Închide

Clujul chemat în stradă duminică seară în formație mare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 19, 2017 0 722

Este a treia dumică în care se protestează și cea de-a 20-a zi de protest consecutiv în Cluj, din marțea neagră în care Guvernul Grindeanu a adoptat celebra deja ordonanță 13 de modificare a Codului Penal și a celui de procedură penală. Chemarea de protest sună așa: „Cluj-Napoca, împreună păzim democrația”, iar locul de îmtâlnire este Piața Unirii, de la ora 19.00. Traseul propus este Eroilor-Dorobabților, cu întoarcere pe B-dul 21 Decembrie – Memorandumului-Piața Lucian Blaga-Napoca-Piața Unirii.

Pe pagina de Facebook a evenimentului și-au anunțat participarea peste 1400 de oameni. Tot pe Facebook, s-a creat pentru duminică de la ora  12.00 un alt eveniment – Copiii își scot părinții la proteste, Educațíe pentru noua generațíe ca reacție la discuțiile din ultimele zile legate de faptul că părinții își duc copiii minori la proteste și îi și fotografiază.

„Strada a înregistrat o victorie de etapă în plan intern și o victorie uriașă în plan extern. Am învățat însă din experiențele anterioare că rezultatul fiecărei lupte cățtigate trebuie păzit altfel îl putem pierde. De aceea, stăm cu ochii pe ei! Nu uitați că ordonanta 13 nu este încă respinsă iar ordonanța 14 nu este aprobată. Cu excepția lui Iordache, încă nu am văzut demisiile celorlalți. Procesul lui Liviu Dragnea înaintează rapid și miza pentru el (și alte câteva mii de inculpați) este uriașă. În momentul acesta asistăm la o luptă a nervilor între societatea civilă și Guvern. Am câștigat doar prima rundă, nu toată lupta. Ei nu cedează dar nici noi nu o vom face. Deoarece am decis că vrem să traim intr-un stat de drept”, se arată pe pagina de Facebook dedicată protestului din această seară.

În chemarea la protest din această seară se trece în revistă și ceea ce s-a obținut în urma protestelor, ce nu s-a obținut și încă se cere din Cluj dar și principalele mutări ale Guvernului Dragnea-Grindeanu din cele 20 de zile consecutive cu proteste în stradă, nu doar în Cluj ci și în București sau alte orașe mari din țară.

Ce se cere de la Cluj

 • Cerem Parlamentului respingerea în plen a ordonanței 13 și aprobarea prin lege a ordonanței 14 (într-o formulă în care să nu poata fi contestată de către nimeni);
 • Cerem demisia tuturor artizanilor ordonanței 13: Dragnea, Tăriceanu și guvernul Grindeanu;
 • Cerem coaliției de guvernare garanții solide și un angajament ferm că nu vor mai încerca să promoveze proiecte legislative care conțin prevederi similare cu ordonanța 13.

Ce s-a obținut în urma protestelor din stradă

„În cele 20 de zile de când stăm cu ochii pe ei am obligat guvernul să facă un pas în spate și am oprit efectele ordonanței 13 iar ministrul Justiției și-a dat demisia. Am câștigat timp”, este sinteza celor 20 de zile de proteste în stradă.

Reacția coaliției de guvernare la proteste în viziunea manifestanților din Cluj 

„Au continuat să lucreze în Parlament pentru diminuarea luptei anti-corupție propunând mai departe modificări la legi și amendamente ca să îi avantajeze pe corupți iar saga ordonanțelor încă nu s-a încheiat. OUG 14 a fost atacată în instanță de o persoană cu multiple condamnări, iar in condițiile în care OUG 14 are un articol neconstituțional tot ce trebuie să facă ei este să tragă de timp spunând că vor face modificările necesare”, se sintetizează ceea ce au făcut guvernații în ultimele zile. Plus, pe listă, s-au mai pus și câteva „rele” care în opinia liderilor de protest din Cluj au fost făcute de către coaliția de guvernare pentru a intimida manifestanții. Mai jos, lista:

 • Clujul pierde 138 milioane de euro pentru Centura Metropolitana;
 • Teleorman primeste de 13 ori mai mulți bani pentru infrastructură;
 •  Au fost chemați la politie cei care au făcut proiecții laser
 • Au fost luați în vizor și chemați la poliție cei care au filmat și fotografiat protestele;
 • Celor care lucrează la stat li s-a interzis de către superiori să iasă la proteste;
 • Protecția copilului a început să se ia de parinții care s-au fotografiat cu copiii la proteste, de parcă nu ar fi destui copii sărmani care fac frigul și dacă nu fură sau cerșesc ajung să moară de foame;
 • Și-au activat postacii încercând să denatureze mesajul protestelor;
 • Au generat artificial proteste paralele ca să împartă focusul media.. unii dintre bieții oameni de la acele proteste au fost aduși și nici nu stiu exact pentru ce protestează;
 • Nu mai vorbim de sursele media clientelare;
 • Joi Senatul a votat o inițiativă care vizează eliminarea gratuității transportului pe CFR pentru studenți, această măsură fiind luată probabil în contextul în care au fost mulți studenți la protestele din București în zilele de Duminică

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
 • Articole similare