Închide

Comisia care controlează Serviciul Român de Informații a venit la Cluj și a aflat care sunt riscurile de securitate în regiune, aflate în atenția SRI

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 08, 2022 0 432

Comisia care controlează Serviciul Român de Informații a venit la Cluj și a aflat care sunt riscurile de securitate în regiune, aflate în atenția SRI.

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii a venit la Cluj, într-o activitate de control la DRI Transilvania Vest, cu sediul la Cluj.

Comisia s-a întrunit în şedinţă la Cluj ieri, când pparlamentarii din Comisie şi reprezentanţii din conducerea regională a SRI au discutat despre activitatea secției din Cluj, care are competenţe pe zona judeţelor Cluj, Bihor şi Sălaj, în urma reorganizării SRI în format regional, în anul 2019, despre riscurile gestionate la nivelul Direcţiei pe dimensiunile internă şi externă, dar şi despre provocările şi riscurile de securitate gestionate în pandemie şi în această perioadă, în contextul conflictului ruso-ucrainean.

Comisia a fost informată asupra principalelor riscuri de securitate în regiune, aflate în atenţia SRI. Acestea sunt acţiuni ale entităţilor extremist-radicale, de natură a afecta climatul social, sstrategii ale unor operatori economici cu acţionariat străin, de natură a afecta interesele de securitate naţională în domeniul industrial şi energetic, acţiuni cu impact negativ pe componenta de protecţie a mediului şi a gestionarii deşeurilor, implementarea defectuoasă a proiectelor cu finanţare guvernamentală şi europeană, existenţa unor infrastructuri critice insuficient dezvoltate sau nemodernizate, și respectiv riscuri asociate fenomenului terorist. Acestea au fost prezentate într-un comunicat de presă al comisiei, care însă nu a detaliat și care sunt acestea.
Conducerea Serviciului a precizat Comisiei că, pe dimensiunea externă, principalele riscuri de securitate au fost amplificate în contextul războiului din Ucraina. Comisia a fost informată despre acţiuni pe teritoriul României ale serviciilor de informaţii adverse, acţiuni derulate de actori statali sau cu motivaţie financiară, ce afectează infrastructurile IT&C cu valenţe critice și respectiv acţiuni ale unor grupări de criminalitate organizată externe în asociere cu grupări autohtone, pe linia migraţiei ilegale, criminalitate informatica, trafic de droguri, contrabandă şi evaziune fiscală de mare amploare.
”În cadrul şedinţei de la Cluj am avut discuţii foarte bune cu conducerea Direcţiei regionale a SRI, aplicate, cu date concrete şi relevante”, spune președintele comisiei, senatorul Cristian Chirteș. ”Am dezbătut subiecte sensibile, în contextul unor posibile vulnerabilităţi la adresa statului de drept, care ţin de specificul judeţelor Cluj, Bihor şi Sălaj. Am solicitat Serviciului să aibă în atenţie proiectul pentru construcţia Spitalul Regional Cluj, să informeze constant beneficiarii legali pe acest subiect, pentru că este un obiectiv extrem de important pentru populaţia din zonă”.
DRI Transilvania Vest este a cincea direcţie regională a SRI, din cele 11 în total, la care Comisia s-a deplasat în exercitarea mandatului, în această legislatură.

Foto facebook.com / SRI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare