Închide

Conferențiar al UBB Cluj susține 3 conferințe în America despre „Noul val” din cinematografia românească

Cultură by Actual de Cluj - mart. 26, 2015 0 704

Un conferențiar universitar din Cluj susține trei prelegeri de amploare într-un proiect al Institutului Cultural Român dedicat cinematografiei românești contemporane.

Conferențiarul Doru Pop va fi prezent în SUA și Canada, unde va susține o serie de trei conferințe: una în cadrul unui mare simpozion de specialitate, una într-un mediu universitar de recunoaștere internațională, iar cea de a treia la ICR New York.

În Canada peste două zile, Pop va prezenta conferința Between Realism, Minimalism, and Transnationalism. New Romanian Cinema as Transnational Cinema, în cadrul unui panel dedicat cinema-ului românesc, unde abordează schimbările care au loc în cinematografia românească recentă sub presiunea globalizării și reconfigurării pieței internaționale de film, la care Doru Pop se referă prin sintagma „cotitură transnațională”.

Doru Pop face trimiteri la câteva dintre cele mai importante producții cinematografice românești din perioada 2010-2014, precum „Marți după Crăciun” de Radu Muntean, „Poziția Copilului” de Călin Peter Netzer sau „Metabolism” de Corneliu Porumboiu.

În 30 martie, Doru Pop va susține o nouă conferință, intitulată The quest for cinematic realism in recent Romanian cinema, la Bard College din Annandale-on-Hudson, NY. Această prelegere își propune să ofere o perspectivă asupra unora dintre cele mai importante instrumente teoretice și cinematografice utilizate de regizorii de film din România pentru obținerea realismului din filmele lor.

Cea de-a treia prelegere va avea loc la ICR New York, în sala Auditorium, în 31 martie, sub titlul The Romanian contemporary cinema. From national specificity to international relevance. Tema principală a prelegerii este prezentarea modului în care cinematografia românească și noii regizori de film sunt integrați într-o identitate cosmopolită, care exprimă valorile unui stil de viață transnațional, și, uneori, ale unei elite transnaționale.

Prezentarea va fi acompaniată de proiecția unor extrase din filmele „Moartea Domnului Lăzărescu” și „Aurora”, regia Cristi Puiu; „Morgen” și „Rocker”, regia Marian Crișan.

Cu prilejul acestor conferințe, Doru Pop va purta și un dialog cu publicul despre cartea sa „Romanian New Wave Cinema. An Introduction”, publicată recent de editura americană McFarland & Company. Acest volum va fi prezentat și la standul României de la BookExpo America 2015.

Doru Pop este conferențiar universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj, unde predă cursuri de cultură vizuală și studii media. A absolvit Facultatea de Litere din Cluj-Napoca (1994). În 2002 a obținut masteratul în jurnalism și comunicare la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord, SUA, iar în 2003, doctoratul în filosofie, cu o teză despre filosofia culturii vizuale, la Universitatea ‘Babeș-Bolyai’.

A beneficiat de mai multe burse și granturi de formare profesională în țară și în străinătate: bursa Senior Fulbright Visiting Scholar, The US-Romania Fulbright Committee, New Wave Romanian Cinema, Bard College New York (2012-2013); bursa Ron Brown, University of North Carolina at Chapel Hill, School of Journalism and Mass Communication (2001-2003); bursa Fulbright Junior, The US-Romania Fulbright Committee, New School for Social Research in New York, Fulbright research scholar, Liberal Studies Researcher (1995-1996); bursa TEMPUS, Universite de Nantes, Franța, École d’Education (1992). A predat la diferite universități europene, precum ELTE (Ungaria), Hochschule Mittweida (Germania), Tampere University (Finlanda), Milano-Bicocca (Italia). Este editor șef al revistei academice Ekphrasis.

A publicat volume de studii și eseuri: Alegerile naibii. Fals tratat despre metehnele imaginarului politic autohton (2007), Ochiul și corpul. Modern și postmodern în filosofia culturii vizuale (2005), 911. Ziua în care a murit democrația (2003), Mass media și democrația (Polirom, 2001), Mass media și politica (2000), Obsesii sociale (1998). Volumul său Romanian New Wave Cinema. An Introduction a fost publicat recent, în 2014, de editura americană McFarland & Company. Este și autorul romanului O telenovelă socialistă (2013). A tradus Giovanni Sartori, Teoria democrației reinterpretată (Polirom, 1999).

A publicat manualele „Introducere în teoria mass media” (1999) și „Introducere în relatțile publice” (2000). A colaborat la mai multe volume colective. Scrie comentarii politice, cronică literară și eseu pentru o serie de reviste literare românești, precum Apostrof, Steaua,Observator cultural, Dilema veche și altele.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare