Închide

Clujul dă tonul în privința regulilor PNL pentru alegerile locale

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 30, 2020 0 758

Liberalii exclud posibilitatea de a împărți listele la alegerile locale cu PMP, sau cu vreo altă formațiune politică. Chiar dacă pentru sprijin guvernamental au fost și sunt dispuși pentru unele compromisiuri, alocându-le unor membri PMP și ALDE funcții în eșalonul al doilea al Guvernului, inclusiv la nivel de prefecturi, eurodeputatul Daniel Buda, președintele PNL Cluj, afirmă că în privința alegerilor locale, în mod categoric PNL va candida pe cont propriu.  Totodată, președintele Organizației de Tineret a PNL, Maria Forna a formulat o solicitare în cadrul Biroului Permanent Județean, ca la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale, organizațiile PNL să includă pe lista de consiliu local cel puțin un tânăr cu vârsta de până în 35 de ani, care își desfășoară activitatea profesională în mediul privat. „Propunerea mea a fost adoptată în BPJ, astfel mă aștept ca în aproximativ toate localitățile clujene să putem îndeplini acest deziderat. Ideal ar fi ca toate celelalte BPJ-uri ale PNL din țară să ne urmeze exemplul”, a spus Maria Forna.

Speculațiile privind alăturarea membrilor PMP, sau ALDE, organizațiilor PNL, sunt înlăturate de liderul PNL Cluj care spune că există o strategie fermă a partdiului pentru alegerile locale. „Suntem suficient de maturi încât să intrăm singuri în alegeri”, a transmis Daniel Buda. El a explicat că eventuale discuții privind cooperarea la nivel local cu formațiuni de dreapta vor avea loc de abia după ce se vor număra voturile. „După ce se încheie alegerile vom putea, desigur, să purtăm discuții, punctual, conform intereselor noastre de consolidare a majorității dreptei în jurul PNL”, a comentat președintele liberalilor clujeni, eurodeputatul Daniel Buda.

Potrivit informațiilor Actual de Cluj, liderii liberalii nu sunt prea încântați de faptul că partidul a făcut deja o mulțime de concesii pentru a-și asigura sprijin guvernamental, atribuind unor membri ALDE și PMP mai multe poziții de secretari de stat și de subprefecți. Inclusiv la Cluj ar urma să fie numit un subprefect din cadrul PMP, lucru care se va stabili până la sfârșitul săptămânii viitorare. Dar cooperarea cu PMP și ALDE se oprește la acest nivel, indiferent dacă va fi sau nu să cadă actualul Guvern prin procedura moțiunii de cenzură – mai spun sursele Actual de Cluj din cadrul PNL.

Singura preocupare a liberalilor clujeni în momentul de față este aceea de a intra în grațiile electoratului tânăr, la care are mai multă priză USR și PLUS, motiv pentru care propunerea Mariei Forna se va implementa cu literă de lege. „Nu există să nu avem tineri în PNL care să aibă exeperiență profesională de 5-6 ani în mediul privat. Avem nevoie ca acești tineri să pătrundă în forurile locale decizionale, să se implice activ în problemele comunităților lor, să împărtășească din experiența pe care o au în mediul privat și totodată să dobândească experiență în administrația locală. În felul acesta PNL-ul va putea să evolueze, să se dezvolte și să capteze interesul electoratului tânăr”, arată Maria Forna. Ea a adăugat că, dintre cele 81 de unități administrativ teritoriale de la nivelul județelui Cluj, are pretenția ca în minim 70, PNL să includă cel puțin câte un tânăr de 35 de ani în consiliile locale. Solicitarea Mariei Forna la nivelul PNL va fi ca strategia să fie implementată în toată țara.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare