Închide

Comuna de lângă municipiul Cluj Napoca unde nu se acceptă construirea de blocuri / Primăria Feleacu câștigă al doilea proces cu investitorii imobiliari care voiau să ridice blocuri cu 8 etaje în localitate

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 06, 2023 0 1326

Primăria Feleacu a câștigat al doilea proces în care a fost acționată în instanță de investitorii imobiliari care doreau să construiască blocuri în localitate. Ultimul proces a fost intentat de către o famile de investitori care erau posesorii unei autorizatii pentru construirea unui bloc P+8, emisă în 2008. Consiliul Local din Feleacu și-a modificat în 2019 regulamentul local de urbanism, interzicând construcția de blocuri în comună.

”La aceasta „minunăție” nu a contribuit în anul 2008 doar conducerea Primăriei din acel moment (prin emiterea autorizației pentru un bloc cu parter și 8 etaje) ci și-a adus aportul și Consiliul Local Feleacu de la acea vreme, prin votarea unui Plan Urbanistic de Detaliu. Construcția autorizată se califica din plin la capitolul blocuri având regimul corespunzător de înălțime  P+8. De asemenea, locația aleasa a fost una “ideală”, la intrare în Feleacu, lângă sensul giratoriu (mai jos puțin de locul în care momentan se afla altă clădire care nu a respectat regimul maxim admis în comună, motiv pentru care nu a fost recepționată de către noi). Din anumite motive, necunoscute de noi, lucrările la imobil nu au demarat în anul 2008. Însă, în anul 2018 investitorii au dorit începerea lucrărilor la imobil, așa că au început asaltul asupra Primăriei noastre. Am refuzat să dăm curs extinderii valabilitatii autorizației, motiv pentru care am fost acționați în instanță. Am reușit să câștigăm procesul (nu fara emoții), Curtea de Apel Cluj, prin Decizia nr. 664/2020, a constatat în mod definitiv că autorizația de construire a expirat și a impus emiterea unei noi autorizații de construire. În perioada anilor 2020-2021, reclamanții au încercat să se folosească de documentația aprobată în anul 2008 (Planul Urbanistic de Detaliu) și au solicitat eliberarea unui certificat de urbanism identic cu cel din anul 2008 care să cuprindă același regim de înălțime cu cel din Autorizația de construire eliberată în anul 2008, pe considerentul că Hotărârea de Consiliu Local a Comunei Feleacu nr. 3/2008 de aprobare a Planului Urbanistic de Detaliu se afla încă în termen de valabilitate. Cererea reclamanților a fost respinsă de către noi, astfel încât dezvoltatorii imobiliari ne-au acționat din nou in judecată. Prin noua cerere de chemare în judecată înregistrată sub nr. 3920/117/2021 pe rolul Tribunalului Cluj, acestia au solicitat instanței obligarea Primăriei Comunei Feleacu să elibereze certificatul de urbanism în scopul emiterii autorizației de construire”, a arătat primarul din Feleacu, Gabriel Costea.

În luna iulie 2022, Tribunalul Cluj a respins cererea de chemare în judecată formulată de către dezvoltatorii imobiliari și a admis excepția de nelegalitate invocată de către avocații care au reprezentat comuna Feleacu.

”Dezvoltatorii imobiliari au formulat calea de atac a recursului împotriva sentinței pronunțate de prima instanță și au criticat soluția de admitere a excepției de nelegalitate a Planului Urbanistic de Detaliu, însă la data de 03 mai 2023 Curtea de Apel Cluj a respins în mod definitiv pretențiile dezvoltatorilor imobiliari și a menținut soluția primei Instanțe, respectiv că, excepția de nelegalitate poate fi invocată și față de Planul Urbanistic de Detaliu care are natura unui act administrativ individual, indiferent de termenul scurs de la momentul adoptării sale nelegale. Și de data aceasta emoțiile noastre au fost pe măsura, însă, am reușit încă o dată să  evităm să dăm start la construirea blocurilor in comuna noastră”, a mai subliniat primarul din Feleacu.Nici un comentariu

Scrie un comentariu