Închide

Clujeanul din juriul UNITER despre spectacole în an de pandemie: ”am făcut o jurizare atipică, exclusiv online”

Cultură by Mihai Prodan - mai 27, 2021 0 47

Clujeanul din juriul galei premiilor UNITER explică pentru actualdecluj.ro cum a fost să jurizeze oferta de spectacole în condiții total atipice, în an de pandemie, când sălile de spectacole au fost închise. Spre comparație, cu cinci ani înainte acesta a călătorit mii de kilometri pentru a vedea spectacolele în direct.

”Am făcut o jurizare atipică, exclusiv online”, spune clujeanul din juriul UNITER, Claudiu Groza, pentru actualdecluj.ro. ”Nu pot să spun că a fost un exercițiu comod, dimpotrivă, am ajuns să regret ”vibe”-ul celor 16.000 de km și interacțiunile umane din 2016, când am fost în același juriu. A existat și o disproporție de resurse acum: unele spectacole erau filmate cu o singură cameră – gândite clar pentru scenă, chiar dinaintea pandemiei – , altele filmate profesionist, aproape cinematografic, cu prim-planuri și plan-detail. Evident că nu e o bucurie să vezi teatru pe laptop, dar am încercat – și cred că am și reușit – să fim obiectivi și profesioniști și să luăm deciziile corecte în pofida diferențelor ”tehnologice” din oferta pe care am primit-o”.

Amintim, Clujul a fost nominalizat la gala UNITER din acest an la patru categorii – cea mai bună scenografie, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriță în rol principal și respectiv cea mai bună regie. E vorba de o nominalizare pentru Teatrul Maghiar, una pentru Teatrul Național și două pentru Reactor de Creație și Experiment.

Aceasta e a 29-a ediție a Galei Premiilor UNITER, iar juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și clujeanul Claudiu Groza, aflat a doua oară în juriul competiției după ediția din 2016. Acesta din urmă spune pentru actualdecluj.ro că a jurizat aproximativ o sută de spectacole produse în ultimul an.

Citește și:

Clujul nominalizat la 4 categorii, la Premiile UNITER, un clujean în juriu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Articole similare