Închide

Consilier local UDMR: „Politic ne-am bătut fără rezultat pentru plăcuțe. Mizăm pe societatea civilă: vor porni un nou proces” Deocamdată se face flashmob contra impocriziei generale din oraș

Actualitate by Luminiţa Silea - feb. 10, 2015 0 368

„Dacă pun plăcuțe, maghiarii nu vor stăpâni orașul. Este doar un semn asumat de multiculturalism”, subliniază pentru Actualdecluj.ro, consilierul UDMR Csoma Botond, după decizia Curțiia de Apel în chestiune plăcuțelor bilingve de la Cluj-Napoca. Un grup de inițiativă, adunat sub denumirea „Musai-Muszaj”, vrea ca în următoarele 3 luni să mobilizeze 1000 de cetățeni clujeni pentru a se cere primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările orașului. Joi în Piața Unirii va organiza un flash mob contra impocriziei generale din oraș.

„O fundație a obțínut o decizie de la Tribunal pentru montarea de plăcuțe bilingve cu numele orașului în română dar și în maghiară. Curtea de Apel a casat sentința recent, dar nu a intrat pe fondul discuție. Procesul s-a pierdut de fundație și s-a câștigat de primărie pe o excepție, nu s-a ajuns la discutarea speței. Eram și noi curioși să se județe cauza ca să vedem ce spune instanța despre acest demers perfect normal, în spiritul multiculturalismului. Zicem să suntem oraș multicultural, dar acționăm altfel în practică. UDMR s-a bătut ani în șir pentru plăcuțe cu Kolozsvar la intrarea în oraș, dar fără rezultat. De data aceasta nu ne-am implicat pentru a nu fi acuzați că politizăm acest demers. Nu punem stăpânire pe oraș dacă se montează plăcuțe”, a atras atenția Botond.

Consilierul local a declarat că societatea civilă va depune din nou în instanță o acțiune pentru ca orașul să devină multicultural și să avem Kolozsvar-ul la intrarea în Cluj-Napoca.

Flash mob în Piața Unirii joi contra ipocriziei din oraș

La Cluj se promovează, declarativ, multiculturalismul, dar acțiunile administrației nu susțin și prin fapte declarațiile, spune o grupare de reprezentanți din societatea civilă. „Denunțăm ipocrizia cuvintelor „toleranță” și „multiculturalitate” care domină discursul public al administrației orașului”. Așa își începe manifestul un grup de aproximativ 20 de reprezentanți ai societății civile, în contextul procesului primăriei cu o fundație olandeză pe tema (ne)amplasării plăcuțelor bilingve. Grupul de inițiativă, adunat sub denumirea „Musai-Muszaj”, vrea ca în următoarele 3 luni să mobilizeze 1000 de cetățeni clujeni pentru a se cere primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările orașului. Se vor organiza de asemenea dezbateri publice, dar și, până la finalul lunii, un eveniment cu „premii” pentru intoleranță.

Același grup va organiza joi, un flash mob de la ora 17.00 în Piața Unirii cu titlu simbolic – Tăierea panglicii în lung/, un eveniment de protest contra ipocriziei genrale din oraș. “Noi suntem tabăra care decide să vorbească de faptul că există tabere. Contra ipocriziei care spune că nu există tabere”, a explicat Szakats Istvan, unul dintre reprezentanții Musai-Muszaj.

Ce presupune flash mob-ul din Unirii

Joi 12 februarie de la 17:00 ne adunăm în Piața Unirii să tăiem panglica. În lung.

Ce trebuie să faci?

1. Vino la 16:55 în Piața Unirii. Plimbă-te în piață timp de 5 minute.

2. La 17:00 fix va apărea un personaj îmbrăcat la costum, cu panglica și o dă participanților.

Pune-te și tu la coadă. Panglica are lungimea de 410.9 metri, adică un milimetru pentru fiecare cetățean al orașului.

3. La 17:05 va începe să cânte muzica și personajul îmbrăcat în costum va începe să taie panglica cu o foarfecă. Ai grijă la mâini când foarfeca ajunge la tine.

Când tăierea panglicii s-a terminat, muzica se va opri.

4. Stai nemișcat și în tăcere timp de un minut. La expirarea minutului scapă panglica din mână.

5. Pleacă din piață.

Evenimentul este promovat și în limba maghiară.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare