Închide

Cod galben de ploi însemnate, dar și ninsori în zona înaltă de munte în Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 14, 2021 0 119

Cod galben de ploi însemnate, dar și ninsori în zona înaltă de munte în Cluj, avertizează meteorologii.

În jumătatea de vest a țării, respectiv în jumătatea de vest a județului Cluj, meteorologii se așteaptă la ploi însemnate cantitativ și ninsori în zona înaltă de munte, din această după-masă până mâine în jurul orei 14.  ”În Banat, Crișana, Maramureș și local în nordul și vestul Transilvaniei, temporar va ploua, iar la altitudini de peste 1.700 metri în Carpații Occidentali și la peste 1200 m în nordul Carpaților Orientali, va ninge și se va depune un strat nou de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși local 25 litri pe metrul pătrat și izolat 30…35 l/mp”, transmit meteorologii.

În vest și la munte, temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 60 km/h, spulberând zăpada pe crestele montane înalte.

Întreg județul Cluj se află sub o altă avertizare cod galben, valabilă până în 17 martie, seara la ora 20, interval în care meteorologii se așteaptă ca în aproape toată țara, exceptând zona de vest, să înregistreze ninsori și strat consistent de zăpadă la munte și în Transilvania, viscol la altitudini de peste 1500 metri și ploi și ninsori abundente în Moldova, dar și local ploi însemnate cantitativ în Oltenia, Muntenia și Dobrogea. ”În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în toate regiunile, local însemnate cantitativ în sud, est, centru și la munte. Se vor acumula cantități de apă de peste 25…30 l/mp și, pe arii restrânse, 40…60 l/mp. Vor fi ploi (mai ales averse cu descărcări electrice, luni după-amiază, în sud-est), ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, luni spre marți (15/16 martie), în toată zona de munte și în Transilvania, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. În Moldova, la început vor fi ploi abundente, iar începând de marți (16 martie) vor predomina ninsorile, însemnate cantitativ îndeosebi în zona deluroasă.
La munte, la peste 1500 m, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar începând de marți (16 martie), în special în Carpații Meridionali, rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea”.

Avertizările cod galben înseamnă că fenomenele meteorologice prognozate – vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă – vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare