Închide

Clujenii din birouri s-au orientat spre munca de la distanță. Analiză a economiștilor de la UBB: Clujul este unul dintre județe în care prezența fizică la locurile de muncă rămâne cu mult sub nivelul pre-pandemie

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 22, 2022 0 289

Clujul, puternic dependent de sectorul serviciilor și IT, este unul dintre județe în care prezența fizică la locurile de muncă rămâne cu mult sub nivelul pre-pandemie, arată datele monitorizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.   Munca de la distanță rămâne o practică frecventă: la nivel național indicatorul vizitelor cu prezență fizică se află în continuare departe de nivelul pre-pandemie: vorbim, mai precis, de un -22%. Există diferențe mari la nivelul județelor: de la -34% în București până la doar -8%, în județul Constanța.

Conform analizei mobilității populației bazate pe date GPS agregate, publicate de Google, poate fi constatat faptul că pe parcursul celor aproximativ doi ani și jumătate de la începutul pandemiei, angajații din România nu au revenit niciodată la frecventarea obișnuită a locurilor de muncă în perioada pre-pandemie.

Harta realizată de economiști arată un -34% în Municipiul București și de doar -8% în județul Constanța. Alte județe în care prezența fizică la locurile de muncă rămâne cu mult sub nivelul pre-pandemie sunt Vaslui (-28%), Timiș (-27%) și Cluj (-26%). De cealaltă parte, județele unde această discrepanță este mult mai redusă suntCovasna (-9%), Alba (-12%) sau Bihor și Bacău (-14%).

„În județul Cluj și mai ales in Cluj-Napoca avem un sector puternic de servicii care implică munca la birou – în aceste cazuri implementarea unor soluții de remote working este mult mai ușoară, ceea ce deja s-a întâmplat la multe dintre companiile prezente în Cluj-Napoca. Sectorul IT foarte puternic în orașul nostru pare să fie un lider în acest sens, majoritatea firmelor din acest sector utilizând deja cel puțin un format mixt între munca de la distanță și prezența obligatorie la locul de muncă”, explică, pentru Actual de Cluj,  Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Citiți AICI o analiză privind datele la nivel național, publicată de Economedia.ro

 

Piața birourilor, puternică la Cluj. Gradul de neocupare e mai mic decât în București

Cele mai multe dintre companiile din servicii oferă posibilitatea de muncă la distanță, dar continuă să se extinde și cu spații fizice.

Piața spațiilor de birouri moderne din Cluj-Napoca este a doua ca mărime din țară, după București și sunt premise să rămână pe această poziție în următorii ani, cu mai multe proiecte în derulare, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

Investitorii imobiliari au în plan opt clădiri de birouri, de clasă A, în Cluj-Napoca, care vor avea în total o suprafață de 130.016 mp, până în 2025, ce reprezintă aproximativ jumătate din stocul actual de birouri moderne din oraș. În acest moment, stocul de spații moderne de birouri din Cluj-Napoca înregistrează o suprafață totală de 260.317 mp, dar sunt în diverse faze de aprobare sau de construcție opt clădiri de birouri.

În Cluj-Napoca, gradul de neocupare a clădirilor de birouri este de 8,9%, mai mic decât în București și acest lucru se întâmplă pentru că dezvoltatorii construiesc în special după ce au chiriași ancoră, contracte de pre-închiriere semnate pentru o parte din viitorul spațiu. Cele mai multe companii care închiriază birouri în Cluj-Napoca vin din domeniile IT&C și suport.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.