Închide

Clujul are al doilea cel mai mare stoc de birouri din țară după București, arată o analiză de profil, 350.000 mp, până în 2023 mai apar 55.000 mp

Economie by Actual de Cluj - aug. 08, 2022 0 108

Clujul are al doilea cel mai mare stoc de birouri din țară după București, arată o analiză de profil.

Astfel, în Cluj stocul de spații de birouri ajunge la 350.000 de metri pătrați, depășit, la mare distanță, doar de cel din București, cu peste trei milioane de metri pătrați. De altfel toate orașele din țară, exceptând Capitala, cumulează puțin peste un sfert din total, restul revenind Capitalei.

Clujul e urmat de Timișoara, cu 294.000 de metri pătrați, și Iași cu 205.000 de metri pătrați de spații de birouri, după cum arată raportul.

Stocul modern de spații de birouri din România a ajuns la peste 4,3 milioane mp în al doilea trimestru din an. Alți 335.300 de metri pătrați urmează să fie livrați până anul viitor. Raportul CBRE arată că anul viitor stocul de spații de birouri va ajunge la 4,7 milioane mp la începutul anului viitor, în creștere cu 9%. Astfel, Bucureștiul va mai avea 135.300 mp de spații de birouri, nivel care îl plasează pe primul loc în ceea ce privește noile dezvoltări, urmat de Iași cu 80.000 mp, Cluj-Napoca cu 55.000 metri pătrați, Timișoara (40.000 mp) și Brașov (25.000 mp).

Trei sferturi din total sunt în București, conform raportului Romania Office Destinations 2022, lansat de CBRE România, lider pe piața de consultanță imobiliară. Raportul arată că rata de neocupare pe segmentul de birouri este de doar 12%, pe un trend descendent față de aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește rata de neocupare, Cluj-Napoca și Iași au înregistrat cel mai ridicat nivel de închiriere, cu doar 8% rata de neocupare fiecare din stocul total în T2. Pe locul doi în top se află Brașov, cu o rată de neocupare de 13,7%, urmat de București (13,9%) și Timișoara (15%). Având în vedere rata scăzut de neocupare la nivel de țară, este vizibilă o creștere a cererii pentru închirierea spațiilor de birouri”. După o perioadă de stagnare în timpul pandemiei, segmentul office își revine puternic”, spune Tudor Ionescu, responsabil de acest sector la compania care a publicat raportul. ”Am observat că a crescut atât numărul de tranzacții de închiriere de birouri, cât și cererea în principalele orașe ale României. Creșterea este susținută de reluarea hibridă a activității la birou, de extinderea companiilor și de intrarea pe piață a unor noi companii”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare