Închide

Clujul întors cu fața la apă. Ce va încerca să facă într-o primă etapă Primăria cu bani europeni din propunerea arhitecților spanioli de la Practica

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 20, 2018 1 1767

Două cereri de finanțare va depune Primăria pentru a obține bani europeni în vederea reamenajării malurilor Someșului. Acestea vor acoperi intervenții pe maluri între Parcul Rozelor și podul Horea, cele aferente parcului Armătura și pe platoul Sălii Sporturilor.

Prin cele două cereri urmează să se realizeze și două noi poduri, dintr-un total de șase propuse de Biroul Practica din Spania, firma care a câștigat în urma unui concurs de soluții un contract de proiectare cu Primăria care vizează reconenctarea orașului la Someșului.

Primăria Cluj a intrat în parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa și Municipiul Cluj-Napoca în scopul depunerii proiectului de revitalizare a malurilor Someșului pentru a primi finanțare din bani europeni. Consilierii locali au parafat înțelegerea și au aprobat Planului Urabanistic Zonal privind remodelarea malurilor Someșului Mic pe două tronsoane din Cluj (lunca Someșului, între intrarea în Cluj-Napoca și podul Traian și parcul Armătura-Feroviarilor și zona lor de influență), după o ședință extraordinară care a avut loc în 19 noiembrie.

Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj, spune că primele intervenții asupra malurilor Someșului care se vor vedea efectiv în oraș, după concursul de soluții organizat anul trecut, vor fi cele din zona parcul Rozelor -podul Horea, strada Gavril Muzicescu, Sala Sporturilor și Parcul Armătura.

Pentru acestea se vor depune cereri de finanțare din bani europeni. ”Cred că vom depune două cereri de finanțare. Una pentru zona Rozelor -pod Horea plus parcul Armătura și una, separată, pentru platoul de la Sala Sporturilor. Suntem condiționați de plafonul maxim de 20 de milioane de euro per cerere, așa că vom putea să realizăm în această primă etapă doar două din cele opt poduri noi peste Someș propuse de arhitecți. Adică cel din zona Parcului Rozelor și cel din zona Parcului Armătura. Vrem să depunem aceste cereri de finanțare până la finalul anului. Săptămâna aceasta va fi semnat efectiv protocolul de colaborare cu Administrația Bazinală Someș Tisa. Apoi, în la ședința Consiliul Local din decembrie urmează să intrăm cu indicatorii tehnico-economici pentru intervențiile menționate. După ce depunem cererile de finanțare, ele urmează cursul de evaluare. Între timp, proiectanții trebuie să ne predea proiectele tehnice, detaliile de execuție ca să fie eliberate autorizațiile de construire. Această etapă va fi parcursă până în primăvară. Apoi vom putea pregăti documentațiile de licitație pentru lucrări și să și și lansăm aceste licitații”, a declarat Cîmpean.

În urma intervențiilor pregătite de Primărie cu bani europeni urmează să se reconfigureze vegetația în zonele amintite prin plantari masive, va apărea mobilier urban nou, trasee pietonale și pentru bicicliști, gradene și zone de relaxare de-a lungul malurilor.

Parcul Rozelor nu va mai avea gard și se va lega de zona verde de pe celălalt mal al Someșului printr-un pod nou. Vor apărea pontoane, se va da mai mare importanță aleilor pietonale, dar se va și crea un circuit pentru biciclete pe ambele maluri.

Platoul Sălii Sporturilor va deveni din zonă cu asfalt, spațiu verde cu alei, vegetație, zone pentru bicicliști. Pe mal este prevăzută o zonă cu ponton de unde se va putea ”naviga” cu mici ambarcațiuni pe râu. Chiar în fața Sălii va fi o zonă deschisă unde se vor putea organiza evenimente publice. În această zonă se va păstra pe latura aferentă arterei Plopilor o parcare pentru autocare.

Strada Gavril Muzicescu se va transforma într-o zonă pietonală.

Parcul Armătura va fi accesibilizat și modernizat pentru public, dar și mai bine legat de oraș.

În Masterplanul mare, arhitecții de la biroul spaniol Practica (care lucrează pe proiect și cu biroul clujean Planwerk) au propus opt poduri pietonale noi peste Someș – în zona străzii Paul Ioan – ștrand Sun, parc Rozelor – zona verde din Grigorescu, Cluj Arena – Strada Gavril Muzicescu care se dorește pietonală, refacerea podului Nemților din zona casei Tranzit la pachet cu o piațetă în aceată zonă și cu crearea unei legături cu parcul Caragiale și Piața Muzeului, un pod peste Nadăș care să lege parcul Feroviarilor de parcul Armătura, un pod care să lege Parcul Armătura de platformele industriale Carbochim și Unirea, unul în zona Clujana și altul în zona străzii Septimiu Severus.

Scuarul de lângă Camera de Comerț și Industrie ar urma să fie remodelat cu gradene iar parcarea din zonă ar urma să fie înlocuită de o piațetă.

Proiectanții au făcut o serie de simulări privind felul în care pot arăta malurile Someșului.

Zonele pentru care se va solicita finanțare europeană vor arăta așa  începând din 2020 încolo:

ZONA PARCUL ROZELOR, înainte și după interveția plănuită de Primărie

 

 

 

 

strada Gavril Muzicescu inainte de intervenție

 

 

 

 

strada Gavril Muzicescu după intervenția de pietonalizare

 

Parcul Armătura în prezent

parcul Armătura inainte de intervenții

Parcul Armătura, după modernizările pregătite de Primărie:

 

 

 

Oficialii Primăriei au mers mai departe și au prezentat imagini și cu alte zone unde se propun modernizări ale malurilor de către arhitecții de la Practica.

Viceprimarul Dan Tarcea a postat pe Facebook în 20 noiembrie un set de astfel de imagini cu proiectul de reamenajare a malurilor Someșului, însă cu zone care nu fac obiectul primelor intervenții plănuite de Primărie.

 

 

Podul Nemților și piațeta de la Casa Tranzit (nu fac obiectul primelor intervenții efective)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.