Închide

Creșă, grădiniță, gimnaziu, liceu, bazin olimpic, bază sportivă și pădure-parc în Borhanci cu 100 de milioane de euro. Boc: „Vom flexibiliza linia de credit ca să putem lansa licitațiile, până identificăm și finanțări europene”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 07, 2022 0 467

Indicatorii tehnico-economici și documentația tehnică pentru proiectul complex „Dezvoltare infrastructură educațională (HUB educațional) și de sănătate (Unitate de Sănătate – Centru de excelență pentru protonoterapie), dezvoltare infrastructură sportivă (Bazin de înot, Bază sportivă) și Pădure-Parc în cadrul cartierului Borhanci” au fost finalizate. În Borhanci, Primăria urmează să amenajeze  o creșă, o grădiniță, o școală, un liceu, un bazin olimpic, o bază sportivă și o pădure parc, evaluate per total la aproape 100 de milioane de euro. Investițiile pe partea de sănătate sunt asumate de Institutul Oncologic. Primarul Emil Boc a cerut, la șeidnța Consiliului Local din 7 iulie, flexibilizarea liniei de credit contractate recent de Primărie în așa fel încât să poată fi lansate deja licitațiile pentru acestea obiective. Între timp, municipalitatea vrea să identifice și resurse din fonduri europene pentru a finanța proiectele.

 

UPDATE: Proiectanții care s-au ocupat de studiile pentru hub-ul educațional din Borhanci au pezentat consilierilor locali investiția, arătând că acesta cuprinde 71,5 hectare de teren, în prezent cu folosință agricolă,care urmează să fie reconvertit într-o o zonă de agement, o zonă de pădure parc și o zonă insituții și servicii publice de-a lungul arterei principale. În plus, în zonă e prevăzut și un drum de lăgătură cu centura de sud a municipiului. În documentație urmează ca acest hub să aibă patru puncte de acces din stăzile Borhanci, Bicaz, Gherogheni și Soporului. 

În cadrul ședinței de Consiliul Local din 7 iulie a intervenit un avocat reprezentant a doi clienți care revendică în natură 1,2 hectare din terenul pe care urmează să fie amenajat hub-ul educațional, solicitând amânare votului pentru proiectele care privest hub-ul din Borhanci, până la soluționare respectivului litigiu, mai ales că prin acestea urmează ca terenul să ajungă din domeniul privat al statului, în cel privat. 

Primarul Emil Boc a explicat că revendicatorii care au solicita terenul în natură, în locul despăgubirilor bănești au cerut fie terenul din Borhanci, fie alt teren în muncipiu, de aceeași valoare. „Sunt convins că vom găsi o cale comună. E o cerere legitimă, dar un proiect de o asemenea anvergură nu poate fi oprit. Legal, întrunim toate condițiile ca proiectul să fie promovat. Încercăm să găsim o soluție dacă doriți teren și nu despăgubiri bănești, dar nu una prin care să omorâm un proiect de 100 de milioane de euro”, a arătat primarul. 

Consilierii locali au aprobat în unanimitate investițiile din Borhanci. 

Proiectul hub-ului educațional este vital pentru cartierul Borhanci, oferind locuitorilor toate serviciile publice necesare pentru o calitate a vieții cât mai ridicată, a spus primarul Emil Boc. Între timp, Primăria a decis să autorizere partea de locuințe dorite în cartier abia după 2026, în așa fel încât cartierul să nu fie sufocat de trafic.

Pentru susținerea finaciară a investițiilor din Borhanci, primarul Emil Boc a spus că Primăria dorește să flexibiizeze linia de credit contractată în așa fel încât să poată fi lansate licitațiile pentru obiectivele incluse în Hub-ul educațional din acest cartier. Între timp, instituția caută și linii de finanțare din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și așteaptă deschiderea liniilor de finanțare pentru a găsi și resurse suplimentare pentru susținerea acestora. „Pentru creșă avem linie de finanațare în cadrul PNRR”, a mai spus primarul.

HUB-ul din Borhanci include:

– Creșă cu 11 grupe a câte 9 copii

– Grădiniță 8 grupe a câte 20 copii

– Școală gimnazială formată din 3 corpuri de clădire și sală de sport

– Liceu cu laboratoare și sală de sport

– Bazin de înot acoperit cu capacitate de 1000 spectatori, cu zone dedicate competițiilor sportive de natație ce includ: un bazin olimpic de înot, un bazin olimpic de sărituri, o zonă de gradene pentru spectatori, zone de agrement, un bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare

– Bază sportivă: agrement și terenuri sportive, activități recreative cu acces nelimitat: locuri de joacă pentru copii, zonă șah, zonă ping-pong, zona aparatelor fitness, zonă skate și zonă parkour, amfiteatru deschis cu gradene și un grup sanitar public

– Pădure-parc, pe o suprafață de peste 50 ha, care include traseu pentru dirtbike, grădină și parc tematic

– Infrastructură: străzi, trotuare și rețele edilitare.

Valoare totală a investiției din cartierul Borhanci este de 478.547.909,91 lei cu TVA (peste 96 mil. Euro).

Contractul pentru studiile aferente complexului educațional din Borhanci, estimat la 2,4 milioane lei a fost atribuit în vara lui 2021 către Daedalus Proiect (Leader), Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” și Patrulius și Asociații.

Cu prilejul aprobării indicatorilor investițiilor incluse în hub-ul educațional din Borhanci au fost prezentate și o serie de imagini simulate cu viitoarele obiective din cartier.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu