Închide

Clujul pe harta marilor investiții imobiliare: 3 hoteluri noi și 5000 de apartamente

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 17, 2021 0 1437

Investiții totale de peste 2 miliarde de euro sunt în derulare în acest moment sau vor fi demarate în perioada imediat următoare, la nivelul celor mai mari cinci orașe din țară, arată raportul Bucharest Real Estate Club (BREC) – Regional Cities lansat astăzi. Analiza este realizată pe baza informațiilor BREC de la companiile din piață și a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanța și EST Hospitality. Timișoara contabilizează jumătate din valoarea investițiilor, iar Iașiul are cele mai multe proiecte după capitala Banatului. Cluj-Napoca și localitățile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spații logistice și 3 noi hoteluri.

Analiza arată că investițiile totale care sunt în derulare în acest moment sau vor fi demarate în perioada imediat următoare, la nivelul celor mai mari 5 orașe din țară trec de 2 miliarde de euro. Este vorba despre centrele urbane Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța. Astfel, între finalul anului 2021 și 2024, în cele 5 orașe și în regiunile adiacente vor fi finalizate proiecte de proprietăți comerciale ce cumulează în total peste 370.000 mp (clădiri de birouri, spații logistice, parcuri de retail), 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internaționale și peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului Bucharest Real Estate Club (BREC) – Regional Cities lansat astăzi.

„După o perioadă în care Cluj-Napoca a atras cele mai multe investiții în birouri după cele din București, acesta și localitățile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spații logistice și 3 noi hoteluri (dintre care un hotel Radisson și un hotel sub brandul Courtyard by Marriott), segment impulsionat de marile festivaluri de muzică și de evenimentele sportive organizate aici în ultimii ani”, arată raportul.

Unul dintre investitorii majori în Cluj este Immofinanz, care deține aici centrul comercial Vivo!, cu o suprafață de peste 60.000 mp. După ce a investit recent 22 milioane de euro în modernizarea acestui centru, investitorul austriac se pregătește de finalizarea modernizarii unei suprafețe de 10.000 mp la centrul Vivo! Baia-Mare.

De asemenea, grupul Iulius deține Iulius Mall, una dintre cele mai mari investiții locale de retail, iar investitorul belgian Speedwell a finalizat în 2021 Record Park, un proiect mixt cu spații de birouri, retail, apartamente, spații de co-working și restaurante.

Județul Cluj, cu o populație de 732.913 de locuitori dintre care 325.179 în reședința de județ – Cluj-Napoca, are un PIB anual de 10 milioane de euro, conform datelor INS pentru anul 2020, al doilea după București.

Potentialul de resurse umane calificate al zonei continuă să atraga investiții străine, arată autorii raportului, care dau ca exemplu compania Bosch, unul dintre cei mai mari producători de componente auto de pe piața locală, care a inaugurat anul acesta a treia hală de producție de 34.500 mp în cadrul fabricii de componente electronice auto și a anunțat că își va extinde centrul de inginerie cu o nouă clădire de birouri de 10.000 mp. În acest context, investițiile în sectorul rezidențial sunt în creștere, conform companiei locale de consultanță Simon & Partners, peste 5.000 de apartamente fiind în dezvoltare în prezent, cu termene de livrare 2022-2024.

Proiecte noi în Cluj:

Sursa imagine: Analiza BREC

Timișoara pe locul 1

Timișoara are programate investiții estimate la 1 miliard de euro. Aici sunt în lucru proiecte cu 190.000 mp de spații de birouri, retail și logistic, un hotel Radisson Blu de 5* și peste 5000 de apartamente noi. În Iași sunt cele mai multe investiții noi după Timișoara: 65.000 mp de birouri și retail, peste 5000 de apartamente noi, complexul Palas Campus de 60.000 mp și parcuri industriale. În Constanța sunt programate peste 7000 de apartamente noi (pentru locuire sau de vacanță) și 22.000 mp de spații logistice. În Brașov sunt menționate investiții pentru aeroportul internațional, 45.000 de mp de birouri și spații logistice, peste 2.500 de apartamente noi, trei hoteluri internaționale și proiectul AFI Brașov care ar aduce 10.000 mp de birouri.

Se extind jucătorii din industrii conexe pieței imobiliare

Investițiile imobiliare din țară au determinat și expansiunea regională a altor jucători din industriile conexe, precum piața de fit-out, facility management, construcții și materiale/ sisteme arhitecturale ș.a. Alukönigstahl România, subsidiara locală a liderului european pe piața sistemelor din aluminiu, PVC și oțel, a semnat în primele 9 luni ale anului 2021 business în valoare de 17 milioane de euro, cu peste 60% dintre proiecte pe segmentul rezidential. COS, liderul pieței de fit-out (design si amenajari pentru spatii interioare) de birouri, deține birouri la Cluj-Napoca (unde operează și brandul de birouri filexibile Stables), Timișoara și a deschis de curând o nouă reprezentanță la Iași.  EFMS (companie antreprenorială românească de facility management) s-a extins la nivel național, ajungând la o cifră de afaceri de 6.6 mil. EUR în 2020, iar Reynaers Aluminium, furnizor de sisteme pentru fațade și usi, a inaugurat anul acesta 3 noi showroom-uri în țară, dintre care unul la Cluj-Napoca.

THETA Furniture & More – integrator de soluții de design interior – finalizează la începutul anului următor o nouă fabrică de mobilier, o investiție de 4 milioane de euro în apropierea Bucureștiului și se extinde de asemenea la nivelul orașelor regionale, cu proiecte diverse în segmentul de retail și comercial, birouri sau medical.

BREC este o organizatie a pieței de real – estate din România, din care fac parteinvestitori majori, locali și internaționali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail, investitiilor rezidențiale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.