Închide

Construirea unei creșe publice deschide urbanizarea în zona străzii Lombului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 25, 2021 0 1153

Un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru urbanizarea unui teren de peste 5,5 hectare din zona Lombului – Gh Sion pentru construirea de locuințe unifamiliale și semicolective cu două unități locative, discutat la ședința comisiei de urbanism a Primăriei din 23 august, a fost aproape aprobat, mai ales că beneficiarii s-au arătat pregătiți să facă o creșă publică în această zonă. Dezvoltarea imobiliară aduce în zonă peste 170 de mașini și deocamdată nu are avizul de siguranță a circulației, însă viceprimarul Dan Tarcea, cel care a condus ședința, a arătat proiectanților de la Arhidom că au un avantaj foarte mare la a negocia cu Primăria din perspectiva câștigului orașului și au șanse mari să primească avizul pentru proiectul celor aproape 70 de locuințe (29 de case și 40 de locuințe cu două unități locative).

 

Proiectul imobiliar dorit în zona Gheorghe Sion-Lombului-Busuiocului pe o suprafață de peste 5,5 hectare a fost prezentat la comisia de urbanism de arhitecta Nicoleta Micu. Zona este accesibilă din străzile Corneliu Copusu și Partizanilor. Beneficiar este Andreicuț Ioan și asociații. Pe respectiva suprafață se propun parcele pentru locuințe unifamiliale (29) și parcele pentru  locuințe colective (cu trei niveluri supraterane) (40) cu două unități locative, căi noi de acces, o zonă de servicii de 2500 metri pătrați și un spațiu verde de peste 1400 metri pătrați. De asemenea, se va ceda teren pentru regularizarea străzilor existente pentru a se realiza la profilul din Planul Urbanistic General – Lombului la 18 metri, Gheroghe Sion la 10 metri. Pe teritoriul reglementat prin Planul Urbanistic Zonal se propun și patru doi străzi, A (12 metri), B (9 metri, sens unic), C (9 metri, sens unic), D (stradă înfundată cu profil de 9 metri și buclă de întoarcele).

Proiectul nu a fost deocamdată discutat la comisia de trafic. Proiectanta a explicat comisiei că beneficiarii doresc să rezerve în documentație un teren de 1700 metri pătrați pentru construirea unei creșe.

Arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, a vrut să se asigure că viitorii locuitori care vor avea case aici vor ajunge la ele pe asfalt, fapt confirmat de arhitecta Nicoleta Micu. În plus, el a subliniat că din această zonă situată în prelungirea cartierului Dâmbu Rotund lipsesc creșele, fapt reclamat în ultimii ani și de clujeni.

Proiectanta a anunțat că viitoarea creșă pentru care în PUZ se rezervă teren va deservi 25 de copii. În schimb, viceprimarul Dan Tarcea a arătat că cea mai mică creșă a Primăriei are 4 grupe și deservește 40 de copii. În plus, Pop a spus că Ministerul Dezvoltării a emis un ghid pentru finanțarea de creșe publice în țară prin care cere ca terenul pentru cea mai mică astfel de unitate să fie de 2500 de mp. „Atunci pe aceasta propusă de dumneavoastră să o facă investitorul și să fie neapărat publică”, a adăugat arhitectul șef.

Arhitecții din comisie au dezbătut intens modul în care proiectanții au propus parcelarea terenului și amplasarea locului de joacă sau a zonei de institutii și servicii. Unii au cerut mutarea grădiniței de la strada Lombului, alții s-au pronunțat pentru păstrarea ei așa cum au propus-o proiectanții. S-a mai discutat despre posibilitatea ca pentru strada D propusă ca înfundată să se prevadă în așa fel încât pe viitor să poată fi prelungită. Cei de la primăriei au cerut ca pe arterele principale să se prevadă și o viitoare alveolă pentru o stație destinată mijloacelor de transport în comun.

Proiectul aduce în zonă circa 136 de mașini calculate câte două pentru fiecare unitate locativă, plus alte 40 de mașini care vor deservi zona de servicii. De asemenea, se crează și locuri de parcare – 42 – pe noile străzi propuse în proiecte.

Dezvoltarea nu are încă avizul de la Comisia de Circulație a Primăriei sau de la Serivicul Siguranța Circulației. După cum a ținut și viceprimarul Dan Tarcea să arate, strada Corneliu Coposu comportă probleme de trafic, însă oficialul a încurajat proiectanții că vor putea să negocieze interesul public din proiect, mai ales că sunt pregătiți să construiască o creșă.

Cei din comisie au stabilit să mai vadă o dată proiectul în comisie după ce va fi obținut și avizul de la Siguranța Circulației, însă Tarcea a oferit asigurări că el are toate șansele să fie avizat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.