Închide

Condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a jefuit angajata unei case de jocuri

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 31, 2023 0 240

Un clujean a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a jefuit angajata unei case de jocuri, pe care ar fi tâlhărit-o amenințând-o cu un cuțit, la începutul acestui an.

Procesul bărbatului s-a derulat cu celeritate, instanța Judecătoriei Dej s-a pronunțat în urmă cu câteva zile în contextul în care fapta datează din 19 ianuarie.

În ziua respectivă, după-masa în jurul orei 16, într-o sală de jocuri de noroc din piața Bobâlna din Dej. Bărbatul a ajuns în sala de jocuri, a jucat aproximativ o oră după care a părăsit sala. conform rechizitoriului, în jurul orei 19:30 acesta a revenit, a studiat anumite aparate aparent cu intenţia de a juca, dar în fapt a început să o urmărească pe casieră, în local nefiind alți clienți. S-a aşezat la un aparat situat la intrarea în sală şi a început să joace, iar după aproximativ zece minute a apăsat un buton de anulare aflat pe aparat, care atenţionează casierul că trebuie să se deplaseze pentru a anula o sumă câştigată şi pentru a o achita jucătorului.

În urma acţionării butonului inculpatul s-a ridicat imediat de pe scaun şi a comunicat persoanei vătămate faptul că a câştigat suma de 8.000 lei. Femeia a numărat şi preluat suma din casă, în bancnote de 100 lei, pentru a o înmâna inculpatului și în tot acest timp acuzatul a stat în preajma ei. După numărarea sumei persoana vătămată s-a deplasat din casierie către locul unde se afla efectiv aparatul având banii în mână. Văzând faptul că suma stipulată pe ecranul aparatului ca şi câştigată a fost de fapt 5 lei, casiera a refuzat să îi înmâneze inculpatului cei 8.000 de lei. Inculpatul i-a confirmat că a câştigat suma de 5 lei, însă i-a precizat faptul că are nevoie de bani.

Femeia a continuat să îl refuze, moment în care inculpatul a scos din haina cu care era îmbrăcat un cuţit, aparent de bucătărie, cu lama de 12 centimetri, pe care l-a îndreptat spre victima aflată cu spatele la peretele opus aparatelor de joc și i-a solicitat insistent să îi înmâneze suma de 8.000 lei, repetând faptul că are datorii şi deci nevoie de bani, gesticulând cu mâna în care ţinea acel cuţit. Casierei i s-a produs o temere cu privire la integritatea corporală şi viaţa sa, fapt pentru care i-a cerut inculpatului să lase cuţitul jos pentru că are copii şi nu ar dori să păţească ceva, a refuzat să îi înmâneze suma și a introdus acei bani în buzunar, după care s-a deplasat uşor spre uşa de acces, pe care a deschis-o. Inculpatul s-a deplasat în casierie, a deschis un sertar în care se aflau diferite sume de bani şi a sustras o sumă pe care a apucat-o cu mâna. Ulterior s-a constatat că suma sustrasă a fost de 5.150 lei. În acest timp casiera s-a apropiat de tejgheaua casieriei şi a apăsat butonul de panică, iar inculpatul a părăsit sala de jocuri.

Inculpatul a fost depistat în cele din urmă de către lucrătorii de poliţie TF într-un tren, fiind găsită asupra lui suma de 7.084,5 lei, diferite bunuri, dar şi cuţitul cu lama de 12 centimetri.
La audieri, inculpatul a recunoscut si a regretat fapta comisă, a fost reținut și ulterior arestat preventiv.

Bărbatul a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru tâlhărie calificată, dar Judecătoria Dej a decis să suspende executarea pedepsei sub supraveghere pentru doi ani. ”La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa are în vedere criteriile generale prevăzute de art.74 din Codul penal, respectiv gravitatea infracţiunii săvârşite şi periculozitatea inculpatului, care se evaluează în funcţie de împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi de mijloacele folosite, natura şi gravitatea rezultatului produs, starea de pericol creată pentru valorile ocrotite de lege, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, lipsa de antecedente penale ale inculpatului, conduita acestuia sinceră după comiterea infracţiunii, de cooperare cu organele de anchetă, de recunoaştere şi regretare a faptei, inclusiv în cursul procesului penal, dar și intenția acestuia, afirmativ, de a se preda Poliției Dej, dovadă fiind biletul de tren depus de acuzat la dosar (…), iar nu în ultimul rând de nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială a inculpatului. Astfel, inculpatul, în vârstă de 21 ani, necăsătorit, fără antecedente penale, a absolvit 12 clase, fiind de loc din orașul (…) unde își are și domiciliul, este clinic sănătos, iar la data comiterii faptei era angajat ca operator SMT (…) , văzând profilul socio-moral şi de personalitate al inculpatului, dispoziţiile art. 53 din Codul penal și criteriile generale prevăzute de art.74 din același cod, ţinând seama de împrejurile comiterii infracţiunii de natura şi gravitatea rezultatului produs, de persoana şi conduita inculpatului, infractor primar care a avut o atitudine procesuală sinceră, de recunoaştere a faptei şi de regretare a celor întâmplate, cooperând cu organele judiciare, instanţa consideră că aplicarea unei pedepse de -2- ani închisoare, dozată în mod corespunzător prin aplicarea dispoziţiilor favorabile prev. de art. 396 alin.(10) din Codul de procedură penală, în sensul că reprezintă minimul special al pedepsei redus cu o treime pentru infracţiunea în discuţie, va fi de natură să asigure realizarea funcţiilor şi scopului pedepsei penale”, a motivat instanța. Casiera s-a constituit parte civilă și a cerut suma de 10.000 de lei ca daune morale, din care a primit 5.000 de lei.

Decizia a fost luată ieri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu