Închide

Condamnat definitiv la un an și jumătate de închisoare cu executare după ce a furat o unghieră, 5 deodorante și 3 boxe portabile de câteva sute de lei dintr-un supermarket din Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 25, 2022 1 273

Un clujean a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu executare după ce a furat o unghieră, 5 deodorante și 3 boxe portabile de câteva sute de lei dintr-un supermarket din Cluj.

Fapta s-a petrecut în 31 octombrie 2020, în urmă cu aproape doi ani, într-un supermarket din Turda; de atunci hoțul a fost prins, și-a recunoscut vina, prejudiciul a fost recuperat imediat, împotriva sa s-a deschis dosar penal, instanța de fond s-a pronunțat și l-a condamnat la un an și jumătate de închisoare cu executare, inculpatul a atacat decizia cu apel cerând reducerea pedepsei iar vineri Curtea de Apel i-a respins apelul, astfel că sentința, de un an și jumătate de închisoare cu executare, a rămas definitivă. Prejudiciul, recuperat – o unghieră, cinci deodorante și trei boxe portabile scoase din cutiile de prezentare. În total prejudiciul a fost calculat la 354,31 lei, recuperat.

Ce a atras atenția instanței a fost însă modul de procedare a inculpatului, precum și lungul cazier al acestuia: astfel, conform rechizitoriului, în ziua menționată inculpatul și concubina sa, precum și cei doi copii ai lor, se aflau în magazin în jurul orei 15.30. Inculpatul, care împingea căruciorul pentru copii, a rămas singur la raionul pe care erau expuse spre vânzare produse de igienă și a sustras o unghieră și cinci deodorante de diferite mărci, produse pe care le-a ascuns sub copilul aflat în cărucior, sub o păturică.

Inculpatul și-a continuat deplasarea prin magazin, împingând în continuare căruciorul pentru copii, iar când a ajuns la raionul cu produse electronice, profitând de faptul că a rămas din nou singur în acea zonă, a desfăcut mai multe cutii din care a scos un număr de trei boxe portabile pe care le-a ascuns din nou sub păturica din căruciorul pentru copii. Ambalajele celor trei boxe sustrase au rămas pe raftul magazinului. Ulterior, inculpatul și concubina sa, împreună cu cei doi copii, s-au deplasat spre ieșirea din magazin. Pentru a nu achita produsele sustrase, inculpatul s-a deplasat în zona caselor de marcat ”Express” unde se scanează produsele și prețul acestora se achită cu cardul bancar și, profitând de faptul că alți clienți au ieșit din magazin cu ajutorul unui bon fiscal ce permite deschiderea ușilor de la casele de marcat, a părăsit după câteva minute zona caselor de marcat fără a mai achita produsele pe care le avea asupra sa, în căruciorul de copii. Nu a scăpat însă de vigilența agenților de pază care l-au observat pe camerele de supraveghere iar agentul de pază l-a interceptat pe inculpat și familia sa înainte să părăsească magazinul, conducându-i pe toți într-o cameră de interpelare. Aici, au fost descoperite produsele sub păturica din căruciorul pentru copii, astfel că produsele au fost recuperate iar inculpatul și-a recunoscut vina. A fost anunțată Poliția, care a deschis dosar penal pentru furt.
În sarcina inculpatului a fost reţinută şi starea de recidivă post executorie, având în vedere comiterea infracțiunii după executarea unei pedepse mai mari de un an de zile închisoare, dar înainte de reabilitare, printr-o sentință penală dată încă din 2011, când în Hunedoara inculpatul a fost condamnat la șase ani pentru comiterea a cinci infracțiuni de tâlhărie, cinci infracțiuni de furt calificat și o infracțiune de distrugere, fiind arestat preventiv în mai 2010 și eliberat condiționat în 2014, cu un rest de executat de peste doi ani, adică 777 zile. Termenul de reabilitare s-ar fi împlinit în 26 mai 2021.

Instanţa de fond a apreciat că pentru prevenirea săvârşirii de noi fapte penale şi formarea unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială în privinţa inculpatului este necesară aplicarea în sarcina acestuia a unei pedepse orientate spre mediul special, de 1 an și 6 luni închisoare, iar nu a unei amenzi penale, care ar avea mai degrabă efectul de încurajare a continuării activităților antisociale de către inculpat. ”În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei principale de către inculpat, instanţa de fond, faţă de circumstanţele cauzei, a constatat că se justifică aplicarea unei pedepse cu executare în regim de detenţie în sarcina acestuia, în vederea conştientizării gravităţii faptei comise, pentru a se îndrepta şi a nu mai comite alte fapte penale, având în vedere şi sancțiunile penale care anterior au fost aplicate celui acuzat, pedepsele executate anterior neatingându-și scopul de reeducare dorit, impunându-se încarcerarea inculpatului, având în vedere atât circumstanțele legate de fapta comisă, cât și cele personale, ținând de conduita anterioară acestuia, astfel cum este ea evidențiată de datele furnizate de cazierul judiciar actualizat depus la dosarul cauzei”, a arătat Curtea de Apel Cluj în motivarea deciziei. ”Curtea consideră că pedeapsa aplicată de judecătorie de 1 an şi 6 luni închisoare, cu executare prin privare de libertate, reprezintă o sancțiune proporţională, atât cu gravitatea efectivă a faptei comise de apelant, concretizată prin modul în care acesta a acţionat, prin comiterea unei infracţiuni de furt (…) şi ea reliefează periculozitatea excesivă a modului de operare al apelantului, cât şi profilul socio-moral şi de personalitate a inculpatului, a cărui atitudine în societate şi procesuală în cauză, este parțial pozitivă”. Instanța a apreciat că furtul nu reprezintă un caz izolat, inculpatul fiind cunoscut cu antecedente penale încă din 2008, ”având o predispoziție în a comite același gen de infracțiuni”.

Să adăugăm că deja inculpatul este arestat în altă cauză la data emiterii deciziei definitive în acest caz.

Un comentariu

  1. si totusi… cu executare pentru 350 de lei… daca ar fi sustras si el niste milioane de euro de pe undeva… poate primea doar cu suspendare…si prejudiciul nu se recupera.

Scrie un comentariu