Închide

Controverse în jurul proiectului de lege ce prevede mutarea organizării concursului de rezidențiat de la Ministerul Sănătății la cel al Educației

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 23, 2021 0 186

Controverse în jurul proiectului de lege ce prevede mutarea organizării concursului de rezidențiat de la Ministerul Sănătății la cel al Educației, ce îl are printre inițiatori pe ministrul propus al Sănătății, Alexandru Rafila, proiect adoptat acum o săptămână de Camera Deputaților și care merge acum la vot la Senat (for decizional). O petiție online semnată de aproape 7.000 de oameni, intitulată „Rezidenții sunt medici, nu studenți” arată că unul dintre riscuri, în cazul în care această lege va trece, este acela ca repartiția posturilor să devină „clientelară”: „vor apărea peste noapte suplimentări, locuri descoperite ca prin minune pentru beizadele, iar șansă unui copil normal de a pătrunde pe ușa din față în sistem va dispărea”.

Autorii și semnatarii petiției subliniază, de asemenea, faptul că „nu a existat nicio consultare cu medicii rezidenți sau studenți despre beneficii. Orice decizie unilaterală arată dispreț pentru cei asupra cărora această lege își manifestă efectele.”

Organizarea concursului de intrare în rezidențiat, în prezent în sarcina Ministerului Sănătății, ar putea fi mutată la Ministerul Educației, prevede un proiect de lege inițiat de PSD, adoptat acum o săptămână de Camera Deputaților cu voturile PSD și PNL, care merge acum la Senat (for decizional). Printre inițiatori se numără Alexandru Rafila, deputat PSD, șeful catedrei de Microbiologie de la UMF București și ministrul propus al Sănătății. Ministerul Sănătății a dat punct de vedere negativ pe acest proiect, declara săptămâna trecută Levente Vass, secretar de stat responsabil de relația cu Parlamentul, pentru HotNews.ro.

Concursul de intrare în rezidențiat pe post și în rezidențiat pe loc este organizat de Ministerul Sănătății. Acesta se desfășoară, în fiecare an, în șase centre universitare din țară, e vorba de Cluj-Napoca, București, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara. În acest an Ministerul Sănătății a scos la concurs 6.219 de locuri și posturi, pentru care vor candida 12.560 de absolvenți din întreaga țară.
La Cluj-Napoca, s-au înscris 1.609 de candidați: 746 de absolvenți de Medicină, 322 de absolvenți de Medicină dentară și 541 de absolvenți de Farmacie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare