Închide

Concert în biserica evanghelică de pe bulevardul 21 Decembrie 1, îl susține Filarmonica de Stat ”Transilvania”, miercuri

Cultură by Actual de Cluj - mai 29, 2023 0 160

Concert în biserica evanghelică de pe bulevardul 21 Decembrie 1, îl susține Filarmonica de Stat ”Transilvania”, miercuri.

Concertul are loc miercri la ora 19 în biserica evanghelică – luterană de pe bulevardul 21 Decembrie 1, îl susține Corul Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, cu Nicolae Moldoveanu la orgă. Din programul serii fac parte lucrări semnate de Cesare Rolli – Vanitas – pentru sextet vocal și Anthony Mondon – Metaphors, câștigători ai premiilor II, respectiv III în cadrul celei de a XVIII-a ediții a Concursului Internațional ”Gheorghe Dima”.

 

În spațiul Bisericii Evanghelice – Luterane vor răsuna și acordurile creației lui Alexandru Murariu – Espaces IV – Spezzati, compozitor contemporan clujean, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, deținător al premiilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România filiala Cluj, în 2017 și 2018, pentru lucrarea Espaces I și pentru Muzică corală cu lucrarea Espaces IV – Spezzati. Tot în anul 2018 a fost nominalizat la premiul ”George Enescu” al Academiei Române.

Născut în România, Nicolae Moldoveanu a emigrat în Elveţia în 1986, ţara în care trăieşte şi în prezent. A studiat dirijatul cu Wilfried Boettcher, Horst Stein, Ralf Weikert şi Antal Doráti la Zürich, Basel şi Berna. În Marea Britanie, ca student al Academiei Regale de Muzică, a fost îndrumat de Colin Metters, George Hurst şi Sir Colin Davis. De asemenea, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Lothar Zagrosek, Sergiu Celibidache, Ilya Musin, Leonard Slatkin şi Sir Roger Norrington. După absolvirea Academiei Regale de Muzică din Londra, lui Nicolae Moldoveanu i-a fost decernat Premiul ”Edwin Samuel Dove” pentru merite artistice deosebite şi Premiul ”Ricordi” pentru dirijat. Pe lista de colaborări a dirijorului se află instituţii celebre, ca Filarmonicile din Winterthur, Basel, Zürich, Berlin, Dresda, München – unde, în cadrul Bienalei, a dirijat opere contemporane în concert, la invitaţia reputatului compozitor Hans Werner Henze -, Royal Liverpool Philharmonic, BBC Philharmonic, BBC Concert, Manchester Camerata, Orchestra Radio din Olanda, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Simfonică Naţională din Johannesburg, Orchestra London Mozart Players – unde a fost dirijor asociat, Orchestra Simfonică din Melbourne, Orchestrele Radio din Copenhaga, Oslo şi Praga, Tokyo Symphony Orchestra Opera din Toronto, Opera Galeză, Opera Covent Garden, Filarmonica din Malaezia, Opera din Dallas, Teatro San Carlo din Napoli, Orchestra din Ulster. În Anglia, Germania şi Africa de Sud, Nicolae Moldoveanu a realizat înregistrări pentru BBC Radio 3, Radiodifuziunea Bavareză şi South Africa Broadcasting Corporation.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu