Închide

Clujenii își igienizează miriștile cu foc, flăcările au scăpat de sub control și au mistuit sute de hectare, un bărbat a decedat, pompierii sunt exasperați: acțiuni iresponsabile

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 08, 2020 0 530

Clujenii își dau foc la miriști și ajung ca flăcările să scape de sub control: în zeci de cazuri au trebuit să cheme pompierii ca focul să nu se extindă.

Pompierii spun că au înregistrat, în ultima perioadă, o ”creștere semnificativă” a numărului de incendii generate de arderile de vegetație uscată scăpate de sub control. ”Este o situație care revine în fiecare an și care reprezintă un pericol real pentru bunurile oamenilor, fondul forestier sau zonale protejate care sunt în vecinătatea terenurilor pe care se manifestă aceste arderi scăpate de sub control”, explică purtătorul de cuvânt Andrei Biriș.

Doar în ultima săptămână echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au acționat pentru stingerea a 34 de incendii, provocate, în mare parte, de neglijența celor care curăță terenurile agricole sau pășuni, fără a respecta măsurile minime de apărare împotriva incendiilor, care se impun în astfel de situații. Doar azi au intervenit, sau intervin în aceste momente, la zece incendii. ”Față de situația prezentată de dimineață, au fost deja înregistrate alte șapte intervenții pentru limitarea arderilor de vegetație uscată, scăpate de sub control, în localitățile Cluj-Napoca, Aghireșu, Dealul Negru, Petreștii de Jos, Băișoara, Cojocna și Rădaia. Sunt încă trei intervenții de acest fel în derulare, dintre care una este pentru stingerea a două cabane cuprinse de flăcări în localitatea Deușu, care se pare că s-au extins de la arderea vegetației uscate”, arată Biriș.

Arderile din ultima săptămână au cuprins suprafețe care cumulează sute de hectare, au distrus case de vacanță sau anexe gospodărești și multe dintre acestea au avut loc în vecinătatea fondului forestier. Din păcate, a fost înregistrat și un deces al unui bărbat din municipiul Dej, care a încercat să stingă un astfel de incendiu până la sosirea pompierilor. ”De cele mai multe ori, aceste incendii izbucnesc simultan, în locații greu accesibile din afara localităților, iar dislocarea forțelor de intervenție în zonele respective poate afecta timpul de răspuns în cazul urgențelor majore, care pot apărea între timp. De asemenea, nu putem să nu amintim de risipa de resurse care o presupun toate aceste intervenții din cauza acțiunilor iresponsabile a câtorva persoane”, precizează Biriș.

Arderile de vegetație uscată pentru igienizarea terenurilor agricole sau a pășunilor se realizează doar după ce se obține permisul de lucru cu focul, eliberat, prin grija primarului, de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență sau persoana desemnată în acest sens. Altfel amenzile ajung la 5.000 de lei. ”În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, reamintim cetățenilor, ca în cazul efectuării lucrărilor de igienizare prin arderea resturilor vegetale, este obligatoriu să supravegheze arderea în permanență și să se asigure că jarul este stins în momentul finalizării lucrării. De asemenea, trebuie asigurate mijloacele de primă intervenție pentru stingerea flăcărilor, dacă acestea scapă de sub control, cum ar fi lopeți, măturoaie, lăzi cu nisip, găleți sau rezervor cu apă, și altele. Este imperioasă respectarea distanțelor de siguranță față de locuințe, anexe gospodărești, depozite de furaje, plantații, păduri, căi de circulație, rețele electrice, rețele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze și lichide combustibile a generat în unele situații, pe lângă pagube materiale și efecte cum ar fi scoaterea din funcțiune a instalațiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfășurarea în bune condiții, a circulației rutiere, periclitând siguranța participanților la trafic”, arată purtătorul de cuvânt al pompierilor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags