Închide

Constructorii care participă la licitațiile de lucrări publice nu mai pot declara utilaje fictive

Economie by Actual de Cluj - ian. 05, 2022 0 239

Constructorii care participă la licitațiile de lucrări publice nu mai pot declara utilaje de care nu dispun (fictive), verificarea acestora urmând să se facă prin înființarea Registrului Unic al Utilajelor, o bază de date pe care o va gestiona Registrul Auto Român (RAR), din subordinea Ministerului Transporturilor, scrie Economedia.ro.

Verificarea numărului de utilaje disponibile, nu cele care figurează „pe hârtie”, nu este o ideea nouă, prima propunere venind de la Compania de Drumuri în mandatul fostului director Cătălin Homor și acum a fost preluată în Programul de Guvernare.

Proiectul a fost lansat astăzi în dezbatere publică, iar operaționalizarea Registrului Unic al Utilajelor se va face în termen de 60 de zile de la publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial.

„Registrul unic al utilajelor și echipamentelor va fi înființat și operaționalizat de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român” (R.A.R.), unitate aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în termen de 60 de zile de la data publicării Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial și se va păstra în format electronic. Registrul unic al utilajelor și echipamentelor devine accesibil publicului, pe cale electronică, în termen de 30 de zile de la data operaționalizării Registrului. Registrul unic va fi o bază de date electronică care cuprinde informațiile necesare pentru identificarea utilajelor și echipamentelor de care pot dispune operatorii economici care desfășoară activități în domeniul proiectelor de infrastructură de interes național, în vederea participării la procedurile de achiziții publice. Scopul înființării Registrului unic este reprezentat de crearea unui mecanism de verificare, pentru autoritățile contractante, a disponibilității utilajelor și echipamentelor declarate de către operatorii economici ofertanți, ca fiind utilizabile în implementarea proiectelor de infrastructură de interes național. În vederea participării la procedurile de achiziție publică în domeniul proiectelor de infrastructură de interes național, operatorii economici au obligația de a încărca în Registrul unic informațiile relevante cu privire la identitatea proprie și cu privire la numărul și identitatea utilajelor și echipamentelor de care pot dispune”, a precizat Ministerul Transporturilor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu