Închide

Clujenii ies, din nou, în stradă. Revendicări din Piaţa Unirii: justiţie independentă şi măsuri fiscale coerente

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 11, 2017 0 497

Au reînceput protestele la Cluj: după ce duminica trecută mii de oameni au mărşăluit pe străzile oraşului, o nouă întâlnire se dă în această duminică, de la ora 18:00, în Piaţa Unirii. Iniţiatorii – grupările Declic, Umbrela Anticorupţie Cluj şi Corupţia Ucide – anunţă ca revendicare a protestatarilor că se cere Parlamentului respingerea în bloc a proiectului de modificare a Legilor Justitiei. Se cer justiţie independentă, dar şi măsuri fiscale coerente. Până sâmbătă dimineaţa, şi-au anunţat prezenţa 1000 de persoane, pe pagina de Facebook creată pentru acest eveniment, desfăşurat sub titlul „Strada, ultima redută”.

„Considerăm că aceste modificări sunt de natură să afecteze grav independenţa justiţiei şi echilibrul puterilor în stat şi servesc doar interesele unui grup restrâns de indivizi inculpaţi sau condamnaţi penal ajunşi întâmplător în pozitii publice. O justiţie liberă este coloana unui stat de drept iar noi, românii, alegem categoric să trăim doar într-o astfel de ţară. Pentru actuala clasă politică: NU aveţi nici o şansă să ne distrageţi atenţia! Apărarea independenţei justiţiei este prioritatea nr. 1 a societăţii civile, garanţia noastră că toate abuzurile comise de cei aflaţi acum în funcţii publice şi pe poziţii de putere vor fi traşi la răspundere în viitor pentru furtul din Sănătate, infrastructură, educaţie şi a banilor furaţi pe faţă de la toţi românii prin intermediul legilor fiscale”, transmit organizatorii protestului de duminică.

Menţionăm şi că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, proiectul de modificare a legilor justitţei care a fost asumat de Parlament. Proiectul asumat de parlamentarii PSD şi parlamentul ALDE Steluţa Cătăniciu prevede ca instituţia preşedintelui României nu va fi eliminată din procedura de numire a procurorilor sşfi de parchete, scrie Hotnews.ro. Potrivit articolului 54 din propunere, procurorul general al Romaniei, seful DNA, al DIICOT şi al Directiei pentru Investigarea Infracţiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Secţiei pentru procurori. Se cere o vechime minima de 10 ani in functia de procuror.  Modificare în propunere – Revocarea şefilor parchetelor se face de către Consiliul Superior al Magistraturii, Secţia pentru Procurori, care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea Ministrului Justiţiei. În legislaţia actuală, revocarea revenea preşedintelui, la propunerea Ministrului Justitiei.
O amputare a prerogativelor preşedintelui este prevăzută la procedura de numire a conducerii Curţii Supreme. Articolul 53 din legea în vigoare arată că preşedintele României nu poate refuza propunerile de la CSM decât motivat, dar fără a exista o limită a numărului de refuzuri. Propunerea actuală limitează numărul de refuzuri la unul singur. În propunere apare şi o nouă instanţă în arhitectura sistemului judiciar: Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori. Reprezentanţii procurorilor şi cei ai judecătorilor, întruniţi în adunări generale, au cerut CSM emiterea unui aviz negativ şi „respingerea în bloc” a proiectelor întrucât „conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România”. Ei spun că legile „modifică substanţial arhitectura sistemului judiciar şi pot afecta independenţa justitiei”. Citeşte mai multe AICI

După amplele proteste de duminica trecută, deputatul PSD Florin Iordache a declarat că oamenii care au protestat nu au ştiut ce scrie în proiectele de modificare a legilor justiţiei, potrivit Hotnews.ro. „Ori există o foarte mare dezinformare, ori cei care protestează nu cunosc legile”, a susţinut Iordache. Ştirea AICI

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a publicat recent un Studiu comparat privind reglementarea abuzului în serviciu/de putere/autoritate în ţări europene, pe care îl puteţi citi AICI

 

Revoluţia fiscală, motiv de ieşit la protest

De asemenea, „revoluţia fiscală” declanşată de guvern în această săptămână îi revoltă pe protestatari. „A fost publicată Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal în Monitorul Oficial. Putem bloca ALDE-PSD să pună în practică acest lucru ieșind în stradă, în număr cât mai mare.
Acestea sunt cele mai recente probleme: – Naționalizarea Pilonului II de pensii. Au scăzut contribuția de la 5.1 la 3.7% iar asta înseamnă, potrivit expertilor, că tu vei avea o pensie cu 20% mai mică. Adică, o cincime din pensia ta dispare. – Scăderea salariilor, dacă patronul nu va mări salariul brut (e o vulnerabilizare a angajatului). Modificările sunt făcute cu mai puțin de 2 luni înainte, deși, legea spune clar că NU ai voie să faci modificări ale codului fiscal, cu mai puțin de 6 luni înainte, pentru a avea o predicție financiară. Ieșirea în stradă este soluția cea mai bună pentru a opri aceste modificări propuse de un guvern iresponsabil și incapabil. Ce fac ei este un atentat la democrație. Duminică ne strângem în Piața Victoriei, pentru a spune ca ne-am săturat, a venit momentul să plecați”, a fost apelul organizatorilor protestului de la Bucureşti, preluat şi de cei de la Cluj.

Conform senatorului PSD Şerban Nicolae, „oamenii bine informaţi şi de bună credinţă’ nu ar avea motive să mai protesteze, dar probabil nu s-a explicat suficient de clar faptul că măsurile de natură fiscală recent adoptate sunt generate de marile întârzieri şi pierderi la bugetul de stat datorate procedurilor greoaie de colectare”. Mai multe AICI

Vezi cum a fost la protestul de săptămâna trecută:

Dacă vine frigul, apar protestele: mii de clujeni ies în stradă împotriva Guvernului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.