Închide

Cruciada unui clujean condamnat la 8 ani de închisoare în China pe care autoritățile române nu-l ajută. Unchiul e singura rudă rămasă în viață, i-a vândut apartamentul ca să plătească amenda. „Apă caldă nu am văzut de când m-au arestat”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 11, 2019 1 619

Un clujean condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o fraudă de 80 de dolari și aflat încă în detenție după 5 ani a cerut să-și ispășească pedeapsa în România dar autoritățile române nu au dat niciun răspuns în caz de doi ani de când cazul a fost preluat de o prestigioasă casă de avocatură din Cluj.

Clujeanul Marius Balo se află de cinci ani în închisoare în China, în condiții pe care avocații i le apreciază ca inumane. „Ministerul Justiției – și, pe rând, titularii acestui portofoliu din 2016 încoace – au ignorat drama clujeanului și refuză să răspundă cererilor înainte de acesta, familia și avocații lui. Între timp, cetățeanul român este forțat să lucreze peste 12 ore pe zi doar pentru a-și câștiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare”, arată aceștia.

Stabilit în China din 2010, Marius Balo a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013, el a ocupat postul de profesor la prestigioasa universitate Renmin University, de asemenea în Beijing. În 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii au susținut că clujeanul a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii.

„Situația cetățeanului român a fost însă radical diferită; în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el infractor. Clujeanul a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă o cușcă de 16 metri pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, fără să poată vedea lumina soarelui. Marius Balo era scos din acea cușcă de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni, care îi spuneau să recunoască faptele „cu lacrimi în ochi” în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă”, au arătat avocații.

Printr-o hotărâre pronunțată în 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată și, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai. Prin aceeași sentință, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei. În septembrie 2016, el a adresat prin intermediul Consulatului României o cerere de transfer pentru executarea restului de pedeapsă în România.

SCA Iordăchescu & Asociații a solicitat în mod repetat Ministerului Justiției din 2017 încoace să facă demersurile necesare pentru a-l transfera pe Marius Balo în țară, în vederea executării pedepsei în România. În 2017, Ministerul Justiției a informat că o eventuală cerere de transfer poate fi luată în considerare doar dacă toate amenzile și cheltuielile judiciare au fost deja achitate în totalitate; prin urmare, unchiul său a făcut eforturi și sacrificii personale considerabile pentru a putea să plătească integral amenda. Ulterior, statul român a ignorat cu desăvârșire această cauză, refuzând să mai răspundă la orice interpelări și refuzând cererile de audiență formulate de apărătorii clujeanului. Cererea de transfer a fost reînregistrată în 17 ianuarie 2017 la Ministerul Justiției; în 8 martie 2017, casa de avocatură Iordăchescu & Asociații a trimis prin email solicitarea de transfer, pe care a și înregistrat-o fizic la Ministerul Justiției în 16 martie. Ministerul a primit inclusiv dovada achitării amenzii, confirmată de Consulul României în Shanghai, dl Ioan Gheorghe Crișan. Dată fiind lipsa oricărui răspuns, în 7, respectiv 14 septembrie 2017, SCA Iordăchescu & Asociații a transmis o nouă solicitare de urgentare a transferului, la care singurul răspuns a fost unul generic: Ministerul Justiției se consultă cu omologii din China pentru a „identifica o soluție”. România are legislație care prevede transferul persoanelor pentru executarea pedepsei în țară; statul chinez a transmis că transferul este condiționat doar de plata amenzii. „În aceste condiții, este inexplicabilă lipsa de răspuns chiar din partea statului român”, susțin avocații.

Pe parcursul anului 2017, apărătorii lui Marius Balo au solicitat în mod repetat să fie primiți în audiență de directorul adjunct al Direcției Drept Internațional și Cooperare Judiciară, Viviana Onacă, și de Marieta Safta, secretar de stat. Toate demersurile au fost refuzate, iar în unele ocazii reprezentanților cetățeanului român li s-a interzis chiar accesul în clădirea ministerului, motivându-se că „nu se justifică acordarea unei audiențe”.

Alte adrese, din 7 februarie 2018, din 3 aprilie 2018 și din 2 mai 2018, adresate Ministerului Justiției – Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară, au rămas fără răspuns până în ziua de azi.

Memoriul adresat președintelui României, Klaus Iohannis, a rămas, de asemenea, fără niciun răspuns, fiind înaintat de Administrația Prezidențială tot Ministerului Justiției, care în continuare nu a luat nicio măsură. „Până în ziua de azi, cetățeanul român Marius Balo este supus unei torturi permanente în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Shanghai. Toate drepturile fundamentale i-au fost încălcate. În ultimele conversații telefonice pe care le-am avut cu clientul nostru, ne-a spus că este obligat să muncească 12 ore pe zi pentru a-și asigura hrana: două linguri de orez. În aceste condiții, el este hotărât să declanșeze greva foamei, ceea ce ne face să fim extrem de îngrijorați pentru starea lui fizică și psihică, fiind clar că este nevoie ca statul român să intervină urgent, făcând nici mai mult, nici mai puțin, decât datoria sa față de propriii cetățeni”, spune Eugen Constantin Iordăchescu, avocat partener SCA Iordăchescu & Asociații.

O adresă către Ministerul Justiției în 8 martie 2017 este singura la care a răspuns Ministerul Justiției iar o adresă remisă un an mai târziu, în 7 februarie ca să afle stadiul procedurilor, a rămas fără niciun răspuns – la fel retrimiterea adresei în 3 aprilie și o alta în 2 mai, în 26 martie la fel – în fine, o ultimă adresă pentru urgentarea cazului a fost remisă în 3 iulie și, la fel ca în cazurile precedente, Ministerul Justiției nu a dat niciun răspuns.

Între timp unchiul clujeanului, Ioan Felecan, singura rudă rămasă în viață a clujeanului, a fost nevoit să vândă apartamentul cumpărat între timp de Balo în Cluj cu banii câștigați în China, pentru a plăti amenda de aproximativ 13.000 de euro, și a pornit o cruciadă pentru a-și elibera nepotul. Deocamdată însă, după trei ani, niciun rezultat – nici în China, dar nici în România, iar în ce privește aceasta din urmă faptele sunt certe.

Un fost coleg de școală al lui Balo, preotul Ovidiu Marțiș, a angajat casa de avocatură Iordăchescu și Asociații din Cluj în urmă cu trei ani pentru a-și transfera nepotul în România ca să-și execute restul de pedeapsă. Teoretic pentru acest transfer există un fundament legal, legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, dar autoritățile române nu au făcut niciun demers.

Excepția ar putea-o face consulul român din China, Gheorghe Crișan, „singura persoană care mai răspunea la telefon și-l mai apelam din când în când” și care l-a vizitat în închisoare. Coordonatorul casei de avocatură care-i poartă numele, avocatul Constantin Iordăchescu, explică: „din păcate trebuie să facem o remarcă haideți să spunem nedorită, în sensul că chiar dacă dispozițiile constituționale ar trebui respectate cu cea mai mare rigoare, cu sfințenie și mă refer în primul rând la dispozițiile art. 1 din constituție care prevede între altele că cel mai important lucru care trebuie apărat într-o societate democratică sunt drepturile și libertățile cetățeanului, dar acestea se constattă destul de des că nu sunt avute în vedere de instituțiile statului, care funcționează pe baza taxelor și impozitelor plătite de cetățeni la bugetul de stat. Din nefericire nu cunoaștem contextul în care a fost condamnat în RP Chineză și nu am putea să facem o evaluare a situației juridice din acel proces în care a avut calitatea de inculpat și a și fost inculpat 8 ani de închisoare cu executare în regim de detenție.

Punem în schimb în discuție nepăsarea autorităților statului român cu privire la situația unui cetățean român aflat într-o situație extrem de dificilă și care ar trebui să prezinte o importanță deosebită în ochii autorităților române.

Semnalăm incapacitatea MAE sau a unor miniștri – și mă refer într-un mod extrem de precis la foștii miniștri ai Justiției Tudorel Toader care în această cauză nu a făcut absolut nimic, repet, absolut nimic, și persoana domnului Teodor Meleșcanu care de asemenea nu a făcut nimic în legătură cu apărarea intereselor unui concetățean. Privim extrem de sever această stare de pasivitate. Excepția e doamna Anna Birchall care are o atitudine pozitivă în acest moment, lucru pe care trebuie să-l remarcăm”.

Concluzia avocatului – „în primul rând trebuie să existe voință politică”, conchide Iordăchescu.

Unchiul Ioan Felecan e singura rudă în viață a clujeanului. „A plecat de aici la 75 de kilograme, acum are 52. N-am aflat nimic de el trei ani de la condamnare, mi-a dat un telefon, am fost foarte surprins să-i aud vocea. Nu-mi mai răspundea la telefon, auzeam o voce chineză că nu mai există numărul sau așa ceva. Înainte, trei ani nu am știut nimic până am primit o scrisoare că a fost condamnat. Mi-a venit un plic acasă în care mi s-a comunicat că e condamnat la 8 ani de închisoare. Pentru ce – nu știu. Eu am vorbit după aceea cu el, mi-a dat un telefon și am vorbit, mi-a spus despre ce e vorba, pentru ce e condamnat. A fost o combinație între el și un chinez. Mi-a spus „unchiule nu pot spune mai multe pentru că sunt ascultat”. Eu comunic cu el tot cam la două săptămâni. Are voie la trei minute la telefon la două săptămâni. Acum zice „unchiule nu mai pot comunica cu dumneata că e patru dolari minutul”, s-a triplat costul. Eu am căutat să-i trimit bani. Starea lui de  sănătate – e foarte, foarte grav. După câte am înțeles a plecat de aici la 75 de kilograme și acum are 50. Prea multe nu mi-a putut spune că nu are voie. acolo e partidul comunist. Despre torturi mi-a spus dar puțin. A fost torturat, bătut în tălpi, dar a spus că prea multe nu poate spune. În privința mâncării dacă-și face norma în 12, 14, 16 ore a doua zi va mânca. O mână de orez, două, dacă-și face norma. Dacă nu – rabdă foamea. Lipește etichete la haine”.

Felecan descrie și condițiile de detenție: „dacă iarna sunt 25 grade minus, înăuntru sunt 15. Spune „ne culcăm spate în spate ca să ne încălzim. Dimineața ne uităm – sunt -9 grade. Zice – „apă caldă nu am văzut de când m-au arestat”. Iarna să te speli la -20 de grade afară la cișmelele pe care le au ei…”.

Un comentariu

  1. […] 0 Comentarii  03 oct. 2019   Adăugat de Floreștean Clujeanul Marius Balo, condamnat în China la opt ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari, este cu un pas mai aproape de transferul în România după ce Curtea de Apel Cluj a dispus transferul în țară pentru continuarea executării pedepsei, un pas necesar pentru ca Ministerul Justiției să poată solicita la rândul său acest transfer. ”Pentru prima dată după mulți ani de amânări, după ce anteriorii titulari ai funcției de ministru de justiție au refuzat chiar și un simplu dialog, astăzi putem spune că Ministerul Justiției a făcut un prim pas. Este vorba despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, la rândul său, a sesizat instanța de judecată. Am obținut, astfel, o hotărâre judecătorească esențială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă. Bineînțeles, este acum responsabilitatea Ministerului Justiției să facă și următorii pași necesari în această procedură”, a explicat avocatul Eugen Iordăchescu. Astfel, în 28 august autoritățile judiciare din China au agreat cererea de transfer a lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Conform procedurii în aceste cazuri, Ministerul român al Justiției a sesizat parchetul de pe lângă instanța de la domiciliul persoanei în cauză, în acest caz fiind vorba de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Dosarul care îl privește pe Marius Balo a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj în 26 septembrie și a fost judecat în 30 septembrie. La acest termen, atât apărătorii lui Marius Balo, cât și procurorul de ședință, au pus concluzii de admitere a cererii de transfer iar în 1 octombrie, Curtea de Apel Cluj – Secția penală și de minori a dispus recunoașterea hotărârii de condamnare pronunțate de Tribunalul Popular din Shanghai și scăderea din pedeapsă a perioadei deja executate în China. De asemenea, Curtea de Apel a decis „transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România” și a dispus emiterea unui mandat de executare a pedepsei în acest sens. Din acest moment, continuarea procedurilor depinde din nou de Ministerul Justiției, care poate agrea transferul cu partea chineză, pe baza cooperării bilaterale în domeniul justiției penale cu România și respectând principiile reciprocității și egalității. Reamintim, clujeanul Marius Balo, amenințat inițial cu pedeapsa cu moartea și apoi întemnițat pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, spune că în perioada petrecută în detenție a trecut prin „umilințe și torturi” de care îl doare și să își amintească. În plus, dacă nu este transferat în România, el riscă să rămână în închisoare mult mai mult decât pedeapsa inițială de 8 ani. Condamnarea se poate dubla sau chiar tripla dacă un judecător chinez consideră că el nu ”s-a reformat”. Citește și: Cruciada unui clujean condamnat la 8 ani de închisoare în China pe care autoritățile române nu-… […]

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.