Închide

Creșă cu 90 de locuri deschisă în Grigorescu. 800 de copii rămân și acum pe dinafara sistemului public

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 03, 2019 1 715

Clujul se confruntă cu deficit mare de locuri în creșele publice. Părinții se plâng că nu au unde își lăsa copiii, iar Primăria promite de ani de zile că va construi mai multe creșe și grădinițe.

Momentan, administrația locală spune că a terminat o creșă cu 90 de locuri în cartierul Grigorescu, pe strada Donath și mai are în lucru o altă creșă în Mănăștur, pe Grigore Alexandrescu, tot cu 90 de locuri, creșă ce ar urma să fie deschisă anul viitor. De asemenea, oficialii primăriei au mai spus că urmează să se organizeze o licitație de proiectare și execuție pentru o altă creșă pe strada Meziad din Mănăștur, creșă care ar urma să aibă tot 90 de locuri.

În acest moment, Clujul dispune de aproxiamtiv 1200 de locuri în creșele publice. Anul trecut s-au depus aproape 1500 de cereri de înscriere, din care primăria a putut onora doar 570 de locuri, astfel că peste 900 de copii au rămas pe dinafară. În acest an, vor rămâne aproximativ 800.

Primăria din Cluj-Napoca a schimbat regulamentul de înscriere la creșele publice anul trecut, după ce mai mulți părinți din Cluj s-au plâns că nu au locuri pentru copii. Aceștia au reclamat faptul că foarte mulți părinți care locuiesc în apropierea Clujului își fac vize de flotant și le iau locul copiilor rezidenți în Cluj.  Administrația a regândit regulamentul de înscriere, dar a reușit doar să creeze alte neajunsuri.

Consiliul Local a aprobat noul regulament pentru înscrierea copiilor la creșele administrate de Primărie, folosind criterii discriminatorii. Mai exact, familiile care au o vechime mai mare în Cluj-Napoca vor avea întâietate la înscrierea în creșe față de familiile mutate recent în oraș. Iar aici nu mai este vorba de viză de flotant, ci de toți cei care au domiciliul în municipiu. Practic, familia Popescu care locuiește de 10 de ani în Cluj își va putea înscrie copilul la creșă mai ușor, față de familia Brătianu, care s-a mutat de doi ani în Cluj. La punctaje egale, se vor oferi puncte suplimentare celor care au domiciliul de mai mult timp în Cluj.

Se va aloca punctaj pentru vechimea neîntreruptă a domiciliului în municipiul Cluj-Napoca a fiecărui părinte, astfel:

Între 2 și 4 ani – 1 punct

Între 4 și 6 ani – 2 puncte

Între 6 și 8 ani – 3 puncte

Între 8 și 10 ani – 4 puncte

Peste 10 ani – 5 puncte

Pentru cei care au o vechime a domiciliului mai mică de doi ani nu se acordă niciun punct.

Un comentariu

  1. nu raman pe dinafara pentru ca sunt si crese private.
    Problema e diferenta de cost pentru un parinte care duce copilul la o cresa de stat si unul care-l poate uce doar la una privata

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.