Închide

Clujul rămâne în urma Timișoarei la numărul de proiecte rezidențiale din primul trimestru al anului. Brașovul ne-a întrecut la tranzacții

Economie by Kristina Reştea - apr. 20, 2023 0 205

Clujul rămâne în urma Timișoarei în ceea ce privește numărul de proiecte și, în special, numărul de proiecte rezidențiale, conform datelor centralizate de compania de consultanță IBC Focus pentru primele trei luni ale anului.

Peste 14.000 de proiecte de construcții, aflate în diverse stadii, au fost monitorizate în primele trei luni ale anului, arată datele centralizate pentru Economedia de consultanții de la IBC Focus, care urmăresc șantiere la nivel național. Aproximativ 40% dintre acestea sunt în domeniul rezidențial. Conform primelor date, aproape două treimi sunt la nivel de intenție sau în stadii premergătoare șantierului.

Primul trimestru s-a încheiat cu 15.959 de proiecte monitorizate de echipa IBC Focus, iar dintre acestea, 22% sunt în stadiul de construcție, conform primului set de date provizorii. Potrivit datelor platformei VICTA.ro, dezvoltată de consultanți, majoritatea proiectelor monitorizate în primul trimestru au rămas în stadii incipiente. Mai precis, este vorba despre 10.030 proiecte în intenție, proiectare, autorizare și înainte de execuție. De asemenea, au fost identificate și 4.558 proiecte în derulare (construcție, amenajare) și 1.367 finalizate.

„Cu toate acestea, este interesant de observat cum va evolua această dinamică în contextul noului proiect de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor. Actul normativ permite emiterea de autorizaţii de construire mult mai repede şi cu mai puţină birocraţie, ministrul Dezvoltării Cseke Attila precizând că termenul de emitere va fi redus la 65 zile”, menționează consultanții.

Conform celor mai recente date, centralizate la solicitarea Economedia, pentru T1 2023 s-au înregistrat 14.074 de proiecte în total (acestea sunt periodic actualizate, în funcție de stadiul lucrărilor), iar dintre acestea sectorul rezidențial își adjudecă 5521 de proiecte.

În ceea ce privește harta proiectelor, regiunea București Ilfov a atras cele mai multe proiecte (peste 1200), urmată îndeaproape de județul Timiș (1161 proiecte)și Cluj (1111 proiecte).

Pe segmentul locuințelor, Timișul este cel mai activ județ, cu 809 proiecte, devansând chiar și zona București – Ilfov (710) și Clujul (doar 663 proiecte), cel mai scump oraș din țară pe piața locuințelor.

Un raport publicat recent arăta că Brașovul a devenit cea mai mare piață rezidențială regională din România, după regiunea București – Ilfov, devansând Timișoara și Cluj – Napoca în primul trimestru din acest an. Raportul a fost întocmit de compania de consultantă SVN Romania pe baza statisticilor oficiale și a datelor biroului local SVN Romania | Brașov.

Citește și:

Numărul autorizațiilor de construcție pentru clădiri rezidențiale din primele două luni ale acestui an e considerabi mai mic decât cel eliberat în aceeași perioadă a anului trecut, în scădere cu aproape 40%

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.