism. Doar cine dorește va dona Primăriei teren pentru realizarea unor străzi sau lărgirea celor existente

2 comentarii

  1. de ce-l expropriaza? sa fie lasat sa se chinue pe drumuri de 3 m latime, daca atata nu intelege sa-si mute gardul. Numai bani vor unii, de parca drumurile nu pentru ei se fac, cei care locuiesc pe strada aia.

    • In caz ca Luca nu este ‘postac’ de-al PNLului:

      Luca, Strada are deja 9m latime, e rezidentiala (nu face legatura intre alte artere, sunt doar case unifamiliale), si nu se poate largi mai mult de 9m pt ca nu se pot „muta gardurile” mai mult pentru ca nu s-ar respecta distanta minima fata de case. Primaria vroia sa extinda la 16m aceasta strada, o utopie (Calea Manastur nu are 16m pe multe zone), iar exproprierea este normala pentru ca orice domeniu public care se instituie prin preluarea unei proprietati private trebuie platita just si prealabil.

      Si drumurile publice sa stii ca sunt pentru toata comunitatea, nu doar pt cei care locuiesc pe strada. (alealalte sunt drumuri PRIVATE care intr-adevar sunt instituite de catre proprietari, nu prin expropriere; alea sunt cele cu bariera, pe care tu nu poti sa intri).

      Sper ca am reusit sa-mi cobor explicatiile la nivelul tau de intelegere, pt ca vad ca-i suspectezi pe altii ca ‘numai bani vor’. Probabil ceva frustrari acolo la tine? Chiar daca e dificila carantina intr-un spatiu ingust, poate totusi inainte sa punem comentarii aiurea ne gandim mai bine.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.