Închide

Clujul lipsește din clasamentul mondial al inovării, Timișoara urcă 36 poziții

EconomieTop News by Actual de Cluj - dec. 02, 2019 1 219

Clujul lipsește, ”în mod surprinzător”, din lista orașelor românești în clasamentul mondial al inovării, conform unui raport.

Capitala București a pierdut în acest an 14 poziții în acest clasament global, până la poziția 171, în vreme ce Timișoara urcă 36 de poziții și ajunge pe locul 394 în lume. Clujul lipsește în topul celor mai inovatoare 500 de orașe ale lumii în raportul global Innovation Cities 2019, publicat de 2thinknow, preluat de Forumul Economic Mondial, semnalează organizația neguvernamentală INACO.  Înaintea orașelor românești se află capitale din estul Europei, precum Praga, pe locul 61, Budapesta – locul 79 și Varșovia – locul 114 in lume. Cluj lipseşte din Top 500, în mod surprinzător, menţionează Andreea Paul, preşedintele organizaţiei neguvernamentale INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.

Trei factori modelează indicele de inovare a orașelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică și, în cele din urmă, de a le comunica cu alții. ”Pe scurt, inovația trece de la idee la implementare dacă orașul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură etc.), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovațiilor (transport, universități, afaceri, capital de risc, spații de birouri, guvernare deschisă, tehnologie etc.), și, apoi, este comunicată în piețe conexe ale inovațiilor. 162 de indicatori stau la baza calculării acestor 3 factori care compun indicele de inovare a orașelor, care își rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, și care nu se rezumă la examinarea inovației pur tehnologice sau științifice”.

New York, Tokio și Londra sunt orașele cele mai inovatoare din întreaga lume în acest an. La nivel european, Londra, Paris și Berlin sunt capitalele care ocupă podiumul inovării, în raportul Innovation Cities 2019.

 

Aici raportul

  • Un comentariu

    1. Hmmm, trebuie ca nu au tinut cont ca la Cluj s-a inventat Untold!!! Ceea ce e nedrept, ar fi fost acolo in top, cu Praga, Manchester si San Antonio… asa e dupa Chisinau, Tegucigalpa si Dar es Salaam, ceea ce e de neconceput!!!

    Scrie un comentariu

    Articole similare