Închide

Clujul a ajuns la 100 de pacienți în stare critică la Terapie Intensivă din cauza coronavirusului

Sănătate by Actual de Cluj - apr. 05, 2021 0 205

În cel mai afectat județ din țară de pandemia de coronavirus, Clujul, care a depășit în urmă cu două zile pragul de 50.000 de infectări depistate, numărul pacienților internați în stare critică la Terapie Intensivă se apropie de o sută, cei mai mulți de la debutul pandemiei, în urmă cu un an.

Numărul pacienților internați în stare critică la Terapie Intensivă a depășit ieri pentru prima dată pragul de o sută de persoane, la 101, în vreme ce azi numărul celor internați la ATI e de 99. În condițiile în care în total în spitalele dedicate din Cluj numărul pacienților internați e de peste șapte sute de persoane, mai exact 709, fiecare al șaptelea pacient internat se află la Terapie Intensivă. ”După cum am putut observa, numărul pacienților la ATI a crescut constant”, arată prefectul Tasnadi Szilard, care e și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru actualdecluj.ro. ”Chiar azi am povestit cu unii manageri de spitale din Cluj-Napoca, care mi-au comunicat faptul că, în măsura în care ar trebui să numărăm formele medii de Covid, am putea număra maxim 5-6 cazuri la nivel de județ. După cum am mai spus acest lucru, oamenii ajung din ce în ce mai târziu la spital, medicii încearcă să soluționeze fiecare caz în parte într-un fel sau altul, oameni nu sunt trimiși acasă”. Tasnadi se referă la faptul că e vorba de 4-5 cazuri medii din totalul zilnic în vreme ce restul sunt forme ușoare – azi de exemplu e vorba de aproximativ 200 de cazuri noi.

Situația paturilor la ATI se extinde în limita posibilităților la nivelul conducerii spitalelor, mai arată el. În acest moment nu mai există locuri la ATI, precizează Tasnadi.

Cum se face că numărul de pacienți confirmați cu coronavirus crește în condițiile în care numărul de locuri pe Terapie Intensivă era ocupat demult? Explică directorul DSP Cluj Mihai Moisescu pentru actualdecluj.ro: numărul total de paturi la ATI este de 90, dar numărul pacienților cu coronavirus e mai mare cu zece, de două zile. ”Ne-am repliat cât se poate, cu locuri de la Terapie Intensivă non-Covid”, spune el. ”Când ai nevoie de pat de terapie pentru pacienți iei și de la non-Covid, ne-am reorganizat dar mai mult nu mai avem unde. I-am luat pentru că erau forme severe și altfel riscam să pierdem vieți de oameni”.

Numărul pacienților internați la ATI în ultimele zile:

3 aprilie – 91
4 aprilie – 101
5 aprilie, azi – 99

26 martie – 91 pacienți internați la ATI
25 martie – 84
24 martie – 82
23 martie – 83
22 martie – 81
21 martie – 79
20 martie – 78
17 martie – 70
7 martie – 69
26 februarie – 69
15 februarie – 63

5 februarie – 70

16 ianuarie 82

8 ianuarie 86

1 ianuarie 87

18 decembrie 77

27 noiembrie 68

28 octombrie 43

Nici un comentariu

Scrie un comentariu