Închide

UPDATE Activiști și universitari critică inițiativa Inspectoratului Școlar care vrea să testeze elevii din oraș prin scanarea mâinilor pentru identificarea abilităților privind cariera viitoare/ Inventatorul aparatului promovat de ISJ e consilier în cadrul unei societăți care promovează conspirațiile și se laudă că ar fi creat „cel mai performant program de scanare a profilului pshihologic pe ADN-ul ființei umane”

ActualitateAdministrațieEducaţieTop News by Actual de Cluj - ian. 25, 2024 1 76

Un „proiect pilot” al Inspectoratului Școlar Județean din Cluj, lansat săptămâna aceasta, este subiect de dezbatere și critici în mediul online, pe grupul Clujul Civic de pe Facebook și nu numai – oameni din mediul universitar sau tehnic califică inițiativa drept promovare a pseudoștiinței. Prin proiect, Inspectoratul Școlar a agreat, împreună cu Clubul Lions Genessis să testeze pe elevii clujeni un aparat inventat de un român, Dumitru Grigore, consilier în cadrul unei societăți comercială numită Tracia Liberă, „organizație a Domnului Profesor Florian Colceag în care aceștia au creat cel mai performant program de scanare a profilului pshihologic pe ADN-ul  ființei umane”.

Activiștii din oraș acuză ISJ Cluj că a ajuns să promoveze pseudoștiința și că face experimente pe elevii din oraș în condițiile în care inventatorul aparatului, Dumitru Grigore, apare drept consilier al unei societăți comerciale care pretinde că ar fi creat” cel mai performant program de scanare a profilului pshihologic pe ADN-ul ființei umane”. Fiind și preot, acesta se declară, pe site-urile unor asociații cu nume de fețe bisericești, împotriva cipurilor biometrice. Internauții propun pe grupul Clujulul Civic inclusiv sesizarea Ministerului Educației în privința situației și comportamentului conducerii ISJ Cluj. 

UPDATE:

În 25 ianuarie, pe pagina de Facebook, ISJ Cluj anunță că nu va promova proiectul inițiat de Lions pentru testarea competențelor elevilor cu aparatul de citit în palmă.
“Subiectul_ Lansarea, în cadrul unei Conferințe de presă, din 23 ianuarie 2024, a Proiectului pilot de orientare vocațională, „ÎNCOTRO? EU”În contextul informațiilor vehiculate în spațiul public, referitoare la prezentarea, în cadrul unei Conferințe de presă, din 23 ianuarie 2024, a Proiectului pilot de orientare vocațională, „ÎNCOTRO? EU”, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj anunță public faptul că această inițiativă nu va fi promovată la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, până la momentul clarificării tuturor aspectelor care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate. Asigurăm părinții și opinia publică asupra faptului că școala clujeană rămâne un spațiu protejat, care valorifică metode și instrumente a căror eficacitate și utilitate nu periclitează sănătatea fizică și mintală a elevilor”, arată ISJ Cluj.

UPDATE 2: L-am întrebat și pe rectorul UBB , Daniel David și pe decanul Facultății de Psihologie, Adrian Opre, dacă sunt la curent cu tehnologia promovată de ISJ, dacă e validată științific și daca UBB susține inițiativa. deocamdată nu ne-au răspuns. Cercetători din UBB au arătat, prin postări în mediul online că Universitatea nu o recunoaște.

Potrivit cluj24.ro,Peste 100 de elevi de clasa a XI-a din Cluj-Napoca vor fi incluși într-un proiect pilot, în premieră în România, care prevede testarea lor prin scanarea mâinilor timp de 5 minute pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare.

Șeful ISJ Cluj, Marinela Marc, a declarat, marți, 23 ianuarie, citată de cluj24.ro că instituția este parte a unui proiect pilot în premieră în România prin care peste 100 de elevi din Cluj-Napoca vor fi testați cu un aparat care, prin scanarea mâinilor identifică abilitățile privind cariera viitoare.

”În cadrul proiectului <<Încotro? Eu?>> ISJ Cluj identifică grupul țintă și eșantionul de elevi și licee. Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie și va dura până în iunie, iar în funcție de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul școlar viitor. În prima fază vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a spus Marc. Proiectul va începe în Cluj-Napoca, iar pentru testarea elevilor dacă sunt minori, va fi nevoie de acordul părinților.

Proiectul e derulat în parteneriat cu Clubul Lions Genessis care a cumpărat aparatul MindMi inventat de un român, Grigore Pop, comercializat și promovat de firma Psyhometric Systems Cluj-Napoca. Aparatul a costat 2500 de euro și va fi folosit în cadrul Centrului pentru Orientarea în Carieră a ISJ Cluj.

Prezentat la respectiva lansare a proiectului pilot al ISJ Cluj, Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie a UBB, a subliniat, citat de cluj24.ro, că noua procedură trebuie să fie credibilă, iar datele colectate să consolideze viabilitatea sa.

Dumitru Grigore, prezentat drept inventatorul unui aparat care poate determina aptitudinile elevilor în urma scanării palmelor, este consilier pentru tehnologii avansate al societății pe acțiuni Tracia Unita, care promovează ”Școala Zalmoxiană”, potrivit paginii de internet a societății. Detalii – Consilier al unei firme care promovează Școala Zalmoxiană, preot și fost viceprimar – Cine este inventatorul aparatului folosit de ISJ Cluj pentru a determina aptitudinile elevilor prin scanarea palmelor.

Activiștii din oraș au criticat deja ISJ Cluj pe grupul Clujul Civic arătând că instituția a ajuns să promoveze pseudoștiința și să facă experimente pe elevii clujeni. Comentarii la postarea ISJ sunt din cele mai savuroase. Oamenii propun chiar sesizarea Ministerului Învățământului. Inițiativa a fost criticată în mediul online inclusiv de către cadre universitare.

„Nu știu ce mi se pare mai fascinant: faptul că un inspectorat școlar a organizat o conferință de presă să prezinte „aparatul de 2500 de euro care îți citește palma și te orientează în carieră „. Sau că inventatorul acestui aparat – Dumitru Grigore – face parte din „Echipa Tracia Unită care a creat cel mai performant program de scanare a profilului pshihologic pe ADN-ul ființei umane.”(Dan Boabes)

„… și, după mai vine de 53 de ani de viață, dintre care mai bine de 25 în învățământ, tot nu am înțeles care e rolul Inspectoratelor ăstora.

– Cum nu? În cazul de față, să promoveze oficial PSEUDOȘTIINȚA. Cu participarea, dacă bine am înțeles din textul articolului, ce-i drept reticentă în aprecieri/ confirmări, a (Decanului) Facultății de Psihologie a UBB.
(Preluând și dezvoltând o idee dintr-un comentariu la această postare, pe pagina ISJ: eu încep pentru orice eventualitate să nu mai spăl ceștile cu zaț – le păstrez pentru următorul aparat-minune, capabil să-mi decidă aptitudinile/ șansele educstiv-profesionale)(Dumitru Cornel Vilcu)
Tema a ajuns subiect de dezbatere nu doar la Cluj.  Radu Gramatovici, conferențiar la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București, cataloghează proiectul pilot drept „chiromanție” modernă.
Conf. UBB, Ciprian Mihali:  „Chiromanția, noua graniță a pseudoștiinței la Cluj. Acum cu senzori și cu binecuvântarea Inspectoratului Școlar Județean”.
„Îmi bâzâie notificările de dimineață (mulțumesc tuturor) de zici că a câștigat România la fotbal, dar în fapt s-a găsit chiromanție la Cluj, și nu la oricine, chiar la ISJ Cluj care dacă ar fi desființat, cine i-ar mai învăța pe elevi arta cititului în palmă și nu oricum, ci cu aparate premiate la Salonul de la Geneva, acolo unde, se știe, românii sunt campioni la categoriile motor cu apă și perpetuum mobile …
Așa o combinație nu mi-a fost să văd până acum (ISJ, vrăjitorie, Geneva), Doamne-ajută, există speranță și pentru români”, scrie pe pagina sa de Facebook profesorul Gramatovici, care urmărește subiecte legate de promovarea pseudoștiinței.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare