Închide

Costurile Centurii Metropolitane a Clujului s-au actualizat, din nou, în timpul procedurii de licitație și a evaluării singurei oferte depuse/Centura se scumpește cu peste 700 de milioane lei

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 18, 2025 0 955

Indicatorii tehnico-financiari ai Centurii Metropolitane a Clujului au fost, din nou, ajustați. Faza I a Centurii Metropolitane se actualizează de la 6.135.418.456 lei (partea aprobată în ordinul MTI 918 din 9 aprilie 2024) la 6.870.108.470 lei. Adică centura licitată ar fi cu peste 700 de milioane de lei mai scumpă, pe total.

Consilierii din USR sau cei din PSD au reproșat primarului Emil Boc că schimbă regulile în timpul jocului sau că mizează pe niște proiectanți cărora nu prea le-au ieșit estimările corecte ale costurilor proiectului, ceea ce ar putea aduce, din nou, un fiasco al proiectului. În fața reproșurilor, Emil Boc a arătat că procedura este legală și că poate depune o ofertă mai mare cu maxim 15%, condiția fiind să existe această finanțare asugurată. El a mai lăudat proiectanții arătând că sunt profesioniști și a pasat vina pe instabilitatea prețurilor din sectorul construcțiilor generată de războiul din Ucraina.

Pașii următori pentru proiectul  Centurii vizează asumarea noilor costuri de către primăriile parte ale proiectului, de către Ministerul Transporturilor și stabilirea rezultatului procedurii de licitație în cadrul căreia Boc a confirmat că oferta financiară nu s-ar fi deschis și analizat.

 

 

Anul trecut, Primăria a mai actualizat o dată indicatorii tehnico-economici pentru Centura Metropolitană, în timpul procedurii de licitație. În luna aprilie a obținut și un Ordin de Ministru al Transporturilor prin care s-au asumat actualizarea acestora cu 8,75%, de la 1,6 miliarde de euro pentru fazele I și II la 1,74 de milioane de euro (pentru faza I de la licitație, valoare a crescut cu 94 de milioane de euro).

Ulterior, având în vedere că asocierea Con-A-Dimex 2000-Hydrostroy a depus o ofertă financiară cu 30% mai mare, oferta a fost respinsă și licitația a fost anulată, chiar în campania electorală pentru alegerile locale, primarul Emil Boc acuzând public că oferta s-ar fi făcut voit pentru a-l face să piardă capital politic.

Anul acesta, se întâmplă aceleași lucru. Consilierii locali au fost chemați să actualizeze indicatorii-tehnico economici la ședința din 17 februarie. Creșterea în cazul fazei I a proiectului (cea aflată în procedură de liciație) este de peste 12%. De ce se actualizează indicatorii în timpul procedurii de licitație? În proiect se arată că, de fapt, proiectații ar fi cerut acest lucru printr-o adresă din 3 februarie în care atrag atenția că partea care privește structurile și tunelurile au nevoie de actualizări, față de evaluarea inițială, fiind necesară actualizarea peste inflație a acestora, datorită fluctuațiilor semnificative ale prețurilor din sectorul construcțiilor din România.

Aceasta în condiții în care anul trecut, în luna octombrie, primarul Emil Boc a anunțat de pe șantierul de pe strada Uliului, alături de oficiali ai companiei Dimex că aceștia, alături de firme de asociați din Bulgaria și Muntenegru au depus singura ofertă la procedură și că Primăria prin comisia de licitația va stabili rezultatul dar nu mai târziu de finalul lunii ianuarie 2025. Tot anul acesta, aproape de finalul lunii ianuarie, primarul Emil Boc și-a schimbat discursul arătând că rezultatul va fi stabilit până la mijlocul lunii februarie și că este în procedură de actualizare a indicatorilor tehnico-economici înainte de deschiderea ofertei financiare depuse la licitație. Proiectanții au făcut însă solicitatea de actualizare a prețurilor abia la începutul lunii februarie 2025.

Potrivit unei analize prezentate Consiliului Local, execuția tunelurilor pe metru liniar, a crescut de la 130,6 lei pe metru liniar la 262 de lei pe metrul liniar în 2025, adică o creștere de peste 61 % având în vedere că este vorba despre 2473 de metri liniari de tunel. În cazul structurilor se arată că în cazul unei suprafețe de 205.462 de metri pătrați, prețul pe metrul liniar era în 2022 de peste 6400 de lei pe metru pătrat iar în 2025 este de peste 9800 de lei pe metru pătrat, adică o creștere de peste 22%.

„Prin Ordinul Ministerului Transporturilor cu numărul 1442/22.07.2023, valoarea globală a obiectivului de investiții a fost actualizată cu raportul indicilor de cost în construcții Iccr=1,147 iar prin Ordinul Ministrului Transporturilor cu numărul 918/09.04.2024 valoarea globală a obiectivului de investiții a fost actualizată cu raportul indicilor de cost în construcții Iccr=1,083. Procedând la analiza influenței inflației generale asupra costurilor de execuție, s-a constatat faptul că factorii specifici sectorului infrastructurii determină o creștere mult mai mare a costurilor față de ajustările standard ale inflației. Aceste ajutări de preț sunt mai greu de anticipat și pot depăși inflația generală ca în cazul costurilor aferente execuției tunelurilor și structurile, acești factori sectoriali generând o influență mai semnificativă”, mai arată Primăria.

Potrivit documentelor de pe masa Consiliului Local, faza I a Centurii Metropolitane se actualizează de la 6.135.418.456 lei (partea aprobată în ordinul MTI 918 din 9 aprilie 2024) la 6.870.108.470 lei. Adică centura licitată ar fi cu peste 700 de milioane de lei mai scumpă, pe total. Partea de Construcții și Montaj, valoarea estimată de la procedura de licitație, crește de la peste 5,7 miliarde  lei  la peste 6,4 miliarde lei. Vorbim de o actualizare a indicatorilor tehnico economici din cadrul licitației cu peste 12%.

 

La discuțiile din Consiliul Local, consilierii USR și cei din PSD au reproșat primarului fie că schimbă regulile în timpul jocului, fie a mizat pe niște proiectanți care au făcut o estimarea proastă a costurilor și acum își corectează  greșelile. Mai ales că, au subliniat consilierii amintiți, chestiunea legată de costuri s-a invocat încă de la primele licitații eșuate din cadrul proiectului și s-a dovenit, prin faptul că s-a primit acum doar o singură ofertă, procedura nu a fost atractivă pentru firmele în domeniu.

În replică Boc a ținut să spună că toată procedura este legală și că licitația se va adjudeca dacă oferta depusă se va încadra în prevederile legale, avertizându-i pe consilieri să fie atenți la nuanțe.

„Nu e vina mea că a crescut prețul la tuneluri. Știți bine și dumneavoastră că orice proiect are o rezervă de 25% la implementare. Toate întrebările au răspuns în lege. Avem o singură firmă. Dacă se încadrează oferta în limitele legii, licitația este adjudecată (…) Este o chestiune de câteva săptămâni”, a spus Emil Boc în cadrul ședinței de Consiliu Local.

 

(NOII INDICATORI TEHNICO-ECONOMICI pentru CENTURA METROPOLITANĂ)

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.