Închide

Clujenii adună bani, înotând, pentru cauze sociale: case şi hrană pentru nevoiaşi, centre şi tabere pentru copii bolnavi şi cu dizabilităţi, programe de ştiinţă

Social by Kristina Reştea - nov. 07, 2018 0 223

 

Voluntari care construiesc case pentru familii cu mari probleme financiare, organizatori de tabere pentru copii cu boli cronice, o grădiniţă pentru copii cu dizabilităţi, o asociaţie care vrea să accesibilezeze oraşul pentru nevăzători, un ONG care oferă gratuit mese calde pentru nevoiaşi, o organizaţie care vrea să combată risipa alimentară, o asociaţie care vrea să îi ţină în ţară pe tinerii pasionaţi de ştiinţă, un fond pentru încurajarea cercetării şi un centru de zi pentru copii din familii nevoiaşe – toate acestea sunt proiecte pe care le desfăşoară ONG-uri şi voluntari din Cluj şi care au nevoie de sprijinul comunităţii. O strângere de fonduri se desfăşoară în 24 noiembrie, la… bazinul de înot.

Ediţia Swimathon Cluj din 2018 se organizează pentru prima dată în sezon rece.

Swimathon, proiectul care a plecat din Cluj-Napoca și a ajuns în mai multe colțuri ale țării, este un eveniment organizat de Fundația Comunitară Cluj. Cum funcţionează? Organizaţiile înscriu proiecte din comunitatea locală, înotătorii îşi aleg cauza, ambasadorii susțin de pe uscat una din cauzele înscrise și conving comunitatea să se implice, iar susţinătorii donează. Startul „bazinelor de bine” se va da sâmbătă, 24 noiembrie, începând cu ora 9, la Complexul de Natație „Universitas” al Universității Babeș-Bolyai. Pentru a susține proiectul preferat din comunitate poți deveni înotător, ambasador sau donator.

Anul acesta Swimathon aduce la start 10 proiecte din comunitatea clujeană: Jucu – 4 familii ajung acasă, Tabăra Yuppi pentru adolescenți cu diabet, Banca de alimente Food Waste Combat Cluj, Centru de Zi Something New, Fondul Științescu Cluj, Cutting-Edge Research in Romania (CER2), Bucătăria socială „O masă caldă”, Înotăm pentru Swimathon, Feel your city și Facem valuri, schimbăm destine.

„Provocăm comunitatea să vină alături de noi la stabilirea unui record comunitar: cele mai rapide 100 de persoane pe 100 de lungimi de bazin. Timpul total, de la primul înotător și până la al o sutălea, va fi lansat ca o provocare pentru toate comunitățile din România”, transmit organizatorii.

Actual de Cluj a participat la un astfel de Swimathon şi vă reamintim cum arată comunitatea, atunci când adună bani pentru alţii:

Poneiul care aduce speranța: cum au înotat zeci de clujeni pentru copii defavorizați, tineri părăsiți și cauze sociale

 

 

 

Proiectele susţinute în 2018, descrise pentru FCC:

Jucu – 4 familii ajung Acasă este un proiect de locuințe sociale construite de către Asociația Prima Dată Acasă în Jucu de Sus cu sprijinul partenerilor, donatorilor și al voluntarilor. Familiile partener selectate în acest proiect sunt familii cu copii care locuiesc în condiții neadecvate ce diferă de la caz la caz: spații mici, chirii scumpe, fără utilități, risc de evacuare și dificultăți financiare. Proiectul se va finaliza în octombrie 2019 când cele 4 familii vor primi cheia propriei locuințe, ajungând astfel pentru prima dată Acasă.

Tabăra Yuppi are ca scop îmbunătățirea calității vieții copiilor care suferă de boli cronice și a familiilor lor pe termen lung. Beneficiarii proiectului sunt 40 tineri cu vârsta între 13 -18 ani, cu domiciliul în România

Food Waste Combat – Banca de alimente redirecționază mâncarea în surplus de la donatori către beneficiarii lor finali, printr-un un depozit autorizat și o dubiță de transport avizată să transporte variate categorii de alimente. Beneficiarii proiectului sunt ONG-uri clujene care oferă servicii de asistență copiilor și tinerilor nevoiași, persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor aflați în sărăcie, familiilor defavorizate și alte categorii.

Centrul de zi Something New. Organizaţia susţine 50 de copii din mediul rural și urban, care se bucură de activități săptămânale. De asemenea, 30 de copii aflați în sate mai îndepărtate beneficiază de sprijin periodic, pe plan material: rechizite școlare, haine și bunuri alimentare. În fiecare vară se organizează şi o tabără pentru copiii mai puțin norocoși.

Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. Științescu le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – finanțări, resurse, îndrumare, sprijin.

Proiectul Cutting-Edge Research in Romania (CER2) este un proiect al Asociației Apex-Edu (www.apex-edu.ro) în colaborare cu Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele (IFIN-HH) și Institutul de Tehnologii Izotopice și Moleculare de la Cluj (INCDTIM). Școala de Vară CER2 aduce împreună elevii pasionați de fizică cu cercetătorii celor două institute pentru a familiariza copiii cu munca de cercetare, cu temele actuale de cercetare din fizică și cu proiectele curente și viitoare ale celor două institute. Elevii participanți sunt elevi de clasele a XI a și a XII a care s-au calificat la Olimpiada Națională de Fizică în 2019.

Programul social “O masă caldă” funcţionează în Cluj-Napoca din iunie 2013, când, la iniţiativa unui grup civic, s-au strâns 100 de lei cu care s-au gătit 50 de caserole de hrană caldă, în bucătăria cantinei sociale a Primariei Cluj-Napoca. De atunci, în fiecare zi de joi, voluntarii au gătit pentru persoanele fara adăpost. ONG-ul a ajuns la 250 de porţii de hrană caldă, în fiecare zi de joi, în 4 bucătării. Organizaţia a primit de la primărie un spaţiu pentru amenajarea unei bucatarii sociale, astfel că numărul de zile în care se oferă mâncare să se extindă la cinci. Programul s-a extins între timp în mai multe oraşe din ţară.

Înotăm pentru Swimathon. Swimathon este un eveniment anual de atragere de fonduri prin înot, care a avut loc pentru prima data la Cluj-Napoca în anul 2009. Propune un mecanism prin care comunitatea se întâlnește, interacționează și se implică să strângă fonduri pentru proiectele pe care le considera relevante.

Feel Your City este un proiect prin care asociaţia Blană vrea să creeze un oraș mai accesibil pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Tinerii implicaţi în proiect au amplasat 2 panouri informative despre Cluj-Napoca, care pot fi citite și văzute atât de văzători, cât și de nevăzători, au introdus meniuri în Braille în restaurantele clujene, au participat la activități alături de liceenii de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și au pregătit campanii de informare în legătură cu accesibilizarea orașului. Acum îşi doresc să accesibilizeze 2 muzee clujene și să organizeze o tabără de educație non-formală și aventură alături de 25 de tineri cu deficiențe de vedere.

Grădiniţa Malteză. Centrul de zi pentru copii cu dizabilități neuromotorii „Grădinița Malteză” este un program acreditat și licențiat de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale din 2005. Prin programul centrului, 1 kinetoterapeut, 2 pshihologi, 1 educator si un asistent social lucrează zilnic pentru a oferi copiilor din centru, în mod gratuit, servicii specializate de educație timpurie, recuperare și reabilitare. În centru sunt 22 de copii cu dizabilități neuromotorii sau cu tulburări din spectru autist. În programul terapeutic zilnic sunt incluse: kinetoterapie, educație psihomotrică, stimulare cognitivă, educarea limbajului, stimulare multisenzorială, terapie comportamentală.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.