Închide

Concurs pentru liceeni la o facultate din Cluj, câștigătorii au loc la facultate și în cămin plus bursă

Educaţie by Actual de Cluj - apr. 26, 2016 0 321

Liceenii din toată țara își imaginează cum va arăta lumea peste 30 de ani, într-un concurs de sociologie și antropologie socială organizat de facultatea de profil din Cluj, în memoria unui regretat profesor.

 

Concursul Naţional de Sociologie şi Antropologie Socială pentru liceeni organizat de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității „Babeș-Bolyai”, în memoria regretatului profesor Ion Aluaș, a fost câștigat de elevi din Suceava și Pâncota. Competiția îi încurajeze pe elevi să trateze schimbări ale relațiilor sociale, influenţa tehnologiei, organizarea politică a societății, relația cu mediul natural, influența mass-mediei şi a rețelelor de socializare on-line. E a doua ediție a competiției, s-a încheiat în 22 aprilie și a adunat 80 de participanți la prima etapă, cea de eseuri, și 42 la proba scrisă, pe băncile facultăţii clujene.
Întrebarea generică a concursului, “Cum va arăta lumea peste 30 de ani”, a fost concretizată în mai multe direcţii ce invitau elevii la reflecţie socială: îți imaginezi că familia tradițională va mai exista sau nu? Vom mai putea să facem diferența între inteligența artificială și cea umană (vor trece roboții testul Turing)? Societățile vor fi mai democratice, sau vor apărea noi dictaturi și totalitarisme? Se va putea încetini ritmul de dispariție a speciilor de pe Terra? Va deveni dependența legată de consumul de internet o problemă socială? „Din păcate ştiinţele sociale sunt din ce în ce mai puţin predate în ciclul liceal şi din acest motiv ne-am gândit să dezvoltăm o colaborare cu profesorii de ştiinţe sociale şi elevii care manifestă interes pentru acest domeniu. E important să deschidem universitatea către instituţiile de învăţământ unde elevii au prea puţin contact cu sociologia şi aproape deloc cu antropologia şi să încercăm astfel să le arătăm importanţa acestor discipline. Atât sociologia cât şi antropologia sunt vitale pentru o înţelegere critică şi coerentă a transformărilor sociale prin care România a trecut în ultimele două decenii”, spune lectorul Sorin Gog.

Ediția din acest an a concursului a avut 12 premianți iar elevii care au obţinut premiul I se pot înscrie la specializările Antropologie sau Sociologie cu nota de concurs 10 în sesiunea de Admitere din anul în care s-a organizat concursul sau în următorul an, ceea ce le garantează acordarea unei burse de studiu şi un loc în căminele studenţeşti.

Iată lista câștigătorilor.
CLASA A XI-A
PREMIUL I
Aruştei Georgiana, Colegiul Tehnic Samuil Isopescu, Suceava
PREMIUL II
Popa Elena, Colegiul Național de Informatică Matei Basarab, Râmnicu Vâlcea
Ionică Alexandra Valentina, Colegiul Național Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea
PREMIUL III
Grigorie Oana – Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Râmnicu Vâlcea
Ranghiuc Raul –  Liceul Teoretic Axente Sever, Mediaș
Creţu Denisa  – Colegiul Național Petru Rareș – Suceava
CLASA A XII-A
PREMIUL I
Opra Andreea Ioana  – Liceu Teoretic Pâncota, Pâncota
Trişcă Zăgreanu Mihaela – Colegiul Național Unirea, Târgu Mureș
PREMIUL II
Bercheşan Andreea  – Liceul Teologic Baptist Emanuel, Cluj-Napoca
Şerban Maria – Colegiul Național Pedagogic Regina Maria, Deva
PREMIUL III
Ilea Carmen – Colegiul Național Unirea, Târgu Mureș
Jiregan Estera – Colegiul Național Petru Rareș, Beclean

Profesorul Ion Aluaş a fost unul dintre părinţii fondatori ai sociologiei și antropologiei clujene, cu o contribuţie marcantă la formarea unor noi generaţii de cercetători şi profesori de ştiinţe sociale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare