Închide

Comisia ”Sparanghelul”: Parlamentul l-a audiat pe prefectul de Cluj. ”Principala cauză a fost lipsa oricăror informații”

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 05, 2020 0 114

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a declarat marţi, la Comisia parlamentară de anchetă privind românii care au plecat la cules de sparanghel, că înghesuiala din data de 9 aprilie de pe Aeroportul Internaţional din Cluj s-a produs din cauza lipsei unor reglementări clare privind organizarea şi desfăşurarea curselor sezoniere în stare de urgenţă şi a unei comunicări deficitare între instituţiile cu atribuţii în domeniu.

„Cred că acest incident s-a produs printr-un concurs de factori, unii dintre ei externi, care nu au putut fi prevăzuţi. Şi aş menţiona aici în primul rând lipsa unor reglementări clare cu privire organizarea şi desfăşurarea curselor sezoniere în stare de urgenţă. Aş menţiona lipsa unei colaborări şi a unei comunicări eficiente între companiile aeriene, agenţii de recrutare, transportatori, aeroport şi pasageri şi anumite deficienţe de comunicare între instituţiile cu atribuţii directe în domeniu”, a afirmat Abrudean, citat de Agerpres.

El a adăugat că principalul motiv care l-a împiedicat să organizeze corespunzător lucrurile a fost lipsa oricărei informaţii cu privire la aceste zboruri. „Principala cauză, din punctul meu de vedere, care m-a împiedicat să pot organiza lucrurile a fost lipsa oricărei informaţii cu privire la aceste zboruri. Nu am avut cunoştinţă despre eveniment decât târziu, despre numărul de pasageri care au venit. Oamenii au venit independent unii de alţii. Că vorbim de aeroport, care putea să facă această informare, că vorbim de restul instituţiilor, care făceau parte din Comitetul de securitate, oricare dintre ei putea să facă o scurtă informare în acest sens şi lucrurile s-ar fi desfăşurat cu siguranţă altfel”, a susţinut prefectul.

Amintim, Parlamentul a înființat o comisie ca să verifice evenimentele de pe aeroportul din Cluj când, în plină pandemie de coronavirus, mii de persoane au zburat în Germania, la cules de sparanghel. Constituirea comisiei de anchetă a fost aprobată de plenul reunit cu 223 voturi „pentru”, 74 „împotrivă” şi 40 de abţineri. Comisia va verifica legalitatea deplasării celor aproximativ 2.000 de cetăţeni români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile lor de origine, unele aflate în carantină cu strictă supraveghere militară, la Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” din Cluj Napoca, în condiţiile în care ordonanţa Militară nr. 2 ”indica foarte clar excepţiile de la interdicţia deplasării persoanelor fizice”. Totodată comisia urmărește să identifice persoanele care au dat ordine dispozitivelor de control ale Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale ca aceste transporturi să nu fie oprite în trafic şi supuse controlului în noaptea dintre 8 şi 9 aprilie 2020.

Citește și:

Dosarul ‘Sparanghelul’ a fost clasat de Parchet: faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală

Nici un comentariu

Scrie un comentariu