Închide

Companie de dezvoltare IT din Cluj: „Exista deja o lipsă de programatori de 15 – 20% la nivelul regiunii noastre, conflictul din Ucraina duce procentul spre 40%”

EconomieIT by Kristina Reştea - mart. 16, 2022 0 508

Războiul din Ucraina determină o reașezare forțată în piața IT din regiune, iar deficitul de programatori din regiune va crește, estimează conducerea companiei clujene de dezvoltare de software Oves Enterprise. Crește presiunea pe resursele din România, iar firma din domeniu se așteaptă la o creștere de circa 10% – 20% pentru costurile acestor resurse. Companiile din România ar putea integra developeri din Ucraina.

“Războiul din Ucraina determină o reașezare forțată în piața IT din regiune. Developerii rezidenți în țara vecină nu mai pot lucra din varii motive, fie că sunt pe front, fie că nu au acces la internet, fie că unele companii închid proiectele cu echipele din Ucraina pentru că acestea au un risc foarte mare să nu fie livrate la timp, punând astfel presiune mai mare pe resursele deja existente în România”, spun cei de la Oves.

„Ținând cont de faptul că exista deja o lipsă de programatori de 15 – 20% la nivelul regiunii noastre, conflictul din Ucraina duce acest deficit spre 40%, fără să punem la socoteală Rusia. Dacă până acum era o cerere mare de developeri, acum aceasta va fi și mai mare, iar developerii disponibili vor deveni o resursă foarte căutată”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menționând că se așteaptă la o creștere de circa 10% – 20% pentru costurile acestor resurse.

Specialiștii din domeniu spun că, în ultimele săptămâni, companiile de IT din regiune, inclusiv din România, au primit un aflux de solicitări din partea developerilor (angajați, freelanceri și firme de dezvoltare IT) din Ucraina, fie pentru a fi implicați în proiecte noi, fie pentru sprijin în relocare, pentru a putea livra serviciile la care s-au angajat.

Pe de altă parte, și companii, în mare parte din SUA și Europa, care lucrează cu echipe din Ucraina, ar fi în căutare de resurse în regiune: atât pentru proiectele aflate în desfășurare, pentru a le continua și pentru a diminua întârzierile de livrare, cât și pentru proiecte noi, ce au deja bugetul aprobat, dar care nu pot fi demarate pentru că nu are cine să le lucreze. Context în care, tot mai multe dintre aceste companii se orientează acum către programatorii din România.

„Companiile cu care lucrau acești developeri, în special din SUA, ne cer ajutor tot mai des în ultima perioadă. Și de cealaltă parte au crescut solicitările. Programatorii ne propun chiar să preluăm anumiți clienți pentru care nu mai pot lucra, cu rugămintea de a-i integra în echipa care va duce proiectul la bun sfârșit. În cele din urmă, clientul este mulțumit că o parte din echipă cunoaște proiectul (echipa din Ucraina), iar echipa din România oferă stabilitate și garanția livrării proiectului”, mai spune Filip.

Compania OVES Enterprise anunță că oferă pentru developerii și freelancerii ucraineni oportunități de lucru cu partenerii de business ai companiei și un venit stabil pentru 1, 2 ani, alături de alte beneficii precum cazare asigurată.

OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, înființată în 2015 la Cluj-Napoca. Compania e activă în piața de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituții guvernamentale. În prezent, 80% din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data. OVES Enterprise are o echipă de 71 de persoane și birouri în România și Germania.

Jucătorii din industrie vorbesc de ceva vreme despre deficitul de personal din sector.  Cluj-Napoca rămâne unul dintre cele mai puternice centre pentru această industrie: Clujul are peste 1.500 de companii IT, totalizând aproximativ 25.000 de angajați, arată datele reprezentanților industriei locale.

Vezi și:

Orașul în oraș de la Cluj: Industria cu 1500 de companii și 25.000 de angajați și perspectivele sale pentru 2022

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.