În 2018, când a fost prezentat comitetului director care avizează metodele și tehnicile de evaluare și asistență psihologică, recomandarea a fost aceea “de a nu fi utilizată proba de către psihologii cu drept de liberă practică, pentru niciuna dintre specialitățile în care aceștia își desfășoară activitatea profesională”, scrie Colegiul Psihologilor din România pe Facebook.

Colegiul Psihologilor din România semnalează faptul că dispozitivul de scanare a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră care ar fi urmat să fie testat pe 100 de elevi din județul Cluj nu a fost avizat de Colegiu.

Acesta a fost prezentat în 2018 comitetului director care avizează metodele și tehnicile de evaluare și asistență psihologică, dar a primit recomandarea să nu fie folosit de “psihologii cu drept de liberă practică, pentru niciuna dintre specialitățile în care aceștia își desfășoară activitatea profesională”.

Inspectoratul Școlar din Cluj a lansat într-o conferință de presă, în 23 ianuarie, un proiect pilot în premieră în România prin care a anunțat că, în parteneriat cu Clubul Lions, va utiliza pentru orientarea în carieră a elevilor de clasa a XI-a un aparat care citește în plamele elevilor.

La conferința de presă de lansare a participat și decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației din Cluj iar ISJ a anunat că e partener și cu UBB Cluj în proiect.

Detalii:

UPDATE Activiști și universitari critică inițiativa Inspectoratului Școlar care vrea să testeze elevii din oraș prin scanarea mâinilor pentru identificarea abilităților privind cariera viitoare/ Inventatorul aparatului promovat de ISJ e consilier în cadrul unei societăți care promovează conspirațiile și se laudă că ar fi creat „cel mai performant program de scanare a profilului pshihologic pe ADN-ul ființei umane”

Ulterior, reprezentanții UBB s-au dezis de acest proiect și l-au contestat, prin rectorul Daniel David. La fel și decanul Adrian Opre.

ISJ Cluj a făcut un comunicat oficial postat pe Facebook în seara zilei de 25 ianuarie în care a arătat că “proiectul nu va fi promovat în școli, până când nu vor fi clarificate aspectele care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate”. Ulterior, Ministerul Educației a anunțat oficial că proiectul din Cluj a fost anulat, într-un răspuns adresat edupedu.ro.

Pentru situația creată, grupul USR Cluj a cerut demisia Marinelei Marc (PNL) cea care conduce instituția. ”Inspectoratul Școlar General Cluj, condus de dna. Marinela Marc, lider de grup al consilierilor județeni PNL, a achiziționat un aparat care scanează palmele, bazat pe pseudoștiință, care urma să fie folosit pentru determinarea profilului de orientare în carieră al elevilor. Doar reacția rapidă a mediului academic a oprit ajungerea acestui proiect în școli. Din păcate, doamna Marinela Marc reușește din nou să facă de rușine instituția pe care o conduce, după ce, în trecut, a mai fost în atenția publică prin: participarea nejustificată la cursuri de formare din bani publici în Tenerife, Norvegia, Portugalia și Italia, promovarea postărilor PNL pe pagina Inspectoratului, deși legea interzice politica în școli, tolerarea acțiunilor politice în școlile clujene, în ciuda regulii „Fără politică în școli”, închiderea singurei extensii a unei unități de învățământ din Turda în care personalul didactic avea studii de psihopedagogie specială, proasta implementare a programului Masă caldă în școli, unde s-a ajuns să se servească sandwichuri de proastă calitate livrate de apropiați ai doamnei Marc”, a scris USR Cluj pe pagina oficială de Facebook.