Închide

Clujeanul închis de ani de zile în China va fi adus în sfârșit în România

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 10, 2020 0 124

Clujeanul închis în penitenciar în China va fi transferat în sfârșit în România, anunță Ministerul Justiției.

Instituția a arătat că a fost informată ieri că autoritățile chineze au aprobat transferarea clujeanului Marius Balo în România. ”Acordul autorităților chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice și diplomatice ale Ministerului Justiției din România alături de Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, Ministerul Justiției a corespondat cu omologii chinezi pentru obținerea documentației de transfer și a sesizat autoritățile judiciare române în vederea recunoașterii pedepsei aplicate de instanțele chineze. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea și transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curții de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităților române privind transferarea acestuia”, arată Ministerul Justiției. În urma acestei decizii, Ministerul Justiției a obținut de la autoritățile chineze acordul de transferare, urmând ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în țară a lui Marius Balo.

Acesta din urmă s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing. Din 2013, clujeanul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. El a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru o infracțiune de fraudă contractuală. Citește și:

Clujeanul întemnițat de 5 ani în China spune că a trecut prin ”umilințe și torturi”: „dezindividualizați, dezbrăcați de orice drept, sclavii roboți trudesc zi-lumină în întunericul închisorilor comuniste, la perpetuarea demonică a celui mai grotesc și celui mai extins construct de tortură sistematică întâlnit vreodată în istoria omenirii”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu