Închide

Clujul, gazda Consulatului onorific al Kazahstanului. Ne înfrățim cu Karagandî, cel mai important centru industrial și comercial din Kazahstan

ActualitateDezvoltareEconomieFilmTop News by Actual de Cluj - nov. 20, 2017 0 1199

Omul de afaceri clujean Ștefan Gadola preia săptămâna aceasta titlul de Consul Onorific al Republicii Kazahstanului. Momentul va fi marcat și de semnarea înfrățirii dintre municipiul Cluj Napoca și orașul Karagandî (foto sus), capitala administrativă a provinciei cu același nume, considerat drept cel mai mare centru industrial, științific și cultural al țării.  „Kazahstanul nu înseamnă doar bogăţii naturale sau stepa, ci şi o mare moştenire lăsată umanităţii, de la provenienţa banalului măr până la zborurile cosmice lansate de la Baikonur. Lumea modernă beneficiază astăzi din plin de pe urma Kazahstanului fără să ştie. Dacă petrolul sau uraniul sunt văzute drept principalele lucruri pe care Kazahstanul le oferă lumii, există şi surprize. De pildă, cred că puțină lume știe că în Kazahstan sunt, oficial, 21.000 de români. Neoficial ar fi chiar 40.000 de mii. Kazahstanul este cel mai mare producător mondial de uraniu. Statul asiatic deţine 12% din rezervele mondiale şi 36% din producţia planetară”, a relatat omul de afaceri Ștefan Gadola (foto jos), noul consul al Republicii Kazahstan la Cluj Napoca.

Predarea mandatului de Consul onorific se va face într-un cadru oficial, fiind așteptat la Cluj și ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Excelența Sa Daulet Batrashev.  De asemenea, va fi prezent și viceprimarul orașului Karagandî. Ceremonia este marcată de împlinirea a 25 de ani de parteneriat România – Kazahstan, precum și de cei 26 de ani de independență pentru Republica Kazahstan. „Îmi doresc ca din postura de Consul să contribui la dezvoltarea relațiilor cu Republica Kazahstan, pentru că acestă țară se află în plin proces de dezvoltare, existând posibilități de investiții extraordinare în domenii precum IT, servicii, producție, chiar și în domniul cultural. Oamenii din Kazahstan sunt extrem de primitori și de deschiși cu investitorii”, a comentat Ștefan Gadola.

Trei seri de film kazah

Ceremonia de numire a Consulului onorific va fi dublată la Cluj și de un festival de film,  dat fiind faptul că Republica Kazahstan are o tradiție uriașă în producția și difuzarea de filme. In prezent, Kazahstan produce aproximativ 15 filme în fiecare an. De altfel, în această țară se derulează și festivalul de film internațional Eurasia, aflat deja la a 13-a ediție. În cadrul acestui festival sunt difuzate filme din Europa și Asia Centrala. Ultima ediție a acestui festival din Kazahstan care a avut loc în cadrul expozitiei EXPO 2017  a cuprins, pe lângă filmele de lung metraj, și filme de scurt metraj, și filme pentru copii.

Programul festivalului clujean va include cinci proiecții cinematografice produse de regizori kazahi, ce ilustrează peste 500 de ani de istorie și cultură bogată, dar și teme precum legăturile de familie, iubirea, singurătatea, eroismul, solidaritatea și lupta pentru libertate. Pe parcursul a 3 zile de festival, publicul clujean va putea viziona filmul ”Nomad”, un film devenit realitate prin voința președintelui Kazahstan care a dorit să contracareze efectul negativ al filmului ”Borat”. Cu perestroika în Uniunea Sovietică din anii 1980 a apărut un nou val de tineri regizori kazahi. Un catalizator pentru această nouă mișcare în filmul kazah a fost oferit de The Need (1988), primul film regizat de Rashid Nugmanov. O altă producție importantă din această nouă mișcare este filmul lui Ermek Shinarbaev din 1989, ” Revenge”, care abordează pentru prima dată problemele cu care se confruntă populația coreană din Kazahstan și Asia Centrală. Festivalul de desfășoară în 23-25 noiembrie, la Cinema Victoria.

Vom reveni cu amănunte despre acest eveniment.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu