Închide

Concurs de cultură generală pentru elevi în premieră la Cluj, 1.400 se califică în faza următoare

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 25, 2015 0 521

Peste 1.400 de elevi clujeni s-au calificat în etapa următoare într-un inovativ concurs de cultură generală în școli, organizat doar la Cluj.

Cei 1.400 de elevi s-au calificat după prima etapă a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, cea pe clase. În topul calificaților se numără liceele teoretice „Avram Iancu”, „Gheorghe Șincai” și „Onisifor Ghibu” și Colegiul Economic „Iulian Pop”.

Competiția e organizată de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Vitrina Advertising. La prima etapă a competiției, cea pe clase, pentru care au fost pregătite 7.200 de chestionare, s-au înscris 22 de licee din Cluj-Napoca. Elevii au primit în 18 noiembrie, la ora 14, chestionarele cu câte 25 de întrebări. Au avut la dispoziție 15 minute pentru răspunsuri și a fost alegerea fiecăruia dacă să returneze chestionarele sau nu. Dintre cei 3.199 de elevi care au returnat chestionarele completate, aproape jumătate (1.473, adică 46%) au răspuns corect la cel puțin 20 de întrebări și astfel s-au calificat la proba următoare a competiției, care se va desfășura în 20 ianuarie anul viitor.

Participanții au fost împărțiți în două categorii (clasele IX-X și respectiv XI-XII), iar întrebările au vizat domenii precum Artă; Sport, Muzică și dans; Teatru și film; Literatura română și universală; Științele exacte; Științele naturii; Geopolitică și Cluj-Napoca. Elevii claselor IX-X au răspuns la întrebări precum „La ce interval de timp au loc Jocurile Olimpice?”, „Care este simbolul chimic al mercurului?” sau „Cine este fondatorul rețelei de socializare Facebook?”, în timp ce liceeni din clasele XI-XII au regăsit în chestionar întrebări precum „Cine a realizat lucrarea „Poarta Sărutului”?” sau Ce înseamnă „HTML?”.

Trei sferturi dintre cei calificați dintre cei calificați sunt elevi în clasele IX-X. Liceele cu cei mai mulți elevi calificați sunt „Avram Iancu” (249 de elevi), „Gheorghe Șincai” (199 de elevi), Colegiul Economic „Iulian Pop” (119 elevi) și „Onisifor Ghibu” (107 elevi). „Gheorghe Șincai” și „Avram Iancu” au înregistrat cele mai multe chestionare cu toate răspunsurile corecte (25 din 25): 14, respectiv 13 chestionare. În total, 47 de elevi au răspuns corect la toate întrebările.

Proiect realizat în premieră la Cluj, CuGeT se adresează tinerilor clujeni cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani și se desfășoară în perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016, în mai multe etape de concurs. Pe lângă cele 22 de licee înscrise în competiție, la CuGeT se pot înscrie până în 10 decembrie elevii oricărui liceu clujean, precum și toți tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, completând formularul de înscriere de pe site-ul cuget.afacj.ro. Pentru toți aceștia, prima probă de concurs se va desfășura în ianuarie 2016.
Valoarea totală a premiilor puse în joc este de peste 40.000 de lei, net.

La fiecare din cele trei categorii (clasele IX-X, XI-XII și tineri de 18-25 de ani), câștigătorul va primi 5.000 de lei, ocupantul locului doi – 3.500 de lei, iar cel de pe locul trei – 2.000 de lei. Toți finaliștii vor fi recompensați cu câte 150 de lei. Fondul de premiere este asigurat integral de AFA Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare