Clujul are a doua cea mai bună medie de promovare a examenului de definitivat din țară, după rezolvarea contestațiilor
EducaţieTop News by Actual de Cluj - aug. 06, 2024 0 60
Clujul are a doua cea mai bună medie de promovare a examenului de definitivat din țară, după rezolvarea contestațiilor.
Cu o medie de promovare de 83,6%, Clujul are a doua cea mai mare medie din România după Bihor cu 85,3%. De altfel doar câteva alte județe au depășit pragul de 80% rată de promovare: pe lângă Cluj și Bihor în această categorie se mai află doar Iași cu 81,5% și Dâmbovița cu 81,4% – și Capitala, cu 80,86%. Spre comparație, rata de promovare la nivel de țară e de 76,45%.
Amintim, în Cluj, rata finală de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ după soluționarea contestațiilor a crescut cu mai bine de trei procente, la 83,58 %, de la 80,35 % inițial. Afișarea rezultatelor finale a avut loc astăzi, la centrul de examen organizat la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca și pe site-ul ul dedicat, definitivat.edu.ro.
În Cluj după contestații au fost declarați promovați un număr de 336 de candidați, față de 323 candidați inițial.
Pentru a fi declarat promovat la examenul național de definitivare în învățământ, un candidat trebuie să obțină cel puțin media 8 calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv la proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale. Totodată, candidații admiși pentru a susține proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, minimum 8.
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul principal al acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.