Închide

Criză energetică: Calendarul măsurilor luate în România pentru a proteja consumatorii

EconomieTop News by Actual de Cluj - oct. 30, 2022 0 156

Creșterea actuală a prețurilor la energie în Europa a determinat guvernele să instituie măsuri pentru a proteja consumatorii de impactul direct al creșterii prețurilor. Publicația de specialitate Bruegel a trecut în revista ce decizii fiscale au luat țările din UE ca răspuns la criza energetică, cum ar fi reducerea accizelor la benzină și motorină, informează Economedia. Colectând date din baza de date online a Comisiei Europene, Brugel a făcut o comparație între accizele din septembrie 2021 și accizele actuale. 

La 7 septembrie 2021, Parlamentul României a adoptat o lege care îi protejează pe consumatorii vulnerabili de creșterea prețurilor la energie de la 1 noiembrie 2021, subvențiile urmând să fie utilizate pentru încălzirea locuinței, pentru consumul de energie, pentru echipamente casnice eficiente din punct de vedere energetic și pentru achiziționarea de produse și servicii care îmbunătățesc performanța energetică a clădirilor sau pentru racordarea la rețeaua de energie.

Pe 4 octombrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat acordarea de compensații atât pentru facturile de energie electrică, cât și pentru cele de gaze. Măsurile ar urma să dureze de la 1 noiembrie 2021 până la 31 martie 2022 și vor afecta aproximativ 6 milioane de familii, adică 85% din populația României.

Pe lângă gospodării, au primit compensații și spitalele publice și private, școlile, creșele, ONG-urile și furnizorii de servicii sociale publice.

La 31 octombrie, Parlamentul României a votat în favoarea proiectului de lege pentru implementarea măsurii menționate mai sus și pentru perceperea unei taxe excepționale asupra producătorilor (pentru veniturile care depășesc 91 euro/MWh) pentru finanțarea acestora.

La 11 ianuarie 2022, guvernul a anunțat o nouă schemă de protecție pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh, inclusiv o reducere a TVA la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. De asemenea, guvernul elaborează o schemă de sprijin pentru gazele naturale. Aceste noi măsuri vor fi introduse până la începutul lunii aprilie.

La 20 martie, guvernul român a impus o plafonare pe un an a prețurilor la electricitate și gaze naturale. Clienții casnici care nu consumă mai mult de 100 kW pe lună vor plăti 14 cenți pe kilowatt, iar dacă consumul lor depășește 300 KW, atunci vor plăti maximum 16 cenți pe kilowatt. Clienții industriali vor plăti până la 20 de cenți pe kilowatt. În ceea ce privește gazele naturale, prețul acestora pentru consumatorii casnici va fi de maximum 6 cenți, iar pentru clienții industriali de cel mult 7 cenți pe kilowatt. Măsura ar urma să coste 2,9 mld. euro (din care 1,86 pentru plafonarea prețurilor la electricitate).

La 11 aprilie, guvernul de coaliție anunța o serie de subvenții și vouchere în valoare de 3,5 miliarde euro pentru a-i ajuta pe românii vulnerabili și industriile cheie să facă față creșterii prețurilor și șocurilor de aprovizionare. Jumătate din finanțare va fi acoperită din fonduri UE. Pachetul include ajutoare pentru facturile de energie ale micilor întreprinderi, subvenții pentru atragerea de noi investiții și pentru susținerea contractelor de lucrări publice în curs, precum și ajutoare pentru fermierii români și subvenții pentru prețul carburanților pentru transportatori. În plus, aproximativ 4,7 milioane de pensionari și alte familii cu venituri mici vor primi vouchere pentru produse alimentare de bază în valoare de 50 de euro la fiecare două luni.

La 1 septembrie, Guvernul României a anunțat că va menține plafonarea prețurilor la energie până la sfârșitul lunii august 2023, cu unele modificări minore.

La 9 septembrie, Comisia a aprobat schema anunțată anterior pentru sprijinirea întreprinderilor de toate dimensiunile și sectoarele. Ajutoarele de stat aprobate s-au ridicat la 4 miliarde euro. În ceea ce privește sumele limitate de ajutor sub formă de subvenții directe, ajutorul nu va depăși 62.000 euro și 75.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectoarele agriculturii, pescuitului și acvaculturii, respectiv 500.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare. Sprijinul acordat în cadrul schemei va fi acordat până la 31 decembrie 2022 cel târziu.

Potrivit Bloomberg, România are în vigoare un program de ajutor pentru energie care compensează furnizorii de energie cu până la 1.300 de lei (264 de euro) pe megawatt/oră, care ar putea fi insuficient pentru a ajuta utilitățile în iarna care urmează.

Ce măsuri au luat statele membre UE? Continuarea AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu