Închide

Consilierii locali USR și PSD au cerut aducerea sistemului de colectare a medicamentelor expirate în proximitatea populației/ Ce soluții are Primăria

ActualitateAdministrațieSănătateTop News by Actual de Cluj - apr. 08, 2025 0 157

Într-o săptămână se va anunța noul sistem de colectare a medicamentelor expirate după ce de anul trecut s-a schimbat legislația și acestea nu se mai colectează în farmacii. La ședința Consiliului Local din 7 aprilie, primarul Emil Boc, a făcut anunțul, după ce consilierii USR au cerut lămuriri și amendarea regulamentului de salubritate aflat pe ordinea de zi a ședinței pentru ca sistemul de colectare să fie adus mai aproape de oameni. Aceasta după ce de anul trecut legislația s-a schimbat și colectarea nu se mai poate face în farmacii.

 

Potirvit explicațiilor date de primar, în Cluj-Napoca ar exista 40 de locuri din Cluj – spitale sau clinici – unde, într-un anumit interval orar se pot aduce deșeurile de medicamente, pe două categorii, produse expirate și produse care nu se mai folosesc.

Primarul a mai explicat că, spre exemplu, în cazul Spitalului Clujana, colectarea s-ar putea face în intervalul orar 8.00-20.00, în timp ce la alte unități programul este mai restrictiv și este nevoie de consultări suplimentare pentru a se crea un program care să ajute oamenii.

Consilierii locali de la USR, prin Adrian Cristian, au cerut eficientizarea sistemului de colectare a medicamentelor, arătând că programul stabilit în prezent de către spitale este, în multe dintre cazuri, nepotrivit, mai ales pentru oamenii care lucrează și se pot prezenta în intervale până la ora 14.00, cum au fost stabilitate de o parte dintre unitățile medicale din Cluj. Adrian Cristian a solicitat modificarea regulementului local de salubritate, în așa fel încât să se poată amplasa în Cluj-Napoca containere pentru colectarea de medicamente care să fie la îndemâna cetățenilor.

O intervenție similară a avut-o și consilierul PSD Aurelia Cristea care arătat că un sistem de colectare în proximitatea cetățenilor ar ajuta cu adevărat și i-ar determina să ia în serios aruncarea selectivă a medicamentelor expirate sau nefolosite, mai ales că toate studiile arată că acestea aduc grave prejudicii mediului, în special apei dacă nu se aruncă controlat.

În replică, Boc a arătat că un asemenea sistem este imposibil de implementat având în vedere că legea impune colectarea medicamentelor expirate de către operatori autorizați cu care deja spitalele se află în contract.

„Deocamdată vom anunțat acest sistem pentru colectarea medicamentelor expirate sau nefoclosite de către clujeni. Apoi voi putea să intru într-un dialog cu colegiul farmaciilor ca să aducem sistemul și mai aproape de cetățean. Și eu mi-am pus această problemă. Eu stau în Zorilor. La Spitalul de Recuperare pot merge cu medicamentele, acesta fiind cel mai aproape de mine. Mai sunt și niște clinici private, dar nimeni nu le cunoaște. Este clar că între 12.00 și 14.00 care este programul acolo, lumea e la serviciu și degeaba s-a instituit sistemul. Intenționez să îl facem și ma iaccesibil dacă legea ne va permite. Dar într-o a doua etapă”, a spus primarul Emil Boc.

Oficialul a promis că, în cazul medicamentelor, se va intra într-o logică civilizată și modernă anul acesta. În circa o sătămână, a mai arătat Boc, se va anunțat exact unde se pot colecta în Cluj-Napoca medicamentelor expirate sau nefolosite.

Anul trecut, în luna octombrie, Colegiul Farmaciștilor din Cluj împreună cu autoritățile județene, au inițiat o campanie de informare a clujenilor privind spitalele unde se pot colecta medicamentele. În cadrul acesteia s-a arăta că, anual, în România,  aproximativ 1500 de tone de medicamente expirate sau neutilizate erau aruncate la gunoi.

”Spitalele au amenajat spații de colectare, problema fiind accesul la informație. Farmaciștii vor afișa pe ușa farmaciei un afiș cu cod QR unde se oferă informații despre colectarea acestor medicamente și o listă a spitalelor unde se colectează medicamente nefolosite și expirate, cu orarul aferent. Cetățenii vor fi și consiliați cu privire la aceste aspecte”, explicat, anul trecut, Elena Dinte, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, citată de media locală.

”CJAS Cluj a încheiat 26 de contracte cu unități sanitare pentru colectarea acestor medicamente. Noi oferim și informații populației și un cadru sigur pentru acest proces. Proiectul va avea un impact și în privința reducerii efectelor nocive ale aruncării medicamentelor în locuri neautorizate, pentru că astfel că acestea se pot absorbi în pământ sau apa unor râuri”, arăta președintele CJAS Cluj, Luminița Chirilă.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, semnala că, dacă medicamentele expirate sau nefolosite nu se colectează, există riscul că unele persoane să le caută în pubelele de gunoi, să le curețe și le reambaleze, pentru a le revinde pentru a face profit.

Tot în cadrul întâlnirii pentru anunțarea campaniei, vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Isvan arătat că e nevoie de caravane de colectare a medicamentelor în mediul rural dar și de colaborarea cu medicii de familie, mai ales la țară.

( sursa foto: tribunaconsumatorilor.ro)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu