Închide

Condamnat la închisoare cu suspendare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri după ce a comandat bijuterii de două mii de euro

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 17, 2022 0 383

Un turdean a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri după ce a comandat bijuterii de două mii de euro și a arătat în mod fals că a achitat contravaloarea acestora, prin prezentarea unui ordin de plată fals.

E vorba de un bărbat de 32 de ani din Turda, care a fost condamant în urmă cu câteva zile la șapte luni și zece zile de închisoare cu suspendare pentru cele două capete de acuzare; faptele datează din aprilie 2020, cu ocazia emiterii unei comenzi pentru bijuterii din aur şi argint în valoare de 10.749,78 lei. Inculpatul a indus în eroare persoana vătămată care vindea produsele prin prezentarea unui ordinul de plată fals prin care atesta în mod nereal că a achitat contravaloarea produselor comandate, determinând astfel persoana vătămată să-i remită bunurile respective şi cauzându-i astfel un prejudiciu de 10.749,78 lei. Ulterior prejudiciul a fost recuperat iar persoana vătămată a cerut clasarea dosarului penal; totuși, completarea în fals a unui ordin de plată întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Din coroborarea dovezilor a rezultat că inculpatul a efectuat o comandă de bijuterii, a trasmis prin aplicaţia Whatsapp, instalată pe telefonul personal, că ar fi plătit comanda, iar ulterior s-a deplasat pentru a lua bunurile comandate cu autoturismul.

Banca a atestat printr-o adresă că ordinul de plată comunicat de inculpat persoanei vătămate este fals. Unitatea bancară a arătat că la data respectivă societatea inculpatului avea relaţia închisă cu banca, IBAN-ul ordonator înscris în document nu aparţine vreunui client ING Bank, o secvenţă din IBAN aparţine altui client al băncii, codul de client înscris în document este alocat în sistemele băncii altui client şi referinţa tranzacţiei este alocată în sistem unei operaţiuni aferente altui client.

În cursul urmăririi penale, comerciantul a comunicat organelor judiciare că şi-a recuperat integral prejudiciul sesizat astfel că nu doreşte a se constitui parte civilă şi a solicitat clasarea dosarului penal. Instanța Judecătoriei Turda l-a condamnat în urmă cu câteva zile la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cele două infracțiuni au fost executate în concurs real astfel că instanța a aplicat pedeapsa cea mai grea, de șase luni de închisoare, al care a adăugat o treime din cealaltă pedeapsă, stabilind pedeapsa rezultantă de 7 luni şi 10 zile închisoare. ”Ţinând cont de împrejurarea că inculpatul este în vârstă de 32 de ani, a recuperat prejuduciul produs prin comiterea infracţiunii de înşelăciune, a colaborat cu organele judiciare nu prezintă o periculozitate care să justifice o pedeapsa cu executare, scopul legal al pedepsei aplicate poate fi realizat cu maximă eficienţă printr-un tratament sancţionator mai blând si apreciindu-se că, îndreptarea inculpatului poate avea loc şi fără executarea efectivă a pedepsei”, a motivat instanța. Decizia a fost luată în 12 decembrie și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare