Închide

Clujeanul finalist la Euronews ca Personalitatea Europeană a Anului, amendat de jandarmi după protest în februarie la Cluj, spune că nu-și amintește să fi participat

ActualitateTop News by Mihai Prodan - apr. 06, 2018 0 1094

Clujeanul protestatar votat într-un concurs Euronews în finala competiției pentru Personalitatea Europeană a Anului a fost amendat de jandarmi după protestele din urmă cu o lună din fața sediului PSD Cluj; procesul-verbal a venit doar ieri.

Florin Bădiță a primit ieri, după mai bine de o lună de la data faptelor, un proces-verbal de amendă pentru fapte comise în 22 februarie, în seara în care Tudorel Toader a anunțat că va cere revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, ceea ce a determinat proteste spontane în mai multe orașe, inclusiv Cluj-Napoca; aici, seara în jurul orei 20, zeci de persoane s-au adunat în fața sediului PSD Cluj pentru a protesta iar jandarmii au urmărit înregistrările video pentru a vedea cine dintre aceștia au blocat circulația pe semipietonala Eroilor. Între ei – Florin Bădiță. Acesta spune însă că nici nu e sigur că a participat la protestul respectiv, iar mai mulți participanți spun, la rândul lor, că nu l-au văzut pe acolo. Ce s-a întâmplat? Bădiță spune că procesul-verbal de amendă a venit în poștă doar ieri, la București – căci acolo figurează domiciliul său – adică la o lună și jumătate de la data presupuselor fapte. Bădiță e cunoscut pentru că a facilitat mai multe proteste – de altfel acesta e motivul pentru care a fost nominalizat la categoria Personalitatea Europeană a Anului de către Euronews – astfel că aceasta nu e prima amendă pe care o primește. „Am amenzi de vreo 60 de milioane”, spune el. „Am avut vreo 30 de milioane amenzi până prin 2015, alte 30 de milioane de la congresul PSD când au luat mai mulți colegi și i-au băgat în dubă și eu m-am băgat în fața dubei ca să nu plece. M-au băgat și pe mine în dubă și m-au amendat pentru obstrucționarea justiției”, spune el.

Bădiță adaugă că va contesta amenda de la Cluj imediat ce găsește un avocat care să-l ajute pro bono.

Procesul-verbal arată că acesta a fost completat la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj după vizionarea imaginilor înregistrate la protest și că Bădiță a fost amendat pentru că a blocat traficul auto după ce i s-a cerut și a refuzat să părăsească zona carosabilă.

 

Florin Bădiță a fondat grupul de Facebook „Corupția ucide” și a fost nominalizat la categoria Personality Award alături de, spre exemplu,cunoscuta actriță Emma Watson. A fost ales de 38,6% dintre votanți și ocupă astfel, de departe, prima poziție în categoria sa. Aici rezultatele la toate categoriile

Finaliștii competiției sunt Florin Bădiță, cu 38,6% din voturi, Andras Fekete-Gyor cu 19% și Barbara Nowacka, cu 16,8%. În aceeași categorie au mai fost nominalizați cunoscuta actriță britanică Emma Watson, antreprenorul Xavier Niel, omul de afaceri francez născut în Siria Mohed Altrad, fotomodelul britanic Edie Campbell, astronomul belgian Michael Gillon, avocatul Marcia Willis Stewart, activistul maghiar Andras Fekete-Gyor și activistul polonez Barbara Nowacka. „Românul Florin Bădiță a fondat grupul civic Corupția Ucide, ce luptă împotriva corupției, după incendiul din 2015 din clubul Colectiv, în care au murit 64 de persoane. Campania tânărului de 29 de ani a ajutat și la renunțarea la scoaterea din sfera penală a cazurilor de corupție cu prejudicii mai mici de 45.000 de euro și a scos la iveală mai multe cazuri de fraudă”, arată Euronews.

Nominalizările sunt stabilite de echipa editorială a Euronews – condusă la rândul său de un clujean, Lucian Sîrb – și de European Business Summit, și sunt supuse votului publicului timp de două săptămâni, din 15 martie, după care cei trei candidați cu cele mai multe voturi din fiecare categorie vor fi jurizați de experți.
Ceremonia înmânării premiilor e programată în 22 mai în Bruxelles și va fi transmisă live de Euronews.

Citește și:

Am vorbit cu clujeanul nominalizat de Euronews ca Personalitatea Europeană a Anului și l-am întrebat ce ar schimba la români

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare